«Ναι» στο νομοσχέδιο από την Ολομέλεια!

Gazzetta team
«Ναι» στο νομοσχέδιο από την Ολομέλεια!

bet365

Μετά την ψήφιση επί της αρχής, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε και κατ' άρθρο! «Ναι» κατά πλειοψηφία στα επίμαχα άρθρα, με την κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη για αποφυγή του Grexit!

To νέο αθλητικό νομοσχέδιο πέρασε και από την ολομέλεια της Βουλής στην κατ' άρθρο ψηφοφορία. Μετά την ψήφιση του άρθρου 15 για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, πέρασε κατά πλειοψηφία και τα υπόλοιπα επίμαχα άρθρα. Στο άρθρο 5 ψήφισαν «ναι» 146 από τους 247 συνολικά βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, «παρών» 33 και όχι 67. Επί του άρθρου 13 ψήφισαν 247, εκ των οποίων ναι είπαν οι 156, όχι οι 91 και 0 «παρών». Επί του άρθρου 14, ψήφισαν 247, ναι είπαν 149 και έτσι έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Πλέον από δω και πέρα θα υπάρξει και ένα... θρίλερ σε επίπεδο ουσίας αλλά και εντυπώσεων. Στην ΟΥΕΦΑ περιμένουν μεταφρασμένα τα «καυτά» άρθρα 5 και 15 για τα οποία τόσος λόγος έγινε όλο αυτό τον καιρό, προκειμένου οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να κρίνουν αν ο νέος (πλέον) νόμος παραβιάζει ή όχι το αυτοδιοίκητο ώστε να πράξει ανάλογα... (βλέπε Grexit ή μη Grexit).

Να διευκρινιστεί εδώ ότι η νομοτεχνική αλλαγή έγινε μόνο στο άρθρο 15 και όχι στο 5, το οποίο ισχύει ως έχει και άρα η UEFA το έχει. Με το συγκεκριμένο άρθρο, όπως τόνισε και ο Παύλος Χαϊκάλης στη Βουλή, είχε πρόβλημα η ΕΠΟ. Η νομοτεχνική του 15 θα μεταφραστεί και θα πάει στην UEFA, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές εκτιμήσεις.

Ξεκινώντας ο Κοντονής ενημέρωσε πως: «Θέλω να σας πω ότι είχαμε χθες μια διελκυστίνδα τηλεφωνημάτων με την UEFA για να καταλάβουμε ακριβώς ποιες είναι οι ενστάσεις της, παρά το ότι όσα έφερα εδώ ήταν συμφωνημένα. Εξετάζουμε ορισμένα ζητήματα, εάν μπορούν να είναι συμβατά. Εξετάζουμε για σύντομο χρονικό διάστημα και αν υπάρξει κάτι θα το ανακοινώσουμε».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος έστειλε το μήνυμα: «Οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν το Νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε: «Ενστάσεις έχουμε με τα άρθρα 5 και 15. Για τα άρθρα αυτά αναμένουμε το τελικό σχέδιο. Είμαστε αντίθετοι με το Grexit». Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη δήλωσή του υπογράμμισε πως: «Με αυτό το νομοσχέδιο μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη βία, να πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο γήπεδο».

Ένταση ανάμεσα σε Κοντονή και Γιακουμάτο. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και του απάντησε ο Υφυπουργός, ο οποίος ζήτησε στήριξη για να λυθούν τα ζητήματα του αθλητισμού.

O Aθάνσιος Πετράκος ήταν ξεκάθαρος: «Οι εγχώριοι κουκουλοφόροι της ΕΠΟ στα δικαστήρια», ενώ συνέχισε κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική βελτίωση για να λήξει η ιστορία».

Δέχεται την νομοτεχνική ρύθμιση ο Κοντονής

Ο Ιωάννης Βρούτσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ, αναφέρθηκε σε θέματα διαπραγμάτευσης και άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην επιλογή προσώπων συγγενικών με στελέχη. Δεν αναφέρθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος απάντησε στην Βρούτση λέγοντας: «Ακούσαμε μόλις τώρα από τον κύριο Βρούτση ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση απεριόριστης οικογενειακής ευθύνης. Κύριε Βρούτση έχετε γίνει κόμμα περιορισμένης ευθύνης!», ενώ τον κάλεσε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, διότι η συμφωνία θα γίνει και θα αποδειχθεί ότι ούτε μονόδρομος υπήρχε, ούτε η Ελλάδα θα πέσει στα βράχια.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση προκειμένου το επίμαχο σημείο του άρθρου να είναι ακριβώς όπως το θέλει η UEFA: «Όσον αφορά για την πρόταση που έκανε και ο αξιότιμος συνάδερφος κύριος Γιακουμάτος και ο κύριος Πετράτος, όπως είχα δηλώσει πρόκειται περί μίας εκφράσεως που εννοιολογικά δεν διαφοροποιεί τίποτα. Είναι το ίδιο πράγμα. Και επειδή το είπα και μπήκε στα πρακτικά, εμείς θα το εντάξουμε με νομοτεχνική βελτίωση ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά. Η κυβέρνηση ούτε επιδιώκει ούτε επιβουλεύεται το αυτοδιοίκητο καμίας ομοσπονδίας. Αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας του ελέγχου της βουλής, του συντάγματος και του νόμου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ανέφερε ότι η UEFA έχει στείλει νέα επιστολή, σημερινή, με την οποία απειλεί πως α περάσει το νομοσχέδιο τότε το Grexit θα προχωρήσει. Τόνισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το παρόν νομοσχέδιο.

Και ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος είπε ότι θα καταψηφίσει το ΚΚΕ το εν λόγω νομοσχέδιο, αν γίνουν αλλαγές στο άρθρο 15.

Μαυραγάνης: «Να μην κάνουμε πίσω στο άρθρο 5»

Ο κοιβουλετικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νικόλαος Μαυραγάνης, υποστήριξε: «Όσον αφορά την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, προφανώς στο επίπεδο που αυτοοργανώνουν ένα άθλημα έχουν τη δικαιοδοσία επί του αθλήματος αυτού, διακριτά όμως και σεβόμενες πάντα την εθνική κυριαρχία της οποιαδήποτε χώρας. Σαφώς 205 χώρες έχουν συνυπογράψει κάποιες αρχές διοργάνωσης του αθλήματος και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας και να κάνουμε προσαρμογές, χωρίςνα θίγεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και η διάκριση των εξουσιών. Με αυτή τη συλλογιστική, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη θετική κατεύθυνση επί της αρχής του νοοθετήματος.

Κάποιοι εδώ και χρόνια αφαίμαξαν την κοινωνία, τους πόρους της και ένα εκ των οχημάτων τους ήταν και ο αθλητισμός. Αντί να παιδαγωγεί, δημιουργήθηκαν κυκλώματα, κύτταρα ανομίας και εκμετάλλευσης της κοινωνίας και παράσυρσής της προς το ένα ή το άλλο μέρος με δημιουργία στρατών μέσω των λέσχεων η κλαμπ φιλάθλων, που κάθε άλλο παρά άδολα ήταν. Με πρόσχημα τα συμφέροντα των σωματείων άγονταν και φέρονταν προς όφελος επιχειρηματικών και όχι αθλητικών συμφερόντων. Αποτελεί σαφές πρόταγμα να μπει μια τάξη η ρύθμιση για τον αθλητισμό.

Οι ρυθμίσεις για το θέμα της βίας με ταυτοποίηση, ηλεκτρονικό εισιτήριο και όσον αφορά τις λέσχες φιλάθλων, είναι απολύτως στον ορθό δρόμο. Είναι πρόδηλο πως κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι ακόμα και αυτές οι παρεμβάσεις της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ παραβιάζουν εν πολλοίς τις αρχές που ανέφερα. Κατανοώ απόλυτα κύριε υπουργέ την πίεση που δέχεστε.

Και να σας πω ότι είμαι μαζί σας 100%. Κατανοείται ότι όποιος ελιγμός πρέπει να γίνει, όλοι μας αν τον κάνουμε θα τον κάνουμε για λόγους διπλωματίας. Ως προς το άρθρο 5 ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά. Κυκλοφορεί η άποψη ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπαναχωρήσει ο Υπουργός ως προς το νομοθέτημα.

Θεωρώ ότι στο άρθρο 5 δεν πρέπει να γίνει καμία υποχώρηση είναι θέμα αξιακό και αρχής. Στο άρθρο 15 ναι, για τους λόγους που είπα πριν. Αλλά στο 5 όχι. Οι ανομίες του παρελθόντος θέλουν να σκεπαστούν από τα κέντρα αυτά. Και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να έχουν μια αυτορυθμιζόμενη διαδικασία. Αν κύριοι όλοι έχουμε κάτι να πούμε αρνητικό, για τον στοιχηματισμό που έχει διαλύσει τα ομαδικά αθλήματα και τα ατομικά και τα έχει κάνει κύκλωμα και κόλπο για να βγάζουν χρήματα αφέντες-πρόεδροι σωματείων, τότε στο άρθρο 5 δεν πρέπει να κάνουμε πίσω».

Ο Ιωάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων είπε:

«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του κύριου Υπουργού που παρά τις πυρουέτες του έχει συμπεριλάβει τις απαραίτητες διατάξεις και θα δούμε στο τέλος. Η πολιτεία προσπαθεί να βάλει τάξη σε μία ομάδα που κάνει κουμάντο στο ποδόσφαιρο και θα συνεχίσει να κάνει».

Ο Αντώνης Γραίγος, με παρέμβασή του από τα έδρανα είπε: «Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη υπάρχει κίνδυνος για GREXIT. Και επειδή μιλάμε για βία, είμαστε αυτοί που έχουμε δεχτεί επιθέσεις και να πούμε ότι είμαστε στόχοι τρομοκρατών και κάθε είδους εγκληματία. Οι ομάδες δεν είναι πάνω απ' όλα. Πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα και κάθε οπαδός κάθε φορά που σηκώνει να πετάξει μια πέτρα να σκεφτεί τι κακό μπορεί να κάνει στην πατρίδα.»

Στη συνέχεια παρενέβη ο κύριος Κοντονής διαβάζοντας τη νέα διατύπωση.

Ο Ιωάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Η θέση μας στο άρθρο 15 είναι θέση καταψήφισης».

Ο Κοντονής στη συνέχεια από το βήμα της Βουλής είπε:

«Πράγματι έγινε μια βελτιωτική τροπολογία την τελευταία στιγμή γιατί από χθες είχαμε δηλώσει ότι εννοιολογικά δεν υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στην κατάργηση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου. Εάν υπήρχε, η κυβέρνηση δεν θα το έπαιρνε πίσω». Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του ΕΔΩ.

Αμέσως μετά άρχισε η ψηφοφορία...

- Το άρθρο 1 δεκτό κατά πλειοψηφία

- Το άρθρο 2 δεκτό κατά πλειοφία

- Το άρθρο 3 δεκτό κατά πλειοψηφία

- Το άρθρο 4 δεκτό κατά πλειψηφία, μετά την τροπολογία

- Το άρθρο 5 θα ψηφιστεί ονομαστικά, ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας.

- Το 6 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Το 7 δεκτό κατά πλειψηφία

- Το άρθρο 8 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Το άρθρο 9 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Το άρθρο 10 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Το άρθρο 11 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Το άρθρο 12 δεκτό κατά πλειοψηφία.

- Τα άρθρα 13 και 14 αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία.

- Το άρθρο 15 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Ακολούθησαν οι τροπολογίες και μετά από μία ολιγόλεπτη διακοπή σειρά είχαν οι ονομαστικές ψηφοφορίες, οι οποίες πέρασαν κατά πλειοψηφία.

 

Τελευταία Νέα