Γκιρτζίκης: «Δεν επηρεάζομαι από κανέναν»

Γκιρτζίκης: «Δεν επηρεάζομαι από κανέναν»

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να επηρεαστούν όργανα της ΕΠΟ από παράγοντες που του ασκούν κριτική.

Γκιρτζίκης: «Δεν επηρεάζομαι από κανέναν»

Αναλυτικά είπε:

Στις 23 Ιανουαρίου κλείνετε έναν χρόνο στη θέση του Προέδρου της ΕΠΟ. Έχετε επιτύχει τους στόχους που θέσατε; 
«Μέσα σε αυτό το χρόνο έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά βήματα. Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της Ομοσπονδίας, με τη ισχύ των νέων κανονισμών, που είναι σύμφωνοι με τα διεθνή πρότυπα. Επίσης, προχωρήσαμε στην εκλογή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά μας όργανα, φέραμε την ηρεμία και εξορθολογήσαμε την οικονομική λειτουργία της Ομοσπονδίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Εγκαινιάσαμε συνεργασία με την Sportradar για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων παιχνιδιών και θέσαμε ως προτεραιότητες την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές, την επιμόρφωση των προπονητών και των διαιτητών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ενώσεις. Εστιάσαμε την προσοχή μας στις Εθνικές Ομάδες, τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο με τη δημιουργία ενός δυνατού επιτελείου με επικεφαλής τον Μίκαελ Σκίμπε, όσο και σε μακροπρόθεσμο, καθώς εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και μόνιμου προπονητικού κέντρου που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Εθνικής Ανδρών, αλλά όλων των Εθνικών Ομάδων». 

-Η Εθνική, πιστεύετε ότι μπορεί να επιστρέψει στις επιτυχίες; 
«Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στις επιτυχίες. Έχουμε καταξιωμένους παίκτες που διακρίνονται στα καλύτερα πρωταθλήματα του εξωτερικού και έρχεται μια νέα φουρνιά παικτών με ταλέντο και μεγάλη διάθεση να παίξουν με την Εθνική και να διακριθούν. Ως Ομοσπονδία θέλουμε να υπάρχει αλληλοσεβασμός και πειθαρχία στην ομάδα και να υπάρχει καλή εικόνα προς τα έξω, καθώς η Εθνική είναι η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και οι παίκτες πρότυπα για τη νέα γενιά. Εμπιστευόμαστε τον νέο μας προπονητή και τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και θα στηρίξουμε την Εθνική με όλες μας τις δυνάμεις». 

-Δηλαδή αυτό που μας έλειψε ήταν ένας καλός προπονητής; Ήταν ευθύνη του Ρανιέρι και του Μαρκαριάν; 
«Δεν φταίνε μόνο οι προπονητές. Χάσαμε αρκετούς από τους παίκτες που οδήγησαν την ομάδα μια ανάσα από τα προημιτελικά της Βραζιλίας, λόγω αποχώρησης ή λόγω τραυματισμών. Η ομάδα έχασε τη συνοχή της και πολλά προβλήματα που προϋπήρχαν βγήκαν στην επιφάνεια. Και ο Ρανιέρι και ο Μαρκαριάν είναι καταξιωμένοι προπονητές. Με τον πρώτο δεν συνεργάστηκα. Βγήκα πρόεδρος, αφού είχε φύγει. Έπρεπε, τότε, να βρούμε νέον προπονητή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γιατί είχαμε παιχνίδια μπροστά μας. Ως Διοίκηση αποδεχθήκαμε την εισήγηση που μας έγινε για το διάδοχό του, που ήταν ο κ. Μαρκαριάν. Δυστυχώς έμεινε μόνο για δύο επίσημα παιχνίδια και μετά παραιτήθηκε. Το βασικό για μένα δεν ήταν ούτε τότε ούτε είναι τώρα, να μοιράσουμε τις ευθύνες, αλλά η ομάδα να ξαναστηθεί σε υγιείς βάσεις και να γυρίσει το συντομότερο στις επιτυχίες. Γι' αυτό έπρεπε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ένα νέο επιτελείο, με επικεφαλής τον κ. Σκίμπε». 

-Ο Σκίμπε πιστεύετε ότι θα σας δικαιώσει; 
«Νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή, ανάμεσα στους προπονητές που μας προτάθηκαν και ήταν εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Ο κ. Σκίμπε έχει την εμπειρία που απαιτείται για αυτή τη θέση, τόσο από συλλόγους, όσο και από την Εθνική Ομάδα της χώρας του, ενώ βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει μεγάλη όρεξη να εργαστεί και να επιτύχει. Βλέπω ότι συνεργάζεται με τον Κώστα Τσάνα, τους υπόλοιπους συνεργάτες και τους άλλους Ομοσπονδιακούς προπονητές, παρακολουθεί τους παίκτες στα παιχνίδια των ομάδων τους και έχει χρόνο μπροστά του να ετοιμάσει την ομάδα, ώστε να είναι έτοιμη στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2018». 

-Σας επηρεάζουν οι οξείες επικρίσεις που δέχεστε από ποδοσφαιρικούς παράγοντες; 
«Καθόλου. Ξέρω ότι αυτός είναι ο στόχος. Να επηρεάσουν τα όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εγώ λοιπόν δεν επηρεάζομαι. Δέχομαι την καλόπιστη κριτική, αλλά κάνω τη δουλειά μου, όπως νομίζω και σύμφωνα με τους κανονισμούς. Και αυτό λέω σε όλους, όσοι υπηρετούν το ποδόσφαιρο: να κάνουν τη δουλειά τους και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς. Εγώ θα κριθώ από τις Ενώσεις, από τα μέλη της ΕΠΟ. Εκείνοι που με κατηγορούν, επίσης θα κριθούν από τις ομάδες τους». 

-Ανακοινώσατε πρόσφατα από τη Ρόδο ότι θα είστε υποψήφιος για μια ακόμη θητεία; Γιατί επιλέξατε να το κάνετε έτσι και όχι με μια συνέντευξη Τύπου; 
«Γιατί οι Ενώσεις με εξέλεξαν, από αυτές προέρχομαι, σε αυτές απευθύνομαι και σε αυτές λογοδοτώ. Ήταν λοιπόν απόλυτα λογικό, από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος και ήμουν προσκεκλημένος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου να το πω στα μέλη του Δ.Σ. Βλέπω κάποιους να μιλούν απαξιωτικά για τους Προέδρους των Ενώσεων συλλήβδην, να τους λένε "βλαχοπροέδρους" και "βλαχοδημάρχους" και κάποιους να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εκλέγονται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Αναρωτιέμαι: αν δεν εκλέγονται οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, ποιοι θα εκλέγονται; Άλλοι; Είναι σαν να λέμε ότι στον Ιατρικό Σύλλογο δεν θα εκλέγονται γιατροί. Έχω υπηρετήσει το άθλημα, από πολλά πόστα εδώ και 43 χρόνια, τιμώ τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που είναι στην πλειονότητά τους διακεκριμένα μέλη των τοπικών κοινωνιών και έχω μάθει να αναγνωρίζω την προσφορά τους, ακόμη και με αυτούς που έχω διαφωνίες».

Best of internet