Δεν υποκύπτει ο Κοντονής σε ΦΙΦΑ και OYΕΦΑ (vid)

Δεν υποκύπτει ο Κοντονής σε ΦΙΦΑ και OYΕΦΑ (vid)

bet365

Τις πληροφορίες του gazzetta.gr για την κόντρα με ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κράτος αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη.

Ο κ.Κοντονής, σε προγραμματισμένη συζήτηση στο Υπουργείο Παιδείας, αναφερόμενος στην κατάσταση γύρω από τη βία στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν οι αρμόδιοι φορείς της Κυβερνήσεων στον αθλητισμό, υποστήριξε: «Η κατάσταση οικονομικά είναι δύσκολη... Είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός κατά 12 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη Κυβέρνηση και προσπαθούμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση. Έχουμε ελάχιστες διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο, που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρικη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο. Καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15, η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…Κάνουμε τεράστια προσπάθεια ώστε να δώσει η Κυβέρνηση άμεση απάντηση στο τσουνάμι βίας και δεν αναφερόμαστε μονάχα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχουμε περιστατικά και σε άλλα αθλήματα, αλλά και σε πρωταθλήματα παίδων. Το κράτος πρέπει να έχει ρόλο εποπτικό και ελεγκτικό. Θα ανακτήσει τον έλεγχο. Αναλαμβάνουμε πολιτική ευθύνη».

Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού έδειξε αποφασισμένος να παρέμβει και ίσως καταλύσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, δείχνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη κόντρα με τις διεθνείς ομοσπονδίες, όπως έγραψε από χθες το gazzetta.gr

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής είπε: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Το κράτος με βάση το άρθρο 16 παρ 9 του Συντάγματος επιτελεί ρόλο ελεγκτικό σε όλα τα θέματα του ελληνικού αθλητισμού και αυτόν τον ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο».

Στην συνέχεια, σε ερώτηση που του έγινε ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως: «Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Επανασυστάθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».

Όσο για το αυτοδιοίκητο, τόνισε πως: «Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο.

Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετα απο δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

Όσο για τυχόν τιμωρίες και την πιθανότητα αποκλεισμού ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, διευκρίνισε πως: «Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί».

Για τη συνεργασία του με την ΕΠΟ, απάντησε: «Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες απο την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις».

Για τις παρατηρήσεις της UEFA σχολίασε: «Είναι εποικοδομητικές οι παρατηρήσεις από την UEFA και κάποιες από αυτές ίσως συμπεριληφθούν στο νόμο»..

Κατά την αποχώρησή του, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο κ. Κοντονής δήλωσε πως είναι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η λογική από την πλευρά της UEFA και δεν θα υπάρξει θέμα τιμωρίας ομάδων, όμως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωθεί, τότε η Κυβέρνηση θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει.

Τέλος, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο νομοσχέδιο μετά και την παρέμβαση της ΟΥΕΦΑ και τις ΦΙΦΑ, τόνισε ότι: «Δεν θα γίνουν θεμελιώδης μετατροπές, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις, ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους λόγους που κρίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα αναγκαία».

 

Τελευταία Νέα