Οι μεγάλες μορφές της ΑΕΚ (pics)

Οι μεγάλες μορφές της ΑΕΚ (pics)

Οι μεγάλες μορφές της ΑΕΚ (pics)

bet365

Πρόεδροι, προπονητές, ποδοσφαιριστές... Το gazzetta.gr επιχείρησε να ξεχωρίσει τις 9+1 μορφές στην 91χρονη ιστορία της ΑΕΚ.

Μέσα σε εννιά δεκαετίες έχουν περάσει από την ΑΕΚ... άπειροι. Ο καθένας τους, άλλος λιγότερο και άλλο περισσότερο, βοήθησε ώστε η Ένωση να γράψει ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και ορισμένα πολύ όμορφα κεφάλαια στην Ευρώπη. Με την βεβαιότητα ότι αδικούμε κάποιους αλλά και με... ήσυχη τη συνείδηση μας αφού η αποστολή ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη, επιλέξαμε τις 9+1 μορφές της 91χρονης ιστορίας του δικέφαλου αετού και τους παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά.

Κωνσταντίνος Σπανούδης
Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. Αυτά, από μόνα τους, αρκούν για να καταλάβει μια θέση στις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου, που ο ίδιος -μαζί με άλλα 40 άτομα- ίδρυσε στις 13 Απριλίου 1924 στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου.

Ο Σπανούδης, που έφυγε από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1941 σε ηλικία 70 ετών, υπήρξε μια τεράστια προσωπικότητα όχι μόνο για την ΑΕΚ αλλά γενικά για την Ελλάδα. Απόφοίτησε από την Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στη Σορβόνη, ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Τέχνη στη Ραβένα και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική στην Ελλάδα, δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Υπήρξε πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1924 ως το 1932 και επί των ημερών του οι πρόσφυγες διασφάλισαν την έκταση στην οποία χτίστηκε το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ τη σεζόν 1931-32 πανηγύρισε το πρώτο κύπελλο με το 5-3 επί του Αρη.

Στις 10 Οκτωβρίου 2008 ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του ιδρυτή της ΑΕΚ, δίνοντας το όνομα του στην πλατεία που βρίσκεται στον σταθμό του Ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια, μια από τις πιο πολυσύχναστες της Αθήνας.

Λουκάς Μπάρλος
«ΑΕΚ, Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος», ήταν το σύνθημα που δονούσε την Νέα Φιλαδέλφεια στα τέλη της δεκαετίας του '70. Τότε που η Ένωση παρουσίασε μια ομάδα που κέρδισε τον θαυμασμό όλης της Ελλάδας και την εκτίμηση της Ευρώπης. Μια ομάδα που είχε για διοικητικό ηγέτη τον μεγάλο Λουκά Μπάρλο. Τον πρόεδρο των προέδρων. Τον «θείο Λουκά», όπως έμεινε στη συνείδηση όλων των ΑΕΚτσήδων. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μπάρλος δεν γεννήθηκε οπαδός της Ένωσης...

Με καταγωγή από το Δίστομο και μεγαλώνοντας στη Θεσσαλονίκη, ήταν οπαδός του Αρη αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να γίνει ο πιο φανατικός οπαδός της ΑΕΚ, για χάρη της οποίας καταστράφηκε οικονομικά... Ανέλαβε το 1974 -ζητώντας μάλιστα αυτό να γίνει με εκλογές- και έκανε ό,τι έπρεπε για να χτίσει μια μεγάλη ομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποδοσφαιράνθρωπος ως τότε. Επεισε τον Φράντισεκ Φάντροκ να αναλάβει την τεχνική ηγεσία, προχώρησε στην απόκτηση παικτών όπως οι Μαύρος, Χρηστίδης, Νικολούδης, Αρδίζογλου, Στεριούδας, Δέδες, Δομάζος, Ιντζόγλου, έφερε ξένους όπως οι Μπάγεβιτς, Βιέρα, Τσανλάιτερ, Βάγκνερ και τελικά έφτιαξε μια ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ το 1978 και το πρωτάθλημα το 1979 ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το 1977, η ΑΕΚ είχε κάνει υπερήφανη όλη την Ελλάδα με την πορεία της ως τους «4» του κυπέλλου UEFA.

Η προσφορά του Μπάρλου, όμως, δεν σταματάει εκεί. Επί των ημερών του, άλλωστε, χτίστηκε η θρυλική Σκεπαστή στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στον ίδιο χώρο. Αποχώρησε το 1981 και η είδηση του θανάτου του στις 20 Οκτωβρίου 1999, παραμονή του αγώνα της ΑΕΚ με την ΜΤΚ στη Βουδαπέστη για το κύπελλο UEFA, βύθισε στο πένθος τους απανταχού Ενωσίτες...

Ντούσαν Μπάγεβιτς
Αγαπήθηκε όσο λίγοι και μισήθηκε επίσης όσο λίγοι. Για να επιβεβαιωθεί, έτσι, ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Βασικός σέντερ φορ της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, με την οποία είχε κάνει και χατ-τρικ στο Μουντιάλ του 1974, υπέγραψε στην Ένωση το 1977 και ως το 1981 σκόραρε ασταμάτητα, πανυγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο με τα κιτρινόμαυρα, έχοντας συνθέσει ένα τρομακτικό επιθετικό δίδυμο με τον Θωμά Μαύρο. Η ιστορία του με την ΑΕΚ, όμως, δεν τελείωσε εκεί...

Το καλοκαίρι του 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα για να γίνει ο προπονητής της Ένωσης και έγραψε ιστορία από την αρχή, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1989. Το πρωτάθλημα που έβαλε τέλος στα κιτρινόμαυρα πέτρινα χρόνια... Θα ακολουθούσε το Λιγκ Καπ (το μοναδικό που έγινε) και τα τρία σερί πρωταθλήματα στις αρχές της δεκαετίας του '90 (1992, 1993, 1994), μαζί με το κύπελλο του 1996. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς υπήρξε κατά γενική ομολογία η καλύτερη ομάδα που είδε η Ελλάδα, με τον Σερβοέλληνα να λατρεύεται σε βαθμό... παράνοιας από τους οπαδούς της Ένωσης.

Ολη αυτή η λατρεία, βέβαια, έγινε μίσος από το καλοκαίρι του 1996, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει για να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια της καριέρας του θα επιστρέψει δύο φορές στην ΑΕΚ αλλά χωρίς την επιτυχία της πρώτης του θητείας, η οποία είναι και η μόνη που θέλουν να θυμούνται οι Ενωσίτες. Εχοντας αποσυρθεί, πλέον, από τους πάγκους, ο Μπάγεβιτς είναι σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ και στενός συνεργάτης του Δημήτρη Μελισσανίδη, ελπίζοντας να πανηγυρίζει και από αυτό το πόστο τίτλους με την ΑΕΚ.

Ντέμης Νικολαΐδης
Το καλοκαίρι του 1996 η ΑΕΚ έχανε ένα σύμβολο της αλλά έβρισκε ένα άλλο. Η στάση του Ντέμη Νικολαΐδη στο θέμα της μεταγραφής του από τον Απόλλων Αθηνών, όταν ξεκαθάρισε ότι θέλει μόνο ΑΕΚ και όχι τον Ολυμπιακό, ξεσήκωσε τους οπαδούς της Ένωσης. Ξεσήκωσε, βασικά, τους φίλους του αφού και ο ίδιος ήταν οπαδός του δικέφαλου αετού από πιτσιρικάς. Ο Νικολαΐδης δεν άργησε να γίνει ο νέος Βασιλιάς της Νέας Φιλαδέλφειας, προκαλώντας ντελίριο στον κόσμο της ΑΕΚ σε κάθε του γκολ και ειδικά σε αυτά των ντέρμπι, που ήταν και τα αγαπημένα του.

Στα επτά χρόνια της παρουσίας του στην Ένωση, ο Ντέμης πέτυχε 175 γκολ σε 265 ματς και πανηγύρισε την κατάκτηση τριών κυπέλλων, για να αποχωρήσει το 2003 και να υπογράψει στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στην Ισπανία, όμως, έμεινε μόνο για ένα χρόνο αφού το καθήκον τον καλούσε πίσω... Με την ΑΕΚ να βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, ο Νικολαΐδης αποφάσισε να βάλει πρόωρα τέλος στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και να μπει μπροστά για να σώσει την αγαπημένη του ομάδα.

Συσπείρωσε τον κόσμο, έπεισε επιχειρηματίες να σταθούν δίπλα του και πέτυχε την αποφυγή της χρεοκωπίας της ΠΑΕ, μετατρέποντας το ΟΑΚΑ σε ένα γήπεδο που όλοι θαύμαζαν για την ατμόσφαιρα που υπήρχε σε όλα τα ματς. Επί των ημερών του, η ΑΕΚ έκανε διαδοχικά ρεκόρ στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας, πανηγύρισε τις πρώτες της νίκες στους ομίλους του Champions League, έζησε μια μαγική βραδιά στο 1-0 επί της Μίλαν και «έχασε» ένα πρωτάθλημα στα χαρτιά. Η αποχώρηση του από τα διοικητικά, το 2008, σήμανε και την αρχή του τέλους για την Ένωση...

Θωμάς Μαύρος
«Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός», τραγουδούσαν οι οπαδοί της ΑΕΚ, εκδηλώνοντας την λατρεία τους για τον μεγαλύτερο σκόρερ που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα γεγονότα. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπέγραψε στην Ένωση το καλοκαίρι του 1976 και έγινε αστέρι της ομαδάρας που έχτιζε τότε ο Λουκάς Μπάρλος.

Στην πρώτη του σεζόν στους Κιτρινόμαυρους, ο Μαύρος έζησε μια μαγική πορεία ως τους «4» του κυπέλλου UEFA και ακολούθησαν οι τίτλοι. Πρωτάθλημα και κύπελλο το 1978, πρωτάθλημα το 1979, κύπελλο το 1983. Το '78, το '79 και το '85, ως παίκτης της ΑΕΚ, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, όπως ήταν βασικά πάντα σκόρερ και στα ντέρμπι, για να γίνει έτσι το είδωλο των Ενωσιτών και ο εφιάλτης των αντίπαλων τερματοφυλάκων, αμυντικών και οπαδών.

Η τελευταία εμφάνιση του Μαύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν στις 14 Νοεμβρίου 1993, στο φιλικό της ΑΕΚ με την εθνική Ελλάδας για το «αντίο» του στο ποδόσφαιρο. Ενα φιλικό, στο οποίο ο Θ(ε)ωμάς αγωνίστηκε και με τις δύο φανέλες, πετυχαίνοντας -σιγά που δεν θα το έκανε- και τρία γκολ, στο τελικό 4-2.

Νίκος Γκούμας
Το γεγονός ότι ο μόνο ο Λουκάς Μπάρλος είναι πιο ψηλά στη συνείδηση όλων των ΑΕΚτσήδων, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο πόσο σπουδαίος υπήρξε για τον σύλλογο ο Νίκος Γκούμας. Ο «Πατριάρχης» της Ένωσης διετέλεσε πρόεδρος της από το 1956 ως το 1963, πανηγυρίζοντας (το '63) το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα της Ένωσης. Πιο σημαντικό και από αυτό, όμως, ήταν το γεγονός ότι επί προεδρίας Γκούμα έγινε η επέκταση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο κάποιες δεκαετίες μετά πήρε το όνομα του αφού το 1991 ανέλαβε την χορηγία των έργων για τη δημιουργία του σκέπαστρου στη Θύρα 18. Ο Νίκος Γκούμας έφυγε από τη ζωή στις 17 Αυγούστου 2001 αλλά δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη όσων αγάπησαν, αγαπούν και θα αγαπήσουν την ΑΕΚ αφού ο θρύλος του θα ζει για πάντα...

Μίμης Παπαϊωάννου
Ο σπουδαιότερος Ελληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική υπηρεσία της FIFA! Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπέγραψε το 1961, σε ηλικία 19 ετών, στην ΑΕΚ και παρέμεινε σε αυτή ουσιαστικά μέχρι και το τέλος της καριέρας του, το 1979. Με τη φανέλα της Ένωσης, ο Παπαϊωάννου πανηγύρισε την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τριών κυπέλλων (1964, 1966, 1978) ενώ έζησε και την εκπληκτική πορεία ως τους «4» του κυπέλλου UEFA το 1977. Οσοι έζησαν τον ποδοσφαιριστή Παπαϊωάννου, ισχυρίζονται ότι ήταν ικανός να σκοράρει με κάθε τρόπο και να κάνει μαγικά πράγματα. Το γεγονός ότι ενδιαφέρθηκε για αυτόν η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μάλιστα το 1965 έκανε πρόταση 4 εκατ. δραχμών στην ΑΕΚ και 750.000 στον ίδιο (ποσά απίστευτα για την εποχή), τα λέει όλα! Ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά το τέλος της καριέρας του, ο Παπαϊωάννου εξακολουθεί να ξεσηκώνει τους οπαδούς της Ένωσης αφού είναι αυτός που έχει τραγουδίσει τον ύμνο της ομάδας!

Κώστας Νεστορίδης
Ο θρυλικός «Νέστορας» υπέγραψε στην ΑΕΚ το 1955 αλλά έπρεπε να περιμένει... δύο χρόνια μέχρι να κάνει ντεμπούτο λόγω του αποκλεισμού που του επιβλήθηκε επειδή πήρε μεταγραφή χωρίς τη συναίνεση του Πανιωνίου. Εστω και με δύο χαμένα χρόνια, όμως, έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Ένωσης. Δεν γινόταν να μην τα καταφέρει, άλλωστε, αφού μιλάμε για έναν από τους σπουδαιότερους Ελληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Με 186 γκολ σε 226 συμμετοχές με την ΑΕΚ και με γκολ με κάθε τρόπο, ακόμη και με εκτελέσεις κόρνερ, ο Νεστορίδης συνέβαλε τα μέγιστα στο να επιστρέψει στις επιτυχίες η Ένωση μετά τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του 1963 και το κύπελλο του 1964. Απόδειξη του... killer Νεστορίδη, αποτελεί το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος πέντε φορές και συγκεκριμένα το 1959, το 1960, το 1961, το 1962 και το 1963.

Στέλιος Μανωλάς
Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ και τελείωσε την καριέρα του με την ίδια φανέλα. Δεν την άλλαξε και ποτέ άλλωστε. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα το 1979 και παρέμεινε ως το 1998, καταγράφοντας 447 συμμετοχές σε αυτά τα 19 χρόνια! Ο Στέλιος Μανωλάς υπήρξε ο κορυφαίος Ελληνας κεντρικός αμυντικός, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ και δύο Σούπερ Καπ με την Ένωση. Βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας που παρουσίασε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την δεκαετία του '90, ο Μανωλάς έγινε η σημαία της ΑΕΚ αφού παρέμεινε πιστός σε αυτή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μια καριέρα που... διανθίστηκε με την συμμετοχή του στο Μουντιάλ του 1994, το πρώτο στο οποίο είχε παρουσία η εθνική Ελλάδας, όπως επίσης και από τις κλήσεις του στην Μικτή Κόσμου. Το 2008 ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ ενώ σήμερα είναι ο προπονητής της ομάδας Κ-20 του συλλόγου.

Σπύρος Κοντούλης
Ξεχωριστό και υπερήφανο κεφάλαιο στην ιστορία της ΑΕΚ και γενικά του ελληνικού έθνους! Μπορεί ο Σπύρος Κοντούλης να μην έμεινε στην ιστορία ως ποδοσφαιριστής αλλά έμεινε ως Ελληνας αφού εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944 -σε ηλικία 29 ετών- καθώς προσπαθούσε να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο Κοντούλης, που είχε γεννηθεί στον Πειραιά, ανήκε στην ΑΕΚ από το 1935 και πρόλαβε να πανηγυρίσει με τη φανέλα της το νταμπλ το 1939 και το κύπελλο το 1940...

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα