Στόιτσκοφ: «Είχα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό» (pics + vid)

Στόιτσκοφ: «Είχα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό» (pics + vid)

Γιάννης Γεωργόπουλος
Στόιτσκοφ: «Είχα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό» (pics + vid)

bet365

Ο Χρίστο Στόιτσκοφ με αφορμή την συμπλήρωση 115 ετών από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα εξηγεί μιλώντας στο gazzetta.gr πως είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Τι θα είχε συμβεί εάν το καθεστώς της χώρας δεν χαλούσε την μεταγραφή.

«Θα μισώ για πάντα την Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν θέλω να μιλάω για αυτούς γιατί μου έρχεται εμετός» είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ο Χρίστο Στόιτσκοφ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αποστροφή του για τους «μερένγκες».

Ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών αγωνίστηκε για μία πενταετία στην Μπαρτσελόνα (1990-1995) σημειώνοντας 77 γκολ σε 151 ματς.

Αποτέλεσε τον αγαπημένο παίκτη της εξέδρας, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του με τη φανέλα της Σρέντετς (σ.σ.:η τότε ονομασία της ΤΣΣΚΑ Σόφιας) με αποκορύφωμα τα ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Κυπελλούχων οδήγησαν στην ποδοσφαιρική του εξιλέωση στο «Καμπ Νόου».

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός είχε συμφωνήσει για την απόκτηση του, όμως η μεταγραφή κόλλησε στο τότε καθεστώς της Βουλγαρίας.

Ακόμη και σήμερα, ο Χρίστο Στόιτσκοφ μιλώντας στο gazzetta.gr αναρωτιέται τι θα είχε συμβεί εάν τελικά συνέχιζε την καριέρα του στο “τριφύλλι” και όχι στους «Μπλαουγκράνα».

«Την σεζόν 1987/88 μου έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν πολύ δυνατός, είχε καλό όνομα στην Ευρώπη, ενώ διέθετε και οικονομική άνεση.

Οι κομμουνιστές υποσχέθηκαν πως θα με αφήσουν να υπογράψω στον Παναθηναϊκό, όμως τότε δεν μπορούσες να ήσουν σίγουρος για τίποτα.

Ένας στρατηγός αρνήθηκε να συναινέσει και η μεταγραφή μου χάλασε. Κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε εάν τελικά κατέληγα στον Παναθηναϊκό».

Ο Βούλγαρος “θρύλος” τονίζει πως ήθελε να ακολουθήσει τον συμπατριώτη του Λιούμποσλαβ Πένεφ που είχε κάνει το μεγάλο άλμα στην Ισπανία.

«Αυτό που δεν κατάφερα εγώ, πέτυχε ο Λιούμποσλαβ Πένεφ. Από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας βρέθηκε την σεζόν 1989/1990 στη Βαλένθια.

Εγώ περίμενα να δω αν είχε έρθει η σειρά μου. Τότε μιλούσαμε σε εκείνα τα τηλέφωνα με τις τεράστιες κεραίες και την βαλίτσα. Όποτε βρισκόμουν με την εθνική Βουλγαρίας μάθαινα τι συμβαίνει στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Πένεφ μου εξηγούσε τον τρόπο λειτουργίας των ισπανικών συλλόγων. Όλοι γνώριζαν που βρίσκονταν τα πράγματα τους, τα παπούτσια τους ήταν γυαλισμένα και άπαντες βρίσκονταν στη διάθεση σου να σε εξυπηρετήσουν. Θυμάμαι ήμουν πολύ θυμωμένος που μπόρεσε να φύγει από την Βουλγαρία, αλλά εγώ δεν τα κατάφερα».

Το όνειρο του Στόιτσκοφ να εγκαταλείψει την Βουλγαρία προκειμένου να μετρήσει τις δυνάμεις του σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα έγινε πραγματικότητα το 1990.

«Την σεζόν 1988/89 φτάσαμε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλειστήκαμε από την Μπαρτσελόνα.

Εκεί με είδαν από τον Μπαρτσελόνα και πήρα μεταγραφή στον σύλλογο το 1990».

Ο Στόιτσκοφ ήταν σίγουρος πως έρχονταν ένδοξες μέρες στη νέα του ομάδα.

«Θυμάμαι στο αεροδρόμιο όταν έφτασα στη Βαρκελώνη, ο Θουμπιθαρέτα αναχωρούσε για διακοπές.

Με πλησίασε και με καλωσόρισε. Το ίδιο βράδυ δείπνησα με τον Χούλιο Σαλίνας χωρίς να γνωρίζω ποιος είναι και ότι έχει παίξει σε τρία Μουντιάλ.Την επόμενη μέρα ήμασταν μαζί στα αποδυτήρια.

Θυμάμαι ένα παιχνίδι προετοιμασίας με την PSV Αϊντχόφεν που έληξε 2-2. Ο Ρομάριο πέτυχε και τα δύο τέρματα. Επίσης, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος σκόραρα το μοναδικό γκολ απέναντι στην Εσπανιόλ.

Είπα στον Κούμαν πως θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και αναρωτιόμουν ποιος θα μας σταματήσει. Είχαμε τρομερή ομάδα με παίκτες όπως οι Γκοϊκοιτσέα, Μπακέρο, Λάουντρουπ, Μπεκιριστάιν, Αμόρ, Κούμαν, Νάντο και Φερέρ.

Σιγά σιγά αρχίσαμε να παίρνουμε τον αέρα της Ρεάλ Μαδρίτης φτάνοντας στη σημερινή εποχή. Υπέφερε από τότε».

Δείτε το video όπου ο Στόιτσκοφ με τη φανέλα της Στρέντετς (σ.σ.: ΤΣΣΚΑ Σόφιας) παίζει σχεδόν μόνος του κόντρα στην Μπαρτσελόνα).

 

Τελευταία Νέα