Πρόκριση για Αθλέτικ, Αρσεναλ, Λεβερκούζεν, Μάλμε

Gazzetta team
gazzetta default image fallback

bet365

Η Μπιλμπάο βρέθηκε να χάνει από την Νάπολι, όμως με 3 γκολ σε 13 λεπτά πήρε τεράστια πρόκριση τους ομίλους του Champions League. Check in και οι Αρσεναλ, Λεβερκούζεν, Μάλμε.

Εκπληκτικό βράδυ για την Αθλέτικ Μπιλμπάο που υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε επέστρεψε στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης μετά τη σεζόν 1998-99. Οι Βάσκοι είχαν πάρει 1-1 από την Νάπολι στην Ιταλία, βρέθηκαν να χάνουν στο ξεκίνημα της επανάληψης, όμως με ένα τρομερό ξέσπασμα σε 13 λεπτά έκαναν την ανατροπή και με 3-1 πήραν τη μεγάλη πρόκριση. Ιστορική χρονιά για το ισπανικό ποδόσφαιρο, αφού οι 4 ομάδες με τους περισσότερους τίτλους (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο) θα παίξουν όλες στα γκρουπ του Champions League.

Το πρώτο μέρος ήταν πολύ αδιάφορο καθώς το 1-1 στο «Σαν Πάολο» δεν ανάγκαζε καμία από τις δύο ομάδες να ρισκάρει τόσο γρήγορα. Η Αθλέτικ είχε την κατοχή στο πρώτο 20λεπτο, όμως η Νάπολι δύο φάσεις με Καγιεχόν (8') και Ιγουαΐν (16'). Στη συνέχεια η ομάδα του Βαλβέρδε είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες, με την άμυνα της ομάδας του Ράφα Μπενίτεθ να δείχνει σαν παιδική χαρά. Στο 23' ο Γουρπέγκι ολομόναχος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα άουτ και στο 27' μετά τη σέντρα του Μουνιαΐν και την τραγική έξοδο του Ράφαελ ο Λαπόρτ αστόχησε σε κενό τέρμα!

Ηταν ηλίου φαεινότερο ότι όλα τα λεφτά θα είναι στο δεύτερο μέρος. Μόλις στο 47' ο Χάμσικ με συρτό αριστερό από το ύψος της περιοχής νίκησε τον Ιραϊθόθ και έδωσε σκορ πρόκρισης στους Βεζουβιάνι (0-1). Αυτό ήταν. Το σύνολο του Μπενίτεθ κάθισε πίσω και δεν άργησε καθόλου να το πληρώσει. Στο 51' ο Βαλενθιάγα έριξε την προειδοποιητική την οποία απέκρουσε ο Ράφαελ και ακουλούθησε ένα εφιαλτικό 13λεπτο για την Νάπολι που είχε έναν Ιταλό στο αρχικό σχήμα. Στο 61' η άμυνα των φιλοξενούμενων ήταν αστεία, σε σημείο που ο Αντούριθ έκανε κοντρόλ και πλασέ ολομόναχος μετά από εκτέλεση κόρνερ (1-1) και στο 69' Αλμπιόλ και Ράφαελ έκαναν επίσης αστεία συννενόηση και ο Αντούριθ με πλασέ σε κενό τέρμα έκανε το 2-1.

Το κερασάκι στην τούρτα των Βάσκων έβαλε στο 74' ο Ιμπάι Γκόμεθ μετά από πάσα στην πλάτη της άμυνας και τελείωμα σε τετ α τετ (3-1) με το γκολ να μην ακυρώνεται λανθασμένα αφού ο Αντούριθ που ήταν οφσάιντ κυνήγησε τη φάση. Ο τελευταίος στο 81' έχασε την ευκαιρία να κάνει χατ τρικ όμως αστόχησε σε κενό τέρμα...

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Ντε Μάρκος, Γουρπέγκι, Λαπόρτ, Βαλένθιάγα, Ιτουράσπε, Μικέλ Ρίκο, Μπενιάτ (58’ Ιμπάι Γκόμεθ), Σουσαέτα (73’ Ουνάι Λόπεθ), Αντούριθ, Μουνιαΐν (84’ Σαν Χοσέ).

Νάπολι (Ράφα Μπενίτεθ): Ράφαελ, Μάτζιο, Αλμπιόλ, Κουλιμπαλί, Γκουλάμ (56’ Μπρίτος), Ζορζίνιο, Γκαργκάνο, Χάμσικ (69’ Ινσίνιε), Μέρτενς, Καγιεχόν (77’ Ζαπάτα), Ιγκουαΐν.

«Μόνιμη» η Άρσεναλ
Η Άρσεναλ τα... χρειάστηκε, όμως στο τέλος κατάφερε να επιβληθεί 1-0 της Μπεσίκτας και να δώσει το παρών για 17η σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League. Οι Τούρκοι δεν κλείστηκαν, έμειναν με τα παράπονα για δύο πέναλτι, ενώ η αιτία του αποκλεισμού φαίνεται από το γεγονός ότι τελείωσαν το ματς χωρίς τελική προσπάθεια εντός εστίας... Ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Οι γηπεδούχοι ήταν πιο επιθετικοί και έχασαν δύο καλές ευκαιρίες από το ξεκίνημα με τους Γουίλσιρ (9') και Καθόρλα (10'). Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν, απείλησαν, όμως υστέρησαν στην τελική πάσα. Ντεμπισί και Τσάμπερλεϊν ήταν μόνιμος πονοκέφαλος για τους Τούρκους, που δεν κατάφεραν να πάνε με το 0-0 στα αποδυτήρια. Οι κανονιέρηδες πήραν το προβάδισμα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημίχρονο, όταν μετά από φάση διαρκείας και ωραίο συνδυασμό, ο Γουίλσιρ άφησε στον Σάντσες, που με πλασέ έκανε το 1-0! Φυσικά, μέχρι να φτάσουμε εκεί οι Τούρκοι είχαν ζητήσει δύο πέναλτι σε ανατροπές του Πεκτεμέκ από τον Ντεμπισί και του Μότα από τον Γουίλσιρ και στην δεύτερη περίπτωση μάλλον αδικήθηκαν...

Η εικόνα δεν άλλαξε στην επανάληψη, με τις φάσεις να είναι λίγες και τους γηπεδούχους να έχουν και πάλι την πρωτοβουλία. Στο 60' ο Ντεμπισί με κεφαλιά από κοντά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα άουτ για την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Άρσεναλ, ενώ στο 64' ο Μπα έφτασε κοντά στην ισοφάριση. Μετά από λάθος στην άμυνα των Λονδρέζων, ο Σενεγαλέζος πήρε την μπάλα, γύρισε στη γωνία της μικρής περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ! Στο 74' ήταν η σειρά του Καθόρλα να χάσει τεράστια ευκαιρία, όταν μετά από εξαιρετική ενέργεια και πάσα του Σάντσες είχε μόνο έναν αντίπαλο μπροστά του και κατάφερε να στείλει την μπάλα πάνω του! Στιγμές αργότερα ο Τσάμπερλεϊν βρέθηκε σε θέση βολής στην μικρή περιοχή, όμως έστειλε την μπάλα πάνω στον Τολγκά, πριν ο Ντεμπισί αφήσει την Άρσεναλ με 10, όταν αντίκρισε δεύτερη κίτρινη για φάουλ στον Πεκτεμέκ, η οποία ήταν – μάλλον – άδικη. Παρά το αριθμητικό τους πλεονέκτημα οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να πιέσουν, με τον Μπα να χάνει την σημαντικότερη ευκαιρία στο 89', όταν από κοντά δεν βρήκε την μπάλα με το κεφάλι και εκείνη πέρασε άουτ... Έτσι, η Άρσεναλ διατήρησε την παράδοση, που την θέλει να μη χάνει ποτέ στα προκριματικά του Champions League (πλέον 13 νίκες, 1 ισοπαλία) και να παίρνει την πρόκριση.

Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Σέζνι, Ντεμπισί, Μερτεζάκερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Γουίλσιρ, Φλαμινί, Τσάμπερλεϊν, Καθόρλα, Οζίλ (76' Τσέιμπερς), Σάντσες

Μπεσίκτας (Σλάβεν Μπίλιτς): Τολγκά, Ραμόν, Γκουλούμ, Φράνκο, Κεουμπασί, Χάτσινσον, Κάβλακ (77' Ουισάλ), Οζιακουπ, Πεκτεμέκ (87' Τοσούν), Σαχάν (63' Τόρε), Μπα

Με τεσσάρα στους ομίλους!

Το μεγάλο βήμα έγινε στην Κοπεγχάγη, αφού το 3-2 την είχε στείλει σχεδόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο επαναληπτικός ήταν πιο... χαλαρός, η Λεβερκούζεν διέλυσε 4-0 τους Δανούς και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κίσλινγκ, ο οποίος έχει πετύχει 9 γκολ στα τέσσερα τελευταία ματς σε Γερμανία και προκριματικά. Το πάρτι άρχισε νωρίς για τους γηπεδούχους και... ασίστ έδωσε με το καλημέρα του ματς ο αμυντικός της Κοπεγχάγης, Γιόργκενσεν. Τεράστιο λάθος, ο Σον το εκμεταλλεύθηκε και με άψογο πλασέ πέτυχε το 1-0. Στο 7΄ είχαν όλα τελειώσει, ο Τσαλχάνογλου εκτέλεσε το φάουλ, η μπάλα κόντραρε στο τείχος, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Αντερσεν. Οι «ασπιρίνες» είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο ματς, η ομάδα του Σολμπάκεν προσπάθησε να απειλήσει, αλλά όποτε προσπάθησε δεν μπόρεσε να νικήσει τον Λένο που είχε εξαιρετικές τοποθετήσεις. Η άμυνα των Δανών πελαγοδρομούσε και αυτό φάνηκε στο 31', ανόητο πέναλτι του Αβάκβα και ο Κίσλινγκ από την άσπρη βούλα πέτυχε το 3-0. Η Λεβερκούζεν έριξε ρυθμό στο β΄μέρος, Κορνέλιους και Πουριέ προσπάθησαν για το γκολ της τιμής, αλλά στο 66' ήρθε το τέταρτο, με σκόρερ τον Κίσλινγκ και τον Γιόργκενσεν να κάνει ακόμα ένα «δώρο». Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο οποίος πήρε τη θέση του Τοπρακ στο 54', ο οποίος εκτός από καλές τοποθετήσεις είχε και ένα καλό σουτ στο 74'.


Ιστορία με γκολάρες η Μάλμε
Πέρσι έβγαλε μάτια στο Europa League. Φέτος λοιπόν με το που έγινε η κλήρωση, εννοείται ότι η Ζάλτσμπουργκ θεωρήθηκε το απόλυτο φαβορί κόντρα στην ανίσχυρη Μάλμε. Μόνο που οι Σουηδοί έκαναν την απίθανη έκπληξη. Το κακό έγινε ουσιαστικά στο πρώτο ματς. Στην Αυστρία οι τότε γξηπεδούχοι είχαν δύο γκολ και άλλα τόσα δοκάρια, για να δουν την εστία τους να παραβιάζεται στο 89'. Με βάση εκείνο το γκολ η Μάλμε στον επαναληπτικό θα μπορούσε να ονειρεύεται. Το όνειρο μάλιστα άρχισε να ζωντανεύει στο 11'. Ο Ρόζενμπεργκ ευστόχησε σε πέναλτι (11') και στο 20' ήρθε με τρομερό γκολ το 2-0. Ο Ερικσον με μονοκόμματο ψηλοκρεμαστό από τα 20 μέτρα έστειλε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα που είχε βγει από την εστία του. Στο 83' και ενώ πίεζαν οι Αυστριακοί, ήρθε και το... ξεφτίλισμα. Η Μάλμε βγήκε στην κόντρα και η μπάλα έφτασε στον Ρόζενμπεργκ που βρέθηκε σε κενή εστία. Ωστόσο, εκείνος αντί να πλασάρει, περίμενε πρώτα να προσποιηθεί σε τερματοφύλακα και αμυντικό και μετά να σκοράρει πανηγυρικά. Με αυτό τον εκπληκτικό τρόπο η πρωτάρα Μάλμε έγινε η 129η διαφορετική ομάδα (4η σουηδική μετά τις Γκέτεμποργκ, ΑΙΚ, Χέλσινμποργκ) που θα δώσει το παρών στους ομίλους της διοργάνωσης, κάτι που δεν θα κάνει ούτε φέτος η Ζάλτσμπουργκ που από το 2005, όταν και την ανέλαβε η Red Bull, κυνηγάει διακαώς.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
* Στην παρένθεση τα πρώτα ματς

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Νάπολι (1-1) 3-1
(61', 69' Αντούριθ, 74' Ιμπάι Γκόμεθ – 47' Χάμσικ)

Αρσεναλ – Μπεσίκτας (0-0) 1-0
(45'+1' Αλέξις Σάντσες)

Λεβερκούζεν – Κοπεγχάγη (3-2) 4-0
(2' Σον, 7' Τσαλχάνογλου, 31' πέν, 65' Κίσλινγκ)

Μάλμε – Ζάλτσμπουργκ (1-2) 3-0
(11' πεν., 84' Ρόζενμπεργκ, 19' Ερικσον)

Λουντογκόρετς – Στεάουα Βουκουρεστίου (0-1) 1-0 (6-5 στο πέναλτι)
(90' Βάντερσον)

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα