Galacticos, μια νέα λαμπερή εποχή!

Galacticos, μια νέα λαμπερή εποχή!

Galacticos, μια νέα λαμπερή εποχή!

bet365

Ενα παραμύθι πολλών εκατομμυρίων που... θάμπωσε τον πλανήτη! Οι Galacticos του Πέρεθ, ο ιδανικός Καπετάνιος και τέσσερις μεταγραφές που άλλαξαν την ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

Το 2000 ο Φλορεντίνο Πέρεθ διαδέχθηκε στην προεδρία της Ρεάλ τον Λορένθο Σανθ. Ποιο ήταν το νέο αφεντικό της Βασίλισσας; «Το να είσαι δίπλα του είναι σαν καθημερινό σχολείο. Όπως όλοι όσοι πέτυχαν αποτελεί ένα πολύ επίμονο άτομο, είναι ένας ηγέτης, συνηθισμένος να δίνει εντολές, είναι ένα ανώτερο ον» ήταν τα λόγια του Εμίλιο Μπουτραγένιο για τον Πέρεθ. Με δυο δώρα κέρδισε τις εκλογές, τη σωτηρία στο ταμείο του συλλόγου και την αγορά των κορυφαίων της υφηλίου «Θα αποκτούμε τουλάχιστον έναν Galactico τη σεζόν» είπε και δεν έμεινε ποτέ στα λόγια!

Galactico: Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστή. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πολιτική που ακολούθησε ο Φλορεντίνο Πέρεθ στην πρώτη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου αποκτούσε τουλάχιστον έναν Galactico κάθε έτος. Παράλληλα, με αυτό τον όρο τονίζει το μεγαλείο της υπογραφής παικτών σούπερ σταρ και την κατασκευή μιας ομάδας παγκόσμιας κλάσης!

Πριν από 16 χρόνια περίπου στη Μαδρίτη άρχισε ένα γαλαξιακό παραμύθι με πρωταγωνίστρια τη Ρεάλ και τον Πλανήτη να μένει... άφωνος από τα διαδοχικά μεταγραφικά χτυπήματα! Ο Λουίς Φίγκο ήταν ο πρώτος σούπερ σταρ που βρέθηκε στη Μαδρίτη έναντι 37 εκατ. ευρώ! Οι υποσχέσεις του Πέρεθ αποδείχθηκαν αληθινές, ακολούθησε ο Ζιντάν έναντι 46 εκατ. ευρώ, ο Ρονάλντο και ο Μπέκαμ...

Μια νέα εποχή άρχιζε για τη Ρεάλ και ο νέος πρόεδρος ήταν έτοιμος να κάνει την τροπαιοθήκη πιο αστραφτερή! Το σπάσιμο του παγκόσμιου ρεκόρ μεταγραφής και οι ελκυστικές υποσχέσεις είχαν να κάνουν με την ψυχολογία και την τακτική! Αυτή ήταν μόνο η αρχή, για κάθε έτος που ακολούθησε, ο Πέρεθ έγινε ανυποχώρητος στην επιδίωξη απόκτησης σταρ. Το κίνητρο; Να διατηρηθεί και η παράδοση! Η ιστορία της ομάδας ήταν γεμάτη από τεράστιες προσωπικότητες, Πούσκας, Ντι Στέφανο, Κοπά, Σάντσες!

Μπορεί το κεφάλαιο στην ιστορία να έμεινε γνωστό ως «Los Galacticos», ωστόσο η αρχική ονομασία που ήθελε να δώσει ο πρόεδρος της ομάδας ήταν «Zidanes y Pavones», μεταγραφές - αστέρια όπως ο Ζιντάν, αλλά και ντόπια ταλέντα όπως ο Φρανσίσκο Παβόν! Οσο για το «Ζidanes» το... πείραμα πέτυχε, παίκτες... εξωγήινοι που έκαναν απίθανα πράγματα στο γήπεδο φόρεσαν τη φανέλα της Ρεάλ και κάθε άνθρωπος στον πλανήτη ήθελε να έχει κάτι δικό της, κάτι γαλαξιακό... Η εποχή αυτή άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία των Μαδριλένων. Οσο για το «Pavones» το πράγμα δεν κύλησε με την επιτυχία που ήθελαν οι άνθρωποι της Βασίλισσας! Η Ρεάλ κέρδισε La Liga και Supercopa στην πρώτη θητεία του Πέρεθ, ακολούθησε Champions League, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, Διηπειρωτικό Κύπελλο... Αν βάλουμε κάτω και τους αριθμούς εκτός γηπέδου, τότε θα δούμε πως η εκτόξευση της εμπορικότητας της Ρεάλ ήταν τεράστια, μεγαλύτερη από κάθε άλλον ευρωπαϊκό σύλλογο!

Σε τρία διαδοχικά καλοκαίρια η ομάδα είχε αποκτήσει τρεις νικητές της Χρυσής Μπάλας (Φίγκο, Ζιντάν και Ρονάλντο) κερδίζοντας και σε γόητρο κάθε ανταγωνιστή της! Οσο γι ακόμα έναν χρυσό παίκτη, τον Μπέκαμ, τότε τον θεωρούσαν ως τον Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου και ήταν ένα διαφημιστικό μεγαθήριο! Η Ρεάλ έπαιξε μαγευτικό ποδόσφαιρο, ήταν η καλύτερη ομάδα στον πλανήτη, αλλά και οι αριθμοί προκαλούν δέος! H ομάδα της σεζόν 2002-03 μπορεί να μην κατέκτησε ξανά την κορυφή της Ευρώπης, όμως οι δυνατότητές της ήταν υπερφυσικές «Οι απίστευτες αρετές αυτής της ομάδας μπορούν να συγκριθούν με τη Βραζιλία του 1970» τόνισε ο σπουδαίος αναλυτής John Carlin λίγο μετά το 3-1 επί της Γιουνάιτεντ στον προημιτελικό! Η Βασίλισσα υπέστη ένα βαθύ μετασχηματικό σε όλες τις πτυχές του ποδοσφαίρου, εντός κι εκτός γηπέδου κι έφτασε να αντικαταστήσει τη Γιουνάιτεντ ως το πλουσιότερο club στον κόσμο! Αυτή κι αν ήταν... γαλαξιακή επιτυχία και οι Μαδριλένοι θα είναι πάντα υπερήφανοι!

Προπονητής...Galactico!

Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ένα τεράστια πλεονέκτημα για τη Ρεάλ! Ενας ευγενής, σεμνός άνθρωπος, που έμαθε την ομάδα του τόσο καλά κι εκτίμησε τα πάντα. Κάποιοι ειδικοί τονίζουν πως είναι ένας μέτριος τεχνικός, αλλά κέρδισε τόσα πολλά σε λίγα χρόνια, πολλά περισσότερα από ό,τι κάποιοι σε 100! Η ηρεμία ήταν το πιο αποτελεσματικό του όπλο. Από τη μέρα που ανέλαβε την ομάδα δεν σταμάτησε να κάνει κάτι για την φροντίδα της ομάδας. Η αποστολή του ήταν μια και μοναδική: Να κάνει τη Ρεάλ την καλύτερη ομάδα στον Πλανήτη! Με αυτόν στο τιμόνι ήρθε το Champions League του 2000, αλλά η παραμονή στην κορυφή δεν ήταν εύκολη υπόθεση και η διαχείριση ενός... γαλαξιακού ρόστερ έκανε το ρίσκο μεγαλύτερο. Ο ίδιος κατάφερε να την κρατήσει στο σωστό δρόμο, δεν έκανε λάθος στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση. Ο Ισπανός διέθετε τα προσόντα ψυχολόγου, μιας πατρικής φιγούρας ενός ηγέτη, με συνέπεια σε αυτά τα 3.5 χρόνια ό,τι προβλήματα υπήρξαν- αν υπήρξαν- να παραμείνει στα αποδυτήρια του Μπερναμπέου και να μη βγουν στην επιφάνεια.

Υπήρξαν πολλοί... μύθοι για τον τρόπο με τον οποίο η Ρεάλ έκανε την προπόνησή της. Ο Ντελ Μπόσκε ήξερε ακριβώς πως πρέπει να προπονηθεί ο κάθε παίκτης, ήξερε την ιδανική αναλογία, ώστε οι Galacticos να μη χάσουν σε έκρηξη, φόρμα «Ενας προπονητής πρέπει να γνωρίζει πόσο ανάγκη έχει την προπόνηση ο κάθε παίκτης» πρόσθεσε. Σε αυτή την ομάδα αστέρων, ο Ισπανός κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο για άλλους, να προσαρμόσει τον καθένα στα νέα του καθήκοντα. Βρήκε το καλύτερο μέρος για όλους, αναζητήσει την ιδανική θέση για τον κάθε ποδοσφαιριστή και τα κατάφερε! Μια προσωπικότητα βγαλμένη από πίνακα του Γκόγια, ένα πρόσωπο που κατάφερε να εναρμονιστεί με την εικόνα της Ρεάλ πριν και κατά τη διάρκεια της νέας εποχής ένας άνθρωπος που μπόρεσε να διατηρήσει το καλό κλίμα, στοιχείο τόσο δυνατό, ώστε μια ομάδα αστέρων να μείνει ενωμένη. Ο Ντελ Μπόσκε ένωσε τον κορμό με τους σούπερ σταρ που ήρθαν και τα αποτελέσματα θεαματικά! Από τα ισχυρά του χαρακτήρα του είναι η εσωτερική ηρεμία, ποτέ δεν του ξέφυγε κάτι που θα ενοχλούσε παίκτη. Απαρέγκλιτος χωρίς να προβάλει αυταρχισμό, έκρυψε τα συναισθήματα του, δούλεψε σκληρά και αφοσιωμένα και τα κατάφερε! Ενας αληθινός άνθρωπος, ένας μεγάλος προπονητής!

Τρεις μέσοι, ένας επιθετικός, περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για να αποκτηθούν, αλλά και περισσότερα από 400 εκατ. που μπήκαν στα ταμεία της ομάδας!

Λουίς Φίγκο, ο πρώτος Galactico που έφτασε στη Μαδρίτη! Τεράστια τεχνική κατάρτιση, μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, τον έκαναν τον κορυφαίο στη θέση του. Τόσο από τα πλάγια όσο και ως πλέι μέικερ και μεσοεπιθετικός κατάφερε να συνεργαστεί άψογα με τον Ντελ Μπόσκε και στην πρώτη του σεζόν βοήθησε τα μέγιστα στην ανάδειξη του Ραούλ ως πρώτου σκόρερ στην Ισπανία (24 γκολ). Την επόμενη σεζόν πρόσθεσε στο βιογραφικό του αυτό που του έλειπε, ένα Πρωταθλητριών, αν και ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς! Η καλύτερη του χρονιά στη Μαδρίτη ήταν η τρίτη του στον σύλλογο, όπου έφτασε και τα δέκα τέρματα! «Ημασταν σαν τους Beatles» θα τονίσει ο Πορτογάλος απεικονίζοντας έτσι με τον ιδανικότερο τρόπο το πως παρουσιαζόταν η Ρεάλ!

Ζινεντίν Ζιντάν: Εγραψε τη δική του ιστορία στη Βασίλισσα και είναι κεφάλαιο ξεχωριστό για τον σύλλογο! Ο Γάλλος θα μπορούσε να κάνει μαγικά σε κάθε δεδομένη στιγμή, το πανέμορφο άγγιγμα της μπάλας, ικανό να φωτίσει το Μπερναμπέου «Ο Ζιντάν είναι ένας συνδυασμός της ισορροπίας, της αργεντίνικης πονηριάς και της βραζιλιάνικης τεχνικός. Πρέπει να τον αγαπάμε» τόνισε ο Βαλντάνο! Οταν ο Πέρεθ σε ένα εστιατόριο του έδωσε σε μια χαρτοπετσέτα την ερώτηση γραμμένη στα γαλλικά αν ήθελε να παίξει στη Ρεάλ, ο Γάλλος απάντησε «Οui». Μαγικές εμφανίσεις και το γκολ στον τελικό με τη Λεβερκούζεν πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία! Εξελίχθηκε στον παίκτη του προπονητή, έβαλε στην άκρη τα δικά του οφέλη και με εμφανίσεις μεστές έκανε τα πάντα ώστε η Ρεάλ να μείνει στην κορυφή! «Είναι ο τέλειος προπονητής» σχολίασε για τον Ντελ Μπόσκε ο Γάλλος σταρ.

Ρονάλντο: Ο παίκτης - φαινόμενο που έκανε το γκολ να φαντάζει εύκολη αποστολή! Ο Βραζιλιάνος στις τρεις πρώτες του σεζόν πέτυχε 23, 24 και 21 γκολ αντίστοιχα, έγινε ο ιδανικός συμπαίκτης για Ζιντάν, Φίγκο, Ραούλ! Ταχύτητα, δύναμη, άψογο τελείωμα, αναγκάζοντας τον Ζινεντίν Ζιντάν να πει: «Είναι ο παίκτης που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο». Κατέκτησε Διηπειρωτικό, πρωτάθλημα Ισπανίας, Κύπελλο, όμως οι τραυματισμοί στάθηκαν ανυπέρβλητο εμπόδιο για να δώσει περισσότερα. Ηταν ο τέλειος συνεργάτης, άψογος επαγγελματίας και τη λάμψη του φρόντιζε να την εκμεταλλεύεται μόνο στον αγωνιστικό χώρο.

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Ο τέταρτος Galactico που με την έλευσή του στη Βασίλισσα έδωσε ακόμα μεγαλύτερο πρεστίζ! Η μεταγραφή για τη Ρεάλ είχε μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που ο Αγγλος αρνήθηκε να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Μπαρτσελόνα του Λαπόρτα! Ενας εντυπωσιακός παίκτης, μια μπαλιά του, μια αποθέωση, μια εκτέλεση, ένα αριστούργημα. Βέβαια, εκτός από τη βοήθεια του εντός, φρόντισε να φέρει στον σύλλογο εκατομμύρια χάρη στο προφίλ του και την αναγνώριση του σε όλο τον πλανήτη. Ηταν ένας μεγάλος σταρ και αποχώρησε όπως έπρεπε, με έναν τίτλο!

Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή, θα μπορούσαμε να το παραφράσουμε λίγο και να μείνουμε στα λόγια ενός τεράστιου αντιπάλου που στα χρόνια των Galacticos... ζήλεψε «Ηταν ενοχλητικό να τους βλέπεις να παίζουν έτσι, επειδή είχαν μια ιδέα, ένα κόνσεπτ στο μυαλό τους. Ο Ζιντάν και οι άλλοι ήταν απίθανοι. Κυριαρχούσαν σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού, έπρεπε να το δεχθείς... ήταν καλύτεροι» θα πει ο τεράστιος, Τσάβι!

 

LA LIGA Τελευταία Νέα