«Σκιές» στο Μουντιάλ από έρευνα για στημένα ματς!

Θάνος Σαρρής
«Σκιές» στο Μουντιάλ από έρευνα για στημένα ματς!

bet365

Εταιρείες-βιτρίνες, εγκληματικές οργανώσεις, δωροδοκίες και απειλές. Ο σκοτεινός κόσμος του ποδοσφαίρου αποκαλύπτεται από την μεγάλη έρευνα των New York Times για τα στημένα ματς και τους κινδύνους ενόψει Μουντιάλ!

Θα μπορούσε να αποτελεί μια καλογυρισμένη ταινία. Είναι όμως η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η FIFA στα κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων. Η έρευνα των New York Times ξεκινά περιγράφοντας μια κατάθεση ενός Νιγηριανού διαιτητή, ο οποίος ήταν από τα βασικά όργανα των fixers. Ακολουθεί η απόδοση: Ο διαιτητής Ιμπραΐμ Σαϊμπού μπαίνει μέσα στην τράπεζα σε μια μικρή αφρικανική πόλη στα νότια της χώρας, κουβαλώντας μια τσάντα γεμάτη με 100.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα των 100, σύμφωνα με έναν άλλο διαιτητή που ταξιδεύει μαζί του. Η κατάθεση ήταν τόσο μεγάλη που η τράπεζα έδωσε στον κύριου Σαϊμπού ένα δώρο από συλλεκτικά νομίσματα με τον Νέλσον Μαντέλα.

Αργότερα εκείνη την νύχτα, τον Μάιο του 2010, ο κύριος Σαϊμπού σφύριξε σε ένα φιλικό ματς ανάμεσα στη Νότιο Αφρική και τη Γουατεμάλα, στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμα και για τον απλό οπαδό, τα όσα έκανε ήταν ύποπτα. Έδωσε δύο πέναλτι για χέρι, αν και η μπάλα δεν πλησίασε καν στα χέρια των παικτών.

Ο κύριος Σαϊμπού από τον Νίγηρα, επιλέχθηκε να «δουλέψει» στο ματς από μια εταιρεία με βάση τη Σιγκαπούρη, η οποία ήταν βιτρίνα για ένα διαβόητο συνδικάτο που έστηνε ματς, σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά της ΦΙΦΑ.

Η έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και τα σχετικά έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή των Νιου Γιορκ Τάιμς και δεν έχουν δημοσιευτεί, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το πόσο τρωτό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο σε χειραγώγηση αγώνων.

Η αναφορά καταδεικνύει ότι το συνδικάτο και οι διαιτητές του έχουν εισχωρήσει στα ανώτερα κλιμάκια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ώστε να στήνουν φιλικά παιχνίδια και να τα εκμεταλλεύονται. Παρέχει αναλυτικές λεπτομέρειες για τους τρόπους που οι εγκέφαλοι χειραγώγησαν τουλάχιστον πέντε ματς, ίσως και περισσότερα πριν το τελευταίο παγκόσμιο Κύπελλο. Δεκαπέντε παιχνίδια βρέθηκαν στο στόχαστρο, μεταξύ των οποίων και το ΗΠΑ - Αυστραλία, όπως αναφέρουν οι συνεντεύξεις και τα e-mail που υπάρχουν στην αναφορά.

Οι Times ξεκαθαριζουν: Παρότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι το νέο, η περίπτωση της Νότιας Αφρικής δίνει μια ασυνήθιστη οπτική του πόσο εύκολα μπορούν οι επαγγελματίες να στήσουν ματς, όπως και για τα σοβαρά προβλήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο να εποπτεύσει τον εαυτό της και τα μέλη της. Η αναφορά φτάνει τις 44 σελίδες, στις οποίες υπάρχει ο λογαριασμός του Σαϊμπού, καθώς και πολλά άλλα σκηνικά που δείχνουν ότι τα ματς ήταν χειραγωγημένα. Μετά από ένα παιχνίδι το συνδικάτο έφτασε να απειλήσει με θάνατο τον αξιωματούχο που προσπάθησε να να αποτρέψει τη χειραγώγησή του.

Οι ερευνητές της FIFA κατέληξαν ότι τα άτομα αυτά είχαν πιθανότατα τη βοήθεια των ποδοσφαιρικών αρχών της Νότιας Αφρικής. Παρόλα αυτά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Και όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, πολλές Ομοσπονδίες είναι το ίδιο ευάλωτες με αυτή της Νότιας Αφρικής.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα, ο Σαϊμπού ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν έχει στήσει παιχνίδι και ξεκαθάρισε ότι ούτε έχει μιλήσει ποτέ, ούτε γνωρίζει τον Γουίλσον Ράι Περουμάλ, τον γνωστό fixer ο οποίος αυτοαποκαλείται ο... κορυφαίος στο είδος του. Η FIFA τον θεωρεί ως έναν από τους εγκέφαλους για τα όσα έγιναν στη Νότια Αφρική.

Τα παιχνίδια στο Μουντιάλ του 2010 όμως δεν ήταν τα μόνα. Η Europol ανέφερε 680 ύποπτα ματς από το 2008 μέχρι το 2011, μεταξύ των οποίων ήταν και ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς και αγώνες από τα «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Οι New York Times περιγράφουν και το πως το συνδικάτο κατάφερε να εισχωρήσει στα ανώτερα κλιμάκια της Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής. Τοην Απρίλιο του 2010, με επιστολή που μετέφερε ένας Μοχάμεντ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, η εταιρεία-βιτρίνα προσφερόταν να διαθέσει διαιτητές για τα φιλικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, καλύπτοντας όλα τα έξοδά τους. Η υπογραφή στο κάτω μέρος της άνηκε στον Περουμάλ. Ο Άγγλος Στιβ Γκόνταρντ παραξενεύτηκε, αφού γνώριζε ότι οι κανόνες της FIFA ήταν ξεκάθαροι. Μόνο οι Ομοσπονδίες επιλέγουν διαιτητές.

Λίγες μέρες μετά, ο αγγελιοφόρος του έφερε 3.5000 δολάρια, λέγοντάς του ότι από αυτόν εξαρτάται η συμφωνία. Αρνήθηκε. Αλλά οι αξιωματούχοι που ήταν από πάνω του, προχώρησαν σε συνεργασία με την εταιρεία 4U. Χωρίς ούτε καν να ελέγξουν τον άνθρωπο που έφερε την επιστολή, ο οποίος ήταν μέλος του συνδικάτου.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι παράνομες στοιχηματικές αγορές της Ασίας υπολογίζεται ότι έχουν ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων. Η Νότια Αφρική των χιλίων προβλημάτων ήταν εύκολος στόχος για ανθρώπους που διαχειρίζονται τόσα χρήματα. Η εταιρεία 4U κατάφερε να αλλάζει διαιτητές στο τέλος, να έχει πρόσβαση σε αποδυτήρια και αγωνιστικούς χώρους. Τα υπόλοιπα ήταν απλά...

Ο Περουμάλ δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά με υπόμνημά του έδωσε στις αρχές λεπτομέρειες. Έκανε λόγο για 60.000 - 75.000 δολάρια ανά ματς στον διαιτητή Σαϊμπού, ο οποίος απάντησε: «Μπορώ να φέρω εις πέρας τη δουλειά». Διευκρινίζει μάλιστα ότι για το νότια Αφρική - Γουατεμάλα του έδωσε 60.000 δολάρια. Στημένο... με τη βούλα δηλαδή! Στο παιχνίδι έγιναν πολλά που έκαναν και τον απλό φίλαθλο να καταλάβει.

Πριν το φιλικό της Νότιας Αφρικής με τη Δανία, αξιωματούχοι της αφρικανικής χώρας μίλησαν στους διαιτητές από την Τανζανία, τους οποίους είχε στείλει η 4U, τονίζοντάς τους ότι δεν θα ανεχτούν τίποτα περίεργο. Το πρωί του αγώνα, ο διαιτητής δήλωσε ασθένεια. Έπρεπε να αντικατασταθεί. Ο Άγγλος Γκοντάρντ το είχε προβλέψει και είχε τον Μάθου Ντάιερ, ένα πολύπειρο και έμπιστο ρέφερι, σταντ μπάι. Όταν έφτασε στο γήπεδο, όμως, βρήκε μπροστά του τον Σαϊμπού! Ο Γλοντάρντ τον προσέγγισε και του απαγόρευσε να βγει στο γήπεδο. Έστειλε τον «δικό» του, που ήξερε ότι θα σφυρίξει ό,τι βλέπει και το ματς έληξε 1-0. Οι Fixers είχαν κανονίσει να μπουν τρία τέρματα και έχασαν έτσι τζίρο ενός εκατομμυρίου. Για τον Περουμάλ, ο Γκοντάρντ δημιουργούσε προβλήματα...

Λίγο μετά το ματς, το τηλέφωνο του Άγγλου επικεφαλής διαιτησίας χτύπησε. Ήταν ο Περουμάλ, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι είχε σπάσει τα πόδια ενός ποδοσφαιριστή. «Αυτή τη φορά πήγε πολύ μακριά. Θα σε εξολοθρεύσουμε», του είπε,σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε. Στο επόμενο ματς, η Ομοσπονδία επέτρεψε στη 4U να επιλέξει διαιτητή. Για να του σώσουν τη ζωή... Έτσι, στο Νιγηρία - Νότια Κορέα έγιναν επίσης κραυγαλέα λάθη. Όπως δείχνουν τα e-mail, ο Περουμάλ ζήτησε η 4U να επιλέξει διαιτητές και για το ΗΠΑ - Αυστραλία. Σκόπευε να στείλει σε αποστολή δύο διαιτητές από τη Βοσνία, η οποίοι λίγους μήνες μετά τιμωρήθηκαν με μόνιμο αποκλεισμό από τη FIFA για την εμπλοκή τους στα στημένα.Ο Γκοντάρντ προειδοποίησε τους ανθρώπους και των δύο ομάδων, οι οποίες τον άκουσαν και τελικά το ματς σφύριξε Νοτιοαφρικανός διαιτητής.

Στο υπόμνημα του Περουμάλ αναφέρεται ότι όταν το συνδικάτο εγκατέλειψε τη Νότια Αφρική, είχε βγάλει 4 με 5 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης τονίζει ότι πρόσφερε 400.000 δολάρια σε διαιτητή για να χειραγωγήσει αγώνα του Μουντιάλ, αλλά εκείνος αρνήθηκε θεωρώντας ότι του τάζει χρήματα που δεν μπορεί να του δώσει!

Παρά τη δημοσιογραφική έρευνα, η FIFA αποφάσισε να ψάξει το θέμα με τα φιλικά πριν τη διοργάνωση του 2010 δύο χρόνια μετά. Μέχρι τότε, ο Σαϊμπού είχε αποσυρθεί από τη διαιτησία, όντας 45 ετών. Η επιτροπή που ανέλαβε την έρευνα δεν είχε τη δύναμη και τις αρμοδιότητες να κλητεύσει υπόπτους. Όταν το πόρισμα έφτασε στη Νότια Αφρική, απομακρύνθηκαν κάποιοι αξιωματούχοι για να κοπάσει η μπόρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στις θέσεις τους. Σε κανέναν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες, παρότι υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις.

Το 2011, ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φινλανδία και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορα. Οι δικηγόροι του τον έβγαλαν νωρίτερα Στη συνέχεια τον συνέλαβαν ξανά.

Ο Τέρι Στινς, πρώην ερευνητής της FIFA, τόνισε στους Times ότι είχε φάκελος για 90 στημένα ματς σε όλο τον κόσμο. Και ξεκαθάρισε ότι για να γίνει ισότιμη μάχη με τα κυκλώματα, η FIFA χρειάζεται τουλάχιστον 10 ερευνητές να δουλεύουν σε full time ρυθμούς στην παρατήρηση και δύο γραφεία σε κάθε μία από τις έξι διεθνείς συνομοσπονδίες...

 

Τελευταία Νέα