Χετάφε-Μπαρτσελόνα 2-5

Γιώργος Καραμάνος
Χετάφε-Μπαρτσελόνα 2-5

bet365

Οι Μπλαουγκράνα πέρασαν με ανατροπή (5-2) για 7η φορά από την Χετάφε. Όποτε νικούν εκεί, παίρνουν το πρωτάθλημα και όποτε όχι, η κούπα πάει στη Ρεάλ...

Στην Ισπανία του έχουν δώσει -δικαίως- τον ορισμό του ματς που κρίνει τον τίτλο. Λογικό εάν σκεφτεί κανείς ότι στις εννέα προηγούμενες σεζόν, από τότε δηλαδή που η Χετάφε προβιβάστηκε στα σαλόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της, το αποτέλεσμα της εντός αναμέτρησης της με τη Μπαρτσελόνα, δείχνει ξεκάθαρα το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Τις έξι φορές που οι Καταλανοί είχαν νικήσει στο «Αλφόνσο Πέρεθ», είχαν κατακτήσει και το τρόπαιο στο τέλος της σεζόν, τις τρεις πάλι (2007, 2008, 2012) που έφεραν ισοπαλία ή ηττήθηκαν, αυτό κατέληξε στην αγκαλιά της Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά το εντυπωσιακό έβδομο (σε 10 επισκέψεις, εξού και το 70%) πέρασμα των Μπλαουγκράνα με 5-2, επόμενο είναι οι προληπτικοί να της έχουν δώσει ήδη το χρίσμα...

Ηταν ένα πολύ περίεργο παιχνίδι που περιείχε και διαιτητικά λάθη, τα οποία αρχικά αδίκησαν και στη συνέχεια ευνόησαν τους νικητές. Στο ξεκίνημα πάντως οι γηπεδούχοι έμοιαζαν με θηρία ανήμερα μπροστά στα... γατάκια της άμυνας της Μπάρτσα. Με τη συμπλήρωση του 15λέπτου, το σκορ ήταν στο 2-0. Στο 10' ο Λαφίτα με τρομερό τακουνάκι έβγαλε τετ α τετ τον Εσκουδέρο που σούταρε δυνατά κάτω από τα πόδια του Πίντο. Πέντε λεπτά αργότερα ο Λισάντρο Λόπες μετά από κόρνερ πήδηξε μόνος του και κάρφωσε με κεφαλιά το 2-0, αφήνοντας τους αντίπαλους αμυντικούς να κοιτάζονται απορημένοι και αδρανείς.

Στο 22' ο Πέδρο παίζοντας στο όριο του οφσάιντ (σ.σ.: το έκανε σε όλο το ματς και έτσι έβαλε και τα δύο γκολ του), βγήκε μόνος του και σκόραρε, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η φάση ήταν δύσκολη, αλλά μετά από πολλά ριπλέι φάνηκε πως καλυπτόταν και κακώς ακυρώθηκε το γκολ του. Η Χετάφε έκανε το λάθος να παίζει με την άμυνα ψηλά και όχι... ταμπούρι (σ.σ.: όπως επέβαλε το υπέρ της 2-0) και αυτό ήταν που θα πλήρωνε στη συνέχεια. Στο 34' μετά από πολύ ωραία κάθετη του Φάμπρεγας, ο Πέδρο πετάχτηκε και πλάσαρε με δυνατή λόμπα πάνω από τον Μογιά, ο οποίος πήγε να διώξει, αλλά η μπάλα του πήρε μέσα τα χέρια.

Ο Ισπανός εξτρέμ είχε μόλις ξεκινήσει να βιώνει ένα από τα κορυφαία απογεύματα της καριέρας του. Θα ακολουθούσε ένα επικό χατ τρικ σε 9 λεπτά, μία ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι. Στο 41' και πάλι στο όριο του οφσάιντ (από αριστερά όμως) έκανε την προσποίηση και πλάσαρε πολύ όμορφα με το δεξί στην απέναντι γωνία για την ισοφάριση. Στο 43' μετά από επέλαση του Ζορντί Αλμπα από αριστερά και γύρισμα του που σταμάτησε σε αμυντικό της Χετάφε, ο Πέδρο πήρε την επαναφορά και γύρισε τούμπα το παιχνίδι με το δεύτερο ταχύτερο χατ τρικ στην ιστορία της Μπάρτσα (μετά τους Κουμπάλα και τον πρώην του Ολυμπιακού, Ντάνι). Το να γίνει ανατροπή από φιλοξενούμενο που έκανε το 2-0 σε 2-3 πριν το ημίχρονο, έχει να συμβεί από το 1965 και ήταν εις βάρος της Μπαρτσελόνα (Μπάρτσα-Σεβίλλη 2-3).

Στο 60' η Χετάφε έδωσε σημεία ζωής, με την εξαιρετική ενέργεια του Ντιέγο Κάστρο να ξύνει το αριστερό δοκάρι. Ηταν σημάδι πως το ματς δεν είχε τελειώσει. Ωστόσο, στο 68' ήρθε το 4-2 με ένα γκολ που δεν θα έπρεπε να μετρήσει. Μετά από πολλές πάσες, ο Πέδρο έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Φάμπρεγας εξ επαφής κεραυνοβόλησε, ενώ βρισκόταν ξεκάθαρα σε θέση οφσάιντ. Στο 75' έκλεισε η «πεντάρα». Ο Πέδρο ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Μπόρχα και ο Φάμπρεγας ολοκλήρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση, ευστοχώντας από τα 11 βήματα (σ.σ.: έχει κάνει νταμπλ με 10 γκολ, 11 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις).

Το φινάλε βρήκε τους προληπτικούς Ισπανούς να απονείμουν το πρωτάθλημα στους νικητές, καθώς δεν μπορούν να αγνοήσουν τον οιωνό τίτλου του Χετάφε-Μπαρτσελόνα. Βέβαια εάν η άμυνα των Μπλαουγκράνα συνεχίσει με την εικόνα με την οποία κλείνει το 2013, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ακόμα και η εν λόγω ισχυρή προκατάληψη...

Χετάφε: Μογιά, Βαλέρα, Αλέξις, Λισάντρο Λόπες, Εσκουδέρο, Μπόρχα, Μοσκέρα, Λαφίτα (80' Γκαβιλάν), Πέδρο Λεόν, Ντιέγο Κάστρο (71' Σαράμπια), Μαρικά (59' Κολούνγκα)

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Μασεράνο, Πικέ, Ζορντί Αλμπά, Ντάνι Αλβες, Μπουσκέτς (89' Μπαρτρά), Σέρζι Ρομπέρτο, Ινιέστα, Αλέξις Σάντσες, Πέδρο (80' Τέγιο), Φάμπρεγας (86' Ντονγκού).

 

LA LIGA Τελευταία Νέα