Ατλέτικο – Μπαρτσελόνα 1-0

Γιώργος Καραμάνος
Ατλέτικο – Μπαρτσελόνα 1-0

bet365

Μυθική πρόκριση της παθιασμένης Ατλέτικο που κατάπιε 1-0 τη Μπάρτσα, είχε 3 δοκάρια μέχρι το 18' και έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει.

Ο διαιτητής δείχνει τρία λεπτά καθυστερήσεις. Κάθε άλλος προπονητής θα δάγκωνε τα νύχια του κοιτάζοντας γεμάτος αγωνία το ματς. Οχι όμως ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Η κάμερα τον συλλαμβάνει να έχει πλάτη στο χόρτο και να είναι ψυχή και σώματι ένα με το κοινό του «Βιθέντε Καλδερόν» που τραγουδάει για αυτό που ζει, αυτό που ονομάζουμε «once in a lifetime». Κάνει χέρια, ουρλιάζει «vamos» και αισθάνεται ένα με όλους αυτούς. Το ίδιο και τα παιδιά του μέσα στο τερέν. Η παρέα που έχει στήσει μπορεί να υπολείπεται σε ατομικό ταλέντο από τον Μέσι, τον Νεϊμάρ, τον Ινιέστα, αλλά έχει πάθος καρδιά, τσαμπουκά... cojones και δεν μασάει. Μπαίνει στο γήπεδο για να πάρει την πρόκριση και δεν το διαπραγματεύεται. Με απίστευτη προσήλωση στο πλάνο, στο στόχο, η Ατλέτικο έχει στο 18' ένα γκολ και τρία δοκάρια! Και μετά από αυτό ελέγχει το τέμπο, τρώει σίδερα και φτάνει στο τελικά 1-0 και στην επικά αντρίκια πρόκριση στα ημιτελικά.

Οι Ροχιμπλάνκος μπήκαν σα λιοντάρια από το ξεκίνημα και η πίεση τους στην περιοχή της Μπαρτσελόνα ήταν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει κόντρα σε αυτή την ομάδα. Στο 5' τούτο φέρνει το τέλειο αποτέλεσμα για την ομάδα του Τσόλο. Ο Αντριάν σούταρε στο δεξί δοκάρι και στην επαναφορά του Ραούλ Γκαρθία έπιασε την κεφαλιά πάσα προς τον Κόκε, ο οποίος σκόραρε ολομόναχος, εκμεταλλευόμενος την φοβερή τρικυμία στην άμυνα των Καταλανών. Και μετά το γκολ όμως η πίεση δεν σταμάτησε. Ούτε ο Τσάβι ούτε ο Ινιέστα ούτε ο Σεσκ μπορούσαν να την αντέξουν και να κυκλοφορήσουν τη μπάλα.

Οι Μαδριλένοι έκλεβαν τη μπάλα και έστηναν επιθέσεις. Κάπως έτσι ο Βίγια στάθηκε άτυχος και σημάδεψε δύο φορές το σίδερο. Στο 11' το αριστερό του σταμάτησε στο δεξί δοκάρι και στο 18' η ψηλοκρεμαστή βολίδα του στο οριζόντιο. Ως απάντηση σε αυτές τις δύο απειλές ο Μέσι σπατάλησε τις δύο δικές του πολύ καλές στιγμές. Στο 13 η κεφαλιά του έξυσε το αριστερό δοκάρι και στο 24' μετά από μαγική ενέργεια του Νεϊμάρ, πλάσαρε ξυστά από την άλλη μεριά. Σταδιακά οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο, με την κατοχή τους να αγγίζει το 70%. Αυτό όμως δεν ήταν απαραίτητα καλό για τους ίδιους, καθώς η Ατλέτικο αμυνόταν πιο πίσω και είχε σφραγίσει όλους τους διαδρόμους προς τον Κουρτουά.

Στην επανάληψη η Μπάρτσα μπήκε πολύ δυνατά, αλλά αυτό κράτησε ουσιαστικά για 10 λεπτά. Στο 49' χάθηκε και η καλύτερη ευκαιρία για την ισοφάριση. Ο Νεϊμαρ βγήκε μόνος του, αλλά νικήθηκε από τον Κουρτουά, ο Μέσι καθυστέρησε και ο Τσάβι έστειλε τη μπάλα πολύ πάνω από το δοκάρι ενώ μπορούσε να σκοράρει. Σιγά σιγά όμως η Ατλέτικο πήρε και πάλι μέτρα στο χορτάρι και ανέβασε την πίεση της, βραχυκυκλώνοντας τους αντιπάλους της. Τότε ανέλαβε δράση ο Πίντο που κράτησε την ομάδα του μέχρι το τέλος στο παιχνίδι. Στο 65' είχε όχι στη διπλή ευκαιρία του Ντιέγκο, ενώ στο 70' έκανε την απόκρουση του ματς στο τετ α τετ με τον Γκάμπι που όμως δεν πλάσαρε καλά.

Στο 72 ίσως να υπήρξε πέναλτι σε σπρώξιμο(;) του Μασεράνο στον Βίγια, κάτι που είχε ζητήσει νωρίτερα και η Μπάρτσα σε ανατροπή(;) του Φαμπρεγας. Προσωπικά νομίζω πως δεν ήταν κανένα από τα δύο. Στο 78' η κεφαλιά ψαράκι του Νεϊμάρ έγλειψε το δεξί δοκάρι στην τελευταία προσπάθεια των Μπαουγκράνα για την ισοφάριση και στο 89' ο Πίντο έβγαλε ακόμα ένα τετ α τετ αυτή τη φορά με τον Κριστιάν Ροδρίγκες. Σε όλο αυτό το διάστημα ο Μέσι ήταν εξαφανισμένος και η Μπάρτσα δεν έκανε ούτε έναν καλό συνδυασμό. Το τελευταίο σφύριγμα τη βρήκε να συνεχίζει τις... γιόμες που παραδόξως είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Μαζί με όλες τις χαμένες σέντρες χάθηκε και η πρόκριση που θα ήταν η 7η διαδοχική στα ημιτελικά.

Εκεί θα βρεθούν δικαίως οι Ροχιμπλάνκος και μάλιστα θα το πράξουν για 4η φορά στην ιστορία τους (1958-'59, 1970-'71, 1973-'74) και πρώτη μετά από 40 χρόνια. Τότε που στο γήπεδο είχαν ηγέτη τον μεγάλο Λουίς Αραγονές, με τη φράση του οποίου μπήκαν και τώρα στο γήπεδο οι παίκτες του Τσόλο. «Ganar, ganar, ganar» (νικήστε, νικήστε, νικήστε) έγραφε το coreo που απλωνόταν στις εξέδρες. Σε πρώτη φάση λοιπόν η Ατλέτικο νίκησε και περιμένει την κλήρωση για τους «4», έχοντας για εφόδιο εκτός από τη σπουδαία ομάδα της και τον οιωνό που θέλει όποια ομάδα απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα μέσα στην προηγούμενη εξαετία, να έχει σηκώσει και την κούπα!

Ατλέτικο Μαδρίτης: Κουρτουά, Γκοντίν, Μιράντα, Χουανφράν, Φιλίπε Λουίς, Τιάγκο, Γκάμπι, Κόκε, Αντριάν (61' Ντιέγκο), Ραούλ Γκαρθία, Βίγια (79' Κριστιάν Ροδρίγκες)

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Μασεράνο, Μπαρτρά, Ζόρντι Αλμπα, Ντάνι Αλβες, Μπουσκέτς, Τσάβι, Φάμπρεγας (61' Αλέξις Σάντσες), Ινιέστα (71' Πέδρο), Νεϊμάρ, Μέσι

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα