Τα σημεία-κλειδιά, τα λάθη και το όραμα! (pics&vids)

Δημήτρης Τομαράς
Τα σημεία-κλειδιά, τα λάθη και το όραμα! (pics&vids)

bet365

Ο Ολυμπιακός έφτασε μία ανάσα από μία τεράστια πρόκριση, αλλά δεν τα κατάφερε. O ρεπόρτερ Ολυμπιακού στο Gazzetta Δημήτρης Τομαράς γράφει για τα λάθη, τα σημεία-κλειδιά, το κλίμα, την στατιστική απεικόνιση και την επόμενη μέρα.

Όλα με το... μέρος του αλλά δεν μπόρεσε

Όσο πληγωμένο... θηρίο και εάν ήταν πριν το ματς στο Ολντ Τράφορντ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -που παραμένει μία μεγάλη ομάδα και ένα τεράστιο μέγεθος- το ευρωπαϊκό momentum άνηκε στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να προέρχονταν από μία σειρά προβληματικών εμφανίσεων και αρνητικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, όμως είχαν δείξει στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη πως την συγκεκριμένη ομάδα μπορούσαν να την περάσουν. Ό,τι είχαν τις ικανότητες να τα καταφέρουν ακόμα και σε μία καυτή έδρα και με τέτοια πίεση.

Τους δόθηκε λοιπόν μία τεράστια ευκαιρία να πετύχουν μίας πρώτης τάξεως υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ φτάνοντας στις 8 κορυφαίες ομάδες καθώς είχε απέναντί του έναν σύλλογο σε κακό αγωνιστικό... φεγγάρι, με πολλά προβλήματα που δεχόταν πολύ μεγάλη και σκληρή κριτική από παντού. Όμως σε ένα γήπεδο με την ατμόσφαιρα του Ολντ Τράφορντ και απέναντι στην αγγλική ομάδα που εμφάνισε ένα άλλο πρόσωπο δεν κατάφεραν να βγάλουν στο χορτάρι τα θετικά τους στοιχεία, να βάλουν τουλάχιστον ένα γκολ και να πάρουν την πρόκριση.

Το τελικό 3-0 το δίχως άλλο «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό μην επιτρέποντάς του να κάνει ένα βήμα παραπέρα φέτος στην Ευρώπη, που θα σήμαινε πολλά περισσότερα για εκείνον και σε αγωνιστικό και σε ψυχολογικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο... Και όλα αυτά σε έναν αγώνα όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν καταιγιστική αλλά απλά πιο ουσιαστική και πιο σοβαρή και που έφτασε στο τέλος να κάνει μέχρι και καθυστερήσεις...

Λάθη και αστοχίες σε άμυνα και άξονα

Σε έναν αγώνα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ τα λάθη που έκανε ο Ολυμπιακός κυρίως σε αμυντικό επίπεδο δεν επιτρέπονται σε καμία των περιπτώσεων. Δεν είναι μόνο η φάση του Χοσέ Χολέμπας με το κερδισμένο πέναλτι και ο τρόπος με τον οποίο πηγαίνει πάνω στον Φαν Πέρσι. Η Γιουνάιτεντ έχει... προειδοποιήσει την άμυνα των πρωταθλητών από νωρίς.

Στο 11' από λάθος κοντρόλ του Χολέμπας που χάνει την μπάλα θα βγει σέντρα για τον Ολλανδό άσο ενώ στο 18' η Μάντσεστερ έχει δοκάρι. Όσο ο άξονας του Ολυμπιακού αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα και να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας (είτε χάνοντάς την είτε κάνοντας λανθασμένες πάσες) τόσο η Γιουνάιτεντ επέβαλλε τον ρυθμό της και έσπρωχνε τον Ολυμπιακό σε αμυντικά λάθη.

Τα σημεία-κλειδιά, η επίθεση και ο παράγοντας τύχη

Το 1-0 για τον Ολυμπιακό ήταν το... καμπανάκι αλλά όχι το καίριο... χτύπημα. Το 2-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους όμως ήταν. Εκεί κρίθηκαν πολλά στο ματς. Με φάση που προκύπτει πάλι από λάθος αμυντικού. Του Μαρκάνο συγκεκριμένα που στέλνει την μπάλα πάνω στον Ρούνεϊ, ο οποίος πασάρει στον Φαν Πέρσι για να σκοράρει ο Ολλανδός.

Παρεμπιπτόντως σε αυτήν την φάση ο Μανωλάς έχει χάσει τον Φαν Πέρσι με τον Σαλίνο να είναι αυτός που επιχείρησε να κόψει τον διεθνή στράικερ. Στο 51' πια που γίνεται το 3-0 από το φάουλ του Φαν Πέρσι ο Ρομπέρτο είναι εκείνος που φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Λίγο πριν βέβαια έχει προηγηθεί υπόδειξη φάουλ στην Γιουνάιτεντ πολύ κοντά στην ερυθρόλευκη περιοχή.

Από την άλλη όμως δεν ήταν μόνο τα λάθη και οι αστοχίες άμυνας και Ρομπέρτο που οδήγησαν στο τελικό 3-0. Η επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού έκανε ευκαιρίες τις οποίες δεν αξιοποίησε. Δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντε Χέα σε αρκετές περιπτώσεις (μεταξύ άλλων οι εξής: 79' με Τσόρι και Κάμπελ, 66' Φουστέρ, 54' Τσόρι, 49' Πέρες και 40' διπλή ευκαιρία με Φουστέρ και Τσόρι).

Με άλλα λόγια πλήρωσε και την επιθετική του δυστοκία. Την αδυναμία του να μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες τελικές προσπάθειες για να φτάσει στην επίτευξη τουλάχιστον ενός τέρματος. Άλλωστε ένα γκολ θα του ήταν υπεραρκετό... Εκτός βέβαια από το πρόβλημα στην επίθεση δεν είχε και την τύχη με το μέρος του που ειδικά σε τέτοιους αγώνες χρειάζεται.

Τι δείχνει η στατιστική απεικόνιση

Γκολ δεν έβαλε όμως η στατιστική της UEFA μας δείχνει πως ο Ολυμπιακός είχε 14 τελικές (με τις 9 εξ αυτών προς τον... στόχο, δηλαδή με καλές προοπτικές στην αντίπαλη εστία) έναντι 12 (!) της Γιουνάιτεντ που σκόραρε 3 φορές. Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το παιχνίδι με παραπάνω κατοχή μπάλας (51%-49% ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν στο 50%-50%).

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως στην Γιουνάιτεντ έχουν καταμετρηθεί 33 φορές όπου οι επιθέσεις της πήγαν να εξελιχθούν (ή εξελίχθηκαν σε επικίνδυνες) με τον αντίστοιχο αριθμό των Πειραιωτών να είναι 31. Μπορείτε να δείτε παρακάτω τα στατιστικά από το επίσημο site της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που μαρτυρούν σχεδόν... ισορροπία στο ματς:

Το στατιστικό.. φύλλο από το Squawka.com:

Αυτοί το... πήραν!

Συνεχίζοντας με τους... αριθμούς, βάσει των μετρήσεων των επιδόσεων των παικτών οι κορυφαίοι της Γιουνάιτεντ και συνάμα του παιχνιδιού ήταν κατά σειρά οι Ντε Χέα, Φαν Πέρσι και Ράφαελ. Αποτέλεσαν την πιο hot... τριάδα για την Μάντσεστερ σύμφωνα με τα όσα ανακύπτουν από την προσφορά τους στο παιχνίδι μέσα από τα στατιστικά.

Ο Ντε Χέα με τις αποκρούσεις του, ο Φαν Πέρσι με το χατ τρικ του και ο Ράφαελ με την σταθερότητα και την αμυντική του αξιοπιστία καθώς ήταν ο καλύτερος της τετράδας του Μόγιες στην οπισθοφυλακή. Σύμφωνα βέβαια με τα όσα μπορούσε να δει κανείς στο γήπεδο την τριάδα των καλύτερων συμπλήρωνε ο Γκιγκς και όχι ο Ράφαελ.

Ο Ουαλός άσος έδειξε πως ακόμα και στα 40 του έχει ψυχή... 20άρη. Είχε πολύ μεγάλη συμβολή στο δημιουργικό και το επιθετικό κομμάτι αλλά και το κράτημα της μπάλας. Στους καλύτερους παίκτες του ματς μπαίνει αναμφίβολα ο Ρούνεϊ με συμμετοχή στα γκολ και δημιουργία πολλών κινδύνων για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Για τον Ντε Χέα υπάρχει και ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Στον Ισπανό έχουν μετρηθεί 4 αποκρούσεις στον αγώνα με τον Ρομπέρτο να έχει 5 με την διαφορά πως ο δεύτερος είδε την εστία του να παραβιάζεται 3 φορές. Δηλαδή σε ένα ματς όπου ο γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ πήγε πολύ καλά είχε λιγότερες καίριες επεμβάσεις από τον ερυθρόλευκο γκολκίπερ που δέχθηκε 3 τέρματα.

Η Γιουνάιτεντ έχοντας λοιπόν μία πεντάδα παικτών σε πολύ καλή μέρα κατάφερε να λυγίσει τους πρωταθλητές Ελλάδας και να κάνει την ανατροπή. Πήρε έτσι μία παράταση... ζωής σε μία σαφέστατα κάκιστη και πολύ δύσκολη σεζόν γι' αυτήν.

Δεν ήταν νίκη-πρόκριση του Μόγιες...

Ο Ντέιβιντ Μόγιες μπορεί να υπερηφανεύεται όσο θέλει για την έμπνευσή του να βάλει βασικό τον Γκιγκς σε ένα τέτοιο παιχνίδι όμως είναι σαφές πως αυτή η νίκη και η πρόκριση ανήκει περισσότερο στους παίκτες του παρά στον ίδιο. Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός και η μεγάλη ποιότητα παικτών όπως οι Φαν Πέρσι και Ρούνεϊ μαζί με την εξαιρετική βραδιά του Ντε Χέα ήταν εκείνες που τον... έσωσαν. Δεν είναι τυχαίο που ο βρετανικός Τύπος δεν του πιστώνει παρά ελάχιστα πράγματα ακόμα και γι' αυτό το παιχνίδι. Ίσως μόνο το ότι ξεκίνησε στο ματς τον Ουαλό.

Με το καλύτερο δυνατό πλάνο αλλά...

Στον αντίποδα ο Μίτσελ έστησε τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τους παίκτες που είχε στην διάθεσή του. Έχοντας χάσει τον Ολαϊτάν με τον τραυματισμό του και μην έχοντας και τον ανέτοιμο Σαβιόλα (δηλαδή δύο απουσίες πρώτης γραμμής για την επίθεσή του) τα περιθώρια στένεψαν για τον Ισπανό προπονητή. Εμπιστεύθηκε θέση βασικού φορ στον Κάμπελ που πάλεψε και προσπάθησε αρκετά (σ.σ. όπως και ο Τσόρι Ντομίνγκες με τον Φουστέρ) όμως αυτό δεν έφτασε.

Ο ερυθρόλευκος κόουτς είδε τους παίκτες του να υποπίπτουν σε λάθη που ήξερε πως θα αποδειχθούν μοιραία ενώ δεν κατάφερε να αλλάξει αισθητά την εικόνα της ομάδας (σ.σ. κυρίως στο κέντρο αλλά και σε επίθεση) μέσα από τις αλλαγές τις οποίες πραγματοποίησε στην διάρκεια του αγώνα. Παίκτες όπως ο Βαλντές δεν μπόρεσαν να προσφέρουν τα αναμενόμενα στο επιθετικό κομμάτι. Κανείς όμως δεν μπορεί να... προσάψει στον Μίτσελ πως δεν προσπάθησε, ακυρώνοντας την έως τώρα παρουσία και πορεία στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν του βγήκε το ματς. Όπως δεν... βγήκε και στους παίκτες του παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν.

Απέκτησε οντότητα, έχει ευρωπαϊκό όραμα

Με νίκες όπως το 2-0 μέσα στο Καραϊσκάκη και προκρίσεις από την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός δείχνει πως έχει ευρωπαϊκή οντότητα και ό,τι έχει τα φόντα να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Η φετινή του πολύ καλή παρουσία (σ.σ. με εξαίρεση το 3-0 του Μάνστεστερ) του επιτρέπει να αποκτήσει ένα πιο μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα και να θέσει ως στόχο του για την επόμενη αγωνιστική περιόδο την πρόκριση στους οκτώ κορυφαίους συλλόγους του Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε υπάρχει και η διάθεση και οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο με τον κατάλληλο προγραμματισμό και την ανάλογη δουλειά.

Το κλίμα στα αποδυτήρια, τα... ξεσπάσματα και η διαιτησία

Αναμφίβολα μετά το τέλος του αγώνα οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν σχεδόν απαρηγόρητοι για το τελικό 3-0. Άλλοι (σ.σ. όπως ο Μανιάτης που έκλαψε) λύγισαν βγάζοντας έντονη συναισθηματική φόρτιση και άλλοι εξέφρασαν την στεναχώρια τους με έναν διαφορετικό τρόπο. Ορισμένοι... ξέσπασαν στα αποδυτήρια και ενώ στράφηκαν και κατά του ρέφερι. Αρκετοί πάντως παίκτες στέκονταν στον παράγοντα διαιτησία και τον Ολλανδό Κάιπερς που δεδομένα έπαιξε έδρα στο Μάντσεστερ-Ολυμπιακός. «Χάσαμε μεγάλη ευκαιρία. Μπορούσαμε...», έλεγαν με παράπονο οι ερυθρόλευκοι που τα... είχαν και με τον Κάιπερς αλλά και με τα δικά τους λάθη. Ο Μίτσελ μίλησε στους παίκτες του και επεδίωξε (παρότι είχε τα... παράπονά του για την απόδοσή τους και τα λάθη τους) να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Το πλέον σημαντικό βέβαια είναι η απόλυτη πίστη, στήριξη και εμπιστοσύνη των διοικούντων στο τεχνικό τιμ και την ομάδα και ενώ πλέον ο επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου, ξεπερνώντας πρώτα το εμπόδιο του ΠΑΟΚ.

Η πιο μεγάλη μέρα του Βέργου!

Γεννημένος στις 13.01.1996 ο νεαρός επιθετικός Νίκος Βέργος έζησε την πιο σπουδαία στιγμή του μέχρι την επόμενη, κάνοντας ντερμπούτο με τον Ολυμπιακό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σίγουρα το να παίζει ένας πιτσιρικάς σε ένα ματς που λήγει 3-0 σε βάρος του Ολυμπιακού δεν είναικαι ό,τι πιο ιδανικό από ψυχολογικής πλευράς, όμως η εμπειρία της συμμετοχής σε τέτοιον αγώνα στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Ο Μίτσελ αποφάσισε να τον ρίξει στην αναμέτρηση αντί του Νταβίντ Φουστέρ, με τον ταλαντούχο νεαρό -που έχει ασχοληθεί και με χάντμπολ παλαιότερα- να δείχνει ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και πάθος και να έχει και επαφή με την μπάλα. Το μέλλον του ανήκει και ο ίδιος θα έχει να θυμάται αυτήν την βραδιά για πολύ καιρό. Εξάλλου δεν παίζει κανείς κάθε μέρα αντίπαλος με τον Ρούνεϊ και τον Φαν Πέρσι.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα