Νορόνια: «Σεβασμό στον Σάντος, ανταγωνιστικός ο Περέιρα!»

Θάνος Σαρρής
Νορόνια: «Σεβασμό στον Σάντος, ανταγωνιστικός ο Περέιρα!»

bet365

O παγκόσμιας κλάσης ορθοπεδικός και φίλος του Μουρίνιο, Ζοσέ Κάρλος Νορόνια, μιλάει στο gazzetta.gr για Σάντος, Βίτορ Περέιρα, Κριστιάνο Ρονάλντο και... Ζουέλα!

«Μια μεγάλη αγκαλιά και τις ευχές μου για την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σεν έναν τεράστιο σπεσιαλίστα στα γόνατα, τον καλύτερο επαγγελματία του κόσμου σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλούς ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν στο 100%». Το μήνυμα του Κριστιάνο Ρονάλντο δεσπόζει στην προσωπική ιστοσελίδα του Ζοσέ Κάρλος Νορόνια, του Πορτογάλου γιατρού που θεωρείται απλά ο καλύτερος στον κόσμο για τα γόνατα. Ακολουθεί αυτό του Μουρίνιο, ο οποίος τονίζει ότι τον «θεωρεί εξαιρετικά σπέσιαλ» και ζητά να συνεχίσει να τον υποστηρίζει. Ο Ζοσέ, άλλωστε, τον θεωρεί δικό του άνθρωπο, φίλο από τα παλιά. Και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Ο Νορόνια είναι ένας άνθρωπος και ένας γιατρός για τον οποίο λένε τα καλύτερα όλοι στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Και η δική του άποψη, μετράει πολύ. Είτε πρόκειται για έναν τραυματισμό, είτε για οτιδήποτε αφορά το άθλημα. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει από τα... χεράκια του μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Φαλκάο, ο Ντρογκμπά, ο Άσλεϊ Κόουλ, ο Ντιέγο Κόστα, ο Ντι Μαρία και πάρα πολλοί ακόμα. Ο ίδιος εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και από τότε αποφάσισε να αφιερώσει εκεί τη ζώή του. Η διδακτορική του διατριβή έγινε πάνω στην ισομετρία και την ανασυγκρότηση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και σταδιακά εξελίχθηκε σε παγκόσμιο... γκουρού για θέματα γονάτων.

Ως συνεργάτης της Εθνικής Πορτογαλίας, δεν έχει την δυνατότητα να μιλήσει για θέματα που αφορούν την ομάδα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να μην πει στο gazzetta.gr έναν καλό λόγο για τον Φερνάντο Σάντος. «Είναι ένα άτομο που αγαπάμε πολύ εδώ. Μια προσωπικότητα με παράδοση στην προπονητική. Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχετε μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον Φερνάντο και για όσα σας προσέφερε. Ήταν εκείνος που οδήγησε τη χώρα σας στο Μουντιάλ και πιστεύω έπαιξε μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της ποδοσφαιρικής της εικόνας. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ έξυπνος, που έχει τον σεβασμό όλων στην Πορτογαλία».

Πέραν του Σάντος, όμως, ο Νορόνια ξέρει καλά έναν... παλιό γνωστό της Ελλάδας! Ο λόγος για τον Φρανσίσκο Ζουέλα. Τον γνωρίσαμε στα ελληνικά γήπεδα από τα περάσματά του από τον Ακράτητο, την Ξάνθη, τον ΠΑΟΚ, τον Ατρόμητο και τον Απόλλωνα. Συνεχίζει την καριέρα του στην Τροφένσε, αλλά όπως τονίζει ο Νορόνια, έχει μέλλον στο ποδόσφαιρο! «Τον ξέρω καλά. Του έχω κάνει επέμβαση και νομίζω ότι σαν αθλητής και σαν άτομο είναι πολύ αγαπητός. Είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και εκτός αγωνιστικών χώρων. Έχει υπάρξει καλός ποδοσφαιριστής, αλλά νομίζω ότι έχει πολύ μεγαλύτερο μέλλον ως τεχνικός διευθυντής. Η καριέρα του ως παίκτης φτάνει στο τέλος, για να ξεκινήσει μία άλλη, με πολλές ελπίδες. Είναι ένας περήφανος άνθρωπος του ποδοσφαίρου, εφαρμόζει αυτά που πρέπει και κερδίζει τους αθλητές. Είναι ευθύς και απλός άνθρωπος. Πιστέψτε με, σε 3-4 χρόνια θα μιλά πολύ περισσότερος κόσμο για αυτόν και τα επιτεύγματά του στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ έξυπνος».

Ο Πορτογάλος γιατρός είναι εκείνος που εμπιστεύεται και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Γνωρίζοντας άψογα τον οργανισμό του, ο Νορόνια θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο και ότι έχει πολλά χρόνια ποδοσφαίρου ακόμα μπροστά του. «Για μένα είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Είναι ένας πραγματικά ολοκληρωμένος αθλητής, ο οποίος διαθέτει τη σωματοδομή για να μένει μακρυά από τους τραυματισμούς. Έχει όλο το πακέτο, προσέχει τα πάντα και δεν έχει περάσει ποτέ κάτι σοβαρό. Οπότε μπορώ να είμαι βέβαιος πως έχει ακόμα πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο».

Ο Ρονάλντο ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Ποιος όμως είναι ο καλύτερος προπονητής; «Σίγουρα ο Ζοσέ Μουρίνιο. Τον γνωρίζω από όταν ήταν στην Πόρτο, της οποίας έχω χειρουργήσει πολλούς παίκτες στην καριέρα μου. Αυτό που λέω για αυτόν είναι πως αποτελεί έναν άριστο γνώστη της τέχνης της προπονητικής. Έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, γίνεται φίλος με τους παίκτες, αλλά ξέρει να κρατά τη σχέση εκεί που πρέπει και να κερδίζει το σεβασμό τους. Καταφέρνει να πάρει το 100% από αυτούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξέρει πως να τους προσαρμόζει σε ιδιαίτερες συνθήκες, να τους κάνει να πιστεύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουν μάθει. Για μένα ξεκάθαρα είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Και τον ξέρω πολλά χρόνια για να μπορώ να σας το πω με σιγουριά».

Στην Πόρτο όμως γνώρισε και τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, Βίτορ Περέιρα. «Ναι, τον γνώρισα στην Πόρτο και μάλιστα είχα χειρουργήσει παίκτες όταν εκείνος ήταν το αφεντικό στην ομάδα. Ο Βίτορ είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός. Τόσο όσον αφορά τον τρόπο προπόνησης, όσο και σαν άνθρωπος. Έχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα». Τον ρωτήσαμε για κάποιες κινήσεις του που συζητήθηκαν στην Ελλάδα, όπως ο πανηγυρισμός στο ΟΑΚΑ μπροστά στους οπαδούς της ΑΕΚ και η κίνηση που έκανε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. «Η ερμηνεία που δίνετε εσείς στον τρόπο που λειτουργεί είναι διαφορετική από αυτή που υπάρχει στην Πορτογαλία. Είναι καλός προπονητής και καλός άνθρωπος».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε για τον χειρότερο τραυματισμό που έχει συναντήσει. «Θα έλεγα αυτός του Μπεμπέ, του πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το γόνατό του ήταν σε πραγματικά άσχημη κατάσταση». Του Φαλκάο το καλοκαίρι; «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσο σοβαρός. Απλά δεν ήθελε να ρισκάρει την καριέρα του με πρόωρη επιστροφή για να αγωνιστεί στο Μουντιάλ».

 

Τελευταία Νέα