Tα παιδιά των δρόμων και η ατέρμονη βία της Βραζιλίας (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Tα παιδιά των δρόμων και η ατέρμονη βία της Βραζιλίας (pics)

bet365

Η βάναυση δολοφονία του Ροντρίγκο Κέλτον, του αρχηγού της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Παιδιών του Δρόμου (Street Child World Cup) ενός από τους πιο φερέλπιδες έφηβους ποδοσφαιριστές έφερε στην επιφάνεια ξανά το τεράστιο πρόβλημα βίας που αντιμετωπίζει η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ.

«Ο Ροντρίγκο είχε βάλει στόχο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ήταν το όνειρό του και γι αυτό πάλευε. Είχε γεννηθεί με ένα ξεχωριστό χάρισμα και τόσο η οικογένειά του όσο και η τοπική κοινότητα γνώριζαν ότι θα διέπρεπε», ήταν τα λόγια του Αντόνιο Κάρλος Ντα Σίλβα, υπαλλήλου Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που βοηθάει παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους, σε ερώτηση για το ποιος ήταν ο Κέλτον.

Τα λόγια αυτά θα μπορούσαν να ήταν αναφορά σε οποιονδήποτε νεαρό Βραζιλιάνο, αλλά ο Κέλτον δεν ήταν ένας απλός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, από τους χιλιάδες που βγάζει η χώρα σχεδόν κάθε μέρα. Δεν ήταν μόνο ότι ξεχώριζε στις προπονήσεις, αλλά είχε πετύχει ήδη την πιο σημαντική νίκη μέχρι εκείνη την στιγμή. Είχε καταφέρει να επιζήσει και στα 14 του χρόνια να δείχνει έτοιμος να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Ο Ροντρίγκο ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν κάτω από τρομερές δυσκολίες στην φτωχότερη περιοχή της Βραζιλίας στη Σεαρά όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 133.000 άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 70 ρεάλ (το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας) το μήνα, δηλαδή περίπου 30 δολάρια!. Μαζί με τον δύο χρόνια μεγαλύτερό του αδερφό Ράφαελ άρχισαν να μένουν στους δρόμους όταν η μητέρα τους ξεκίνησε το ποτό και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος ξεκίνησε να καπνίζει μαριχουάνα, ενώ ο Ράφαελ όλα τα υπόλοιπα ναρκωτικά.

Από τις πιο βίαιες και διεφθαρμένες περιοχές

Η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σεαρά, η Φορταλέζα, θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες πόλεις όχι μόνο στην Βραζιλία, αλλά παγκοσμίως. Βασικές ελλείψεις στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, διαφθορά, συμμορίες, δολοφονίες-σε παλιότερη έρευνα 66.39 ανθρωποκτονίες αντιστοιχούσαν για κάθε 100,000 κατοίκους-διακίνηση ναρκωτικών έχουν μετατρέψει την Φορταλέζα σε μία από τις φτωχότερες πόλεις με τον υποσιτισμό να είναι πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Ο αναλφαβητισμός έχει φτάσει πλέον στο 75% περίπου με την παιδική εργασία αλλά κυρίως η παιδική πορνεία να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Ροντρίγκο βρέθηκε στους επικίνδυνους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να επιβιώσει. Σύμφωνα όμως με τον Ντα Σίλβα, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Ροντρίγκο το 2009 να κοιμάται στους δρόμους πείθοντάς τον να μετακομίσει σε καταφύγιο, ήταν έτοιμος να αλλάξει σελίδα στην ζωή του.

«Ήλπιζε ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ώστε να βοηθήσει την μητέρα του να ξεπεράσει το εθισμό από τα ναρκωτικά και να της αγοράσει σπίτι», ανέφερε ο Ντα Σίλβα. Η μοίρα όμως του επιφύλαξε άλλο παιχνίδι. Ο Ροντρίγκο δολοφονήθηκε λίγα μέτρα έξω από την φαβέλα που ζούσε με την μητέρα του με τους δράστες να τον πυροβολούν στο κεφάλι, στον ώμο και στο πόδι ως αντίποινα για υποτιθέμενη ληστεία.

Πως έγινε το κακό

Τον Φεβρουάριο ο Ροντρίγκο αποφάσισε να μετακομίσει πίσω στην φαβέλα όπου η οικογένειά του ζούσε. Στον ίδιο άρεσε ένα κορίτσι εκεί και παρά τις όποιες προειδοποιήσεις από τους κοινωνικούς λειτουργούς ότι η επιστροφή του στην παραγκούπολη έκρυβε κινδύνους αποφάσισε να μείνει.



Την ημέρα των γενεθλίων του όμως κι ενώ ήταν έξω από το σπίτι μαζί με τον αδερφό του έγινε το κακό, με τον αδερφό του να είναι τυχερός και να γλιτώνει μόνο και μόνο επειδή το όπλο μπλόκαρε. Η μητέρα του με δάκρυα στα μάτια ακόμα δεν μπορεί να ξεχάσει την εικόνα. «Ήταν φρικτό. Κανένας δεν τον βοηθούσε. Βρισκόταν κάτω στο έδαφος και οι τελευταίες του λέξεις ήταν σπαρακτικές. Σε παρακαλώ μην με αφήσεις να πεθάνω μαμά».

Η σκληρή πραγματικότητα της χώρας

Αυτό που συνέβη στον Ροντρίγκο Κέλτον αντανακλά ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην «χώρα του καφέ» με την φτώχεια και την δυστυχία να καλύπτεται από τα φώτα που φέρνει το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ιουνίου.

Την ημέρα που ο Ροντρίγκο άφηνε την τελευταία του πνοή, άλλοι έντεκα άνθρωποι έχαναν την ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της Σεαρά με τους έξι από αυτούς να μην είχαν ξεπεράσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

Για τον Ροντρίγκο το Παγκόσμιο Κύπελλο των Παιδιών του Δρόμου ήταν η ευκαιρία της ζωής του να ταξιδέψει μέχρι το Ρίο Ντα Τζανέιρο και να εκπροσωπήσει την χώρα του αλλά η πραγματικότητα για όλα αυτά τα παιδιά που μένουν στον δρόμο και δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχει επόμενη ημέρα μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι.

Follow me: @Teovas82

 

Τελευταία Νέα