Το Grexit, η συνάντηση στο Mαξίμου και το Δ.Σ. της ΕΠΟ

Gazzetta team
Το Grexit, η συνάντηση στο Mαξίμου και το Δ.Σ. της ΕΠΟ

bet365

Την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ θα ξεκαθαρίσουν πολλά για το Grexit, μετά και τη συνάντηση Μαρινάκη και Μελισσανίδη με το Μαξίμου.

Η εφημερίδα Goal συνεχίζει σήμερα το αποκλειστικό της ρεπορτάζ για τη συνάντηση στο Μαξίμου αναφέροντας:

Ενόχλησε όλες τις εμπλεκόμενες (και μη) πλευρές η χτεσινή μας αποκάλυψη για τα μυστικά ραντεβού της περασμένης Παρασκευής του πρωθυπουργικού περίγυρου μόνο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο Μαξίμου! Κι επειδή δεν μπορούσαν να διαψευσθούν, αλλά ούτε και να επιβεβαιωθούν επισήμως, καθώς θα ακολουθούσε η λογική απαίτηση της δημοσιοποίησης του τι ακριβώς διαμείφθηκε, άπαντες επέλεξαν τη «σοφή» στάση του «ουδέν σχόλιον» και την περιφραστική περιγραφή εκείνων που θα ήθελαν να επικοινωνήσουν!

«Σοφή», δεδομένου ότι μας χωρίζουν μόλις 96 ώρες από το καταστροφικό ποδοσφαιρικό Grexit (από την Παρασκευή 15 Απριλίου θα ισχύει η τιμωρία της FIFA με αποβολή της ΕΠΟ από το παγκόσμιο περιβάλλον), το οποίο ουδείς επιθυμεί (για ποικίλους κοινωνικοοικονομικούς λόγους), παρά τους λεονταρισμούς των τελευταίων εβδομάδων!

Αλλωστε, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, που δεν διέψευσαν το Σάββατο την πρωτοβουλία της πρόσκλησης και τη συνάντηση με τους δύο μεγαλοπαράγοντες, διαβεβαίωναν μετ' επιτάσεως και βεβαιότητας χτες ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί Grexit», ξορκίζοντάς το! Υπονοώντας κιόλας ότι το «μεγάλο παζάρι» βρίσκεται στην πιο λεπτή του καμπή, προκειμένου να δοθεί μια συμβιβαστική λύση ως την προσεχή Πέμπτη και να μην καταγραφούν ανυπολόγιστες ζημιές…

Ποια θα είναι αυτή η συμβιβαστική λύση; Θα διαφανεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο αυριανό ΔΣ της ΕΠΟ. Πάντως, αποκλείεται να γίνει δεκτή η απαίτηση Κοντονή για άμεση εθελούσια έξοδο όλων των κατηγορούμενων παραγόντων, έως ότου εκδοθεί βούλευμα για παραπομπή τους ή όχι σε δίκη…
Πιο πιθανό φαντάζει να αποφασιστεί ότι στην καλοκαιρινή ΓΣ της Ομοσπονδίας θα τροποποιηθεί η διάταξη για το χρονικό εύρος της αρμοδιότητας της Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε κατόπιν να δύναται να επιληφθεί για «αδικήματα» παρελθόντων ετών, κάτι που δεν μπορεί να κάνει τώρα…

Επιπλέον, θα εκτιμηθεί τυχόν απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ, ώστε να μην υπάρχει κανένα υπουργικό κώλυμα, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει πράσινο φως για συνέχιση του Κυπέλλου (υπό προϋποθέσεις). Ισως και να χαιρετιστεί –σε ένδειξη καλής θέλησης και διάθεσης να τεθεί αργότερα προς συζήτηση- η πρόταση των 12 ομάδων (της πρωτοβουλίας Πανόπουλου) για αλλαγές στη διαιτησία…
Τα παραπάνω μπορεί να μην ικανοποιούν επακριβώς τα «θέλω» και τις «κόκκινες γραμμές» του Σταύρου Κοντονή και των ΠΑΕ που τον στηρίζουν, όμως εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο «κάθαρσης» που είχε αναφέρει στο tweet του ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, απομένουν άλλες 96 ώρες παζαριού…

KONTONΗΣ: «Κανένα σχόλιο»

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ στο χθεσινό μας φύλλο, αναφορικά με την παρέμβαση του Μαξίμου μπροστά στον κίνδυνο του Grexit, φαίνεται πως προκάλεσε... εσωστρέφεια στην πλευρά του Σταύρου Κοντονή.
Παρότι ζητήθηκε επίσημα η τοποθέτησή του, δεν υπήρξε καμία απάντηση σε δύο «καυτά» ερωτήματα: Πρώτον, αν η κλήση των Μαρινάκη και Μελισσανίδη στο κυβερνητικό αρχηγείο έγινε εν γνώσει του υφυπουργού Αθλητισμού, και, δεύτερον, εφόσον το γνώριζε, αν παρέστη στο ραντεβού με τους δύο διοικητικούς ηγέτες.

Ο ίδιος χθες το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ, όταν του τέθηκε το θέμα, απάντησε: «Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο». Οταν ρωτήθηκε αν έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απάντησε: «Μίλησε δημόσια και κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Εγώ εύχομαι να συμβούν όλα αυτά που έχουμε πει για να συνεχιστεί ομαλά η αθλητική ζωή και η ΕΠΟ να καταλάβει πως η ίδια μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Κι εύχομαι να ολοκληρωθεί και ο θεσμός του Κυπέλλου». Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Κοντονής έκανε αναφορά και στους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΠΟ: «Δεν γίνεται να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες ενώ βαρύνονται με κακουργήματα. Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ, μισθός ανάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

AEK: «Κοινός στόχος, το ποδόσφαιρο»
Σε πλήρη ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση στο θέμα της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο κινείται η ΑΕΚ, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Μελισσανίδη στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή. Μολονότι από την Ενωση δεν υπήρξε επιβεβαίωση ή διάψευση της συνάντησης, είναι δεδομένο πως ο Μελισσανίδης πήγε στο Μαξίμου και κατά πάσα πιθανότητα είχε συνάντηση με τον –εξ απορρήτων του πρωθυπουργού– Νίκο Παππά.

Κατά τη διάρκεια της επαφής, επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση των δύο πλευρών να φτάσουν μέχρι τέλους κάθε διαδικασία, προκειμένου να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο. Αυτό που επανέλαβε ο Μελισσανίδης είναι η αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη θέση της ΑΕΚ υπέρ ενός καθαρού ποδοσφαίρου, υπέρ της εξυγίανσης στους κόλπους της ΕΠΟ και των θεσμών συνολικά, αλλά και της ανάγκης απομάκρυνσης των ποινικά διωκόμενων.

Για την ΑΕΚ είναι δεδομένο πως η κάθαρση έρχεται μέσω των διαδικασιών που πρέπει να προβλέπει ο κώδικας και η επιτροπή ηθικής. Η ΑΕΚ είναι δίπλα στην κυβέρνηση σε κάθε ενέργεια που οδηγεί στην κάθαρση. Και αυτό που περιμένουν είναι όλες οι δυνάμεις του ποδοσφαίρου να συνταχθούν, για να υπάρξουν κινήσεις που θα αποτρέψουν το Grexit. Ειδάλλως, εάν αυτό συμβεί, εκτιμάται πως το βάρος της ευθύνης θα βαραίνει κατ' αποκλειστικότητα την ΕΠΟ και όσους μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους, δίχως να βοηθούν στην αλλαγή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: «Ουδέν σχόλιον», αλλά...
Με «ουδέν σχόλιον» απαντούσε επισήμως και η ΠΑΕ Ολυμπιακός (ακριβώς δηλαδή όπως και η κυβερνητική γραμμή) για τη συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη με την κυβέρνηση στο Μαξίμου αναφορικά με το «καυτό» θέμα του ποδοσφαίρου και της ορατής πλέον απειλής για έξοδο από τις διεθνείς διοργανώσεις. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν η συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Μαξίμου έγινε με τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά, Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Τζανακόπουλο (διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου). Πρόκειται δηλαδή για τους βασικότατους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υφυπουργό. Οι λεπτομέρειες της συζήτησης που έγινε δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως αυτό που απορρέει ως συμπέρασμα από τα όσα έχουν ακολουθήσει από την Παρασκευή έως τώρα δεν οδηγούν σε κάποια θετική εξέλιξη. Οι επόμενες μέρες βεβαίως είναι άκρως καθοριστικές για τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως οι εξελίξεις ρίξουν φως στα όσα συνέβησαν (και) στο Μαξίμου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καμία όχληση, κανένα σχόλιο!
Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, και τις (εσπευσμένες) κλήσεις των Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Μελισσανίδη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν με τα κυβερνητικά στελέχη το επικείμενο Grexit της προσεχούς Παρασκευής (οπότε κι εκπνέει η διορία της FIFA και της UEFA), προς τον Παναθηναϊκό δεν υπήρξε η παραμικρή όχληση απ' την κυβέρνηση για το θέμα. Τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τους λόγους, τώρα, τους γνωρίζουν μόνο στο Μαξίμου, όπου καλούνται να διαχειριστούν την «καυτή πατάτα» της πιθανής διεθνούς απομόνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης, οι «πράσινοι» δεν ήθελαν να κάνουν την παραμικρή τοποθέτηση αναφορικά με την παραπάνω κίνηση της κυβέρνησης, τονίζοντας απλά «ουδέν σχόλιον» επί του ζητήματος.

ΠΑΟΚ: «Κανένα σχόλιο»
Ορθά κοφτά, χωρίς να διαφαίνεται διάθεση για περισσότερες κουβέντες, ο ΠΑΟΚ με ένα «κανένα σχόλιο» απέφυγε να πει το οτιδήποτε για την παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Μελισσανίδη στο Μαξίμου, την περασμένη Παρασκευή. Είναι δεδομένο πως ο Ιβάν Σαββίδης, που βρίσκεται από χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, έχει ενημερωθεί για το συμβάν. Η παρουσία του, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στη Θεσσαλονίκη έχει πιθανότατα να κάνει και με τις εξελίξεις που αναμένονται αυτές τις ημέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και δεν αποκλείεται ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου του Βορρά να αποφασίσει να τοποθετηθεί δημοσίως αυτές τις ημέρες.

 

Τελευταία Νέα