Πόρτο, το «μάτι» του Μουντιάλ (vid)

Πόρτο, το «μάτι» του Μουντιάλ (vid)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος απαριθμεί τους αστέρες που πέρασαν από την Πόρτο, γέμισαν τα ταμεία των «δράκων» με τη μεταγραφή τους και τώρα ετοιμάζονται να λάμψουν στη Βραζιλία.

Ότι η Πόρτο και ο πρόεδρος της, Πίντο Ντα Κόστα, είναι μετρ των πωλήσεων ποδοσφαιριστών δεν αποτελεί καινούργια είδηση, αφού από το 2000 και μετά, οι «δράκοι» πραγματοποιούν κάθε μεταγραφική περίοδο εκπληκτικά deal. Όχι μόνο πουλάνε τη σωστή στιγμή, όπου ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής έχει πιάσει το πικ της αγοραστικής του αξίας, αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτουν νέα ταλέντα, που διατηρούν στο ίδιο επίπεδο την ομάδα. Μέχρι αυτά τα νέα ταλέντα να «μεγαλώσουν» και να πάρουν κι αυτοί το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι και να γεμίσουν τα ταμεία του συλλόγου.

Φυσικά, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δε σταματούν να εξελίσσονται μακριά από το Ντραγκάο, αφού στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούν μεγάλη καριέρα, αποδεικνύοντας πως «μάτι» σαν της Πόρτο δεν υπάρχει άλλο στην Ευρώπη.

174,15 εκατ. ευρώ ΚΑΘΑΡΟ κέρδος είχε ο Πίντο Ντα Κόστα από τους παρακάτω δέκα ποδοσφαιριστές, τους οποίους στο παρελθόν «μοσχοπούλησε» και φέτος θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ως παίκτες άλλων ομάδων.

Τζέιμς Ροντρίγκεζ (Κολομβία)

Το 2010 η Πόρτο απέκτησε τον κολομβιανό από την Μπάνφιλντ έναντι 7,35 εκατ. ευρώ και πέρσι το καλοκαίρι αποδέχθηκε με τεράστια ευχαρίστηση τα 45 εκατ. που της πρόσφερε η Μονακό για να τον κάνει δικό της. Κέρδος 37,65 εκατ. ευρώ.

Ζοάο Μουτίνιο (Πορτογαλία)

Εκτός από τα 45 εκατ. για τον Ροντρίγκεζ, η Μονακό έδωσε πέρσι άλλα 25 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για αποκτήσει τον πορτογάλο μέσο, τον οποίο οι «δράκοι» είχαν πάρει από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 11 εκατ. Κέρδος 14 εκατ. ευρώ.

Χουλκ (Βραζιλία)

Το μεγαλύτερο ποσό που έχει βάλει ποτέ στα ταμεία της η Πόρτο από πώληση ποδοσφαιριστή προέρχεται από το deal με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για τον βραζιλιάνο επιθετικό το 2012. 55 εκατ. ευρώ ήταν τα χρήματα που εισέπραξε για έναν ποδοσφαιριστή, που είχε αποκτήσει με 19 εκατ. Κέρδος 36 εκατ. ευρώ.

Άλβαρο Περέιρα (Ουρουγουάη)

12 εκατ. ευρώ από την Ίντερ εισέπραξε το καλοκαίρι του 2012 η Πόρτο για τον ουρουγουανό μπακ, τον οποίο είχε αποκτήσει σχεδόν με το μισά (6,5 εκατ.) τρία χρόνια νωρίτερα. Κέρδος 5,5 εκατ. ευρώ.

Φρέντι Γκουαρίν (Κολομβία)

Πακέτο με τον Περέιρα απέκτησε τον κολομβιανό μέσο από την Πόρτο η Ίντερ το ίδιο καλοκαίρι. 11 εκατ. στα ταμεία της για το συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, τον οποίο είχε κάνει δικό της τέσσερα χρόνια νωρίτερα με μόλις 1 εκατ. ευρώ. Κέρδος 10 εκατ. ευρώ.

Μπρούνο Άλβες (Πορτογαλία)

Το 2010 η Πόρτο εισέπραξε 22 εκατ. ευρώ από τη Ζενίτ για λογαριασμό του πορτογάλου κεντρικού αμυντικού. Πόσα χρήματα είχε ξοδέψει για να τον αποκτήσει; Ούτε ευρώ, αφού προερχόταν από τις ακαδημίες του συλλόγου. Κέρδος 22 εκατ. ευρώ.

Ραούλ Μεϊρέλες (Πορτογαλία)

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που δεν κόστισε ούτε... ευρώ στους «δράκους», αφού το 2004 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Μποαβίστα. Το 2010 όμως η Λίβερπουλ έδωσε 13 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να τον κάνει δικό της. Κέρδος 13 εκατ. ευρώ.

Πέπε (Πορτογαλία)

30 εκατ. ευρώ έδωσε στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2007 η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον πορτογάλο κεντρικό αμυντικό. Τα χρήματα που είχαν δώσει τρία χρόνια νωρίτερα οι «δράκοι» στη Μαρίτιμο για να τον κάνουν κάτοικο Οπόρτο ήταν μόλις 2 εκατ. ευρώ. Κέρδος 28 εκατ. ευρώ.

Ρικάρντο Κόστα (Πορτογαλία)

Ένα ακόμη προϊόν των ακαδημιών της Πόρτο, που έριξε... τον οβολό του στα ταμεία του συλλόγου, χωρίς νωρίτερα να έχει κοστίσει τίποτα. Το 2007 η Βόλφσμπουργκ δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ για να τον πάρει στη Γερμανία. Κέρδος 4 εκατ. ευρώ.

Ούγκο Αλμέιδα (Πορτογαλία)

Από τις ακαδημίες της Πόρτο και ο πορτογάλος επιθετικός, ο οποίος μπορεί να αγωνίστηκε ελάχιστα στους «δράκους» (δινόταν συνεχώς δανεικός) έφερε στα ταμεία της ομάδας 4 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2007 με τη μεταγραφή του στην Βέρντερ Βρέμης. Κέρδος 4 εκατ. ευρώ.

Υ.Γ. Στη λίστα δε συμπεριλήφθηκε ένα ακομη «χρυσό» deal της Πόρτο, ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο κολομβιανός δε θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς δεν ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γόνατο. Το 2012 η Ατλέτικο Μαδρίτης έδωσε στην Πόρτο 47 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, ενώ οι «δράκοι» τον είχαν αποκτήσει δύο χρόνια νωρίτερα με μόλις 5,4 εκατ. ευρω!!!

 

Τελευταία Νέα