«Η βαθμολογία δεν... παίζει στο ντέρμπι!»

Θάνος Σαρρής
«Η βαθμολογία δεν... παίζει στο ντέρμπι!»

bet365

Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, Καρλ Χάιντς Φλίπσεν, μιλάει στο gazzetta.gr για το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και τονίζει ότι όσο μεγάλη και να είναι η βαθμολογική διαφορά των «αιωνίων», σε ένα τέτοιο ματς δεν παίζει ρόλο!

Ήταν, πάλι, Νοέμβριος. Το 1999. Ο Παναθηναϊκός του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και κέρδιζε με 2-0, χάρη στα γκολ των Κριστόφ Βαζέχα και Πέρσι Ολιβάρες. Ο Καρλ Χάιντς Φλίπσεν είχε αγωνιστεί 90 λεπτά στο μοναδικό ντέρμπι «αιωνίων» που έπαιξε με την πράσινη φανέλα.

Δεκάρι με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, ο «Κάλε» στάθηκε άτυχος στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό, καθώς ο σοβαρός τραυματισμός του και η κόντρα του με τον Άγγελο Αναστασιάδη δεν του επέτρεψαν να καθιερωθεί. Παρόλα αυτά, κέρδισε τον κόσμο του «τριφυλλιού» και συνέδεσε το όνομά του με την εξαιρετική εκείνη ομάδα. Πλεόν, παραμένει κοντά στο ποδόσφαιρο και μιλώντας στο gazzetta.gr μιλάει για το αποψινό ντέρμπι, την πρώην ομάδα του και τον κόσμο.

Τι θεωρείς ότι είναι πιο σημαντικό σε ένα τέτοιο ντέρμπι;

«Είναι ώρα για ντέρμπι και πριν από ένα τέτοιο ματς έχουν ειπωθεί πολλά, οι δύο ομάδες έχουν συγκριθεί και αναλυθεί. Η ένταση και στους δύο συλλόγους, στον κόσμο και στους παίκτες ολοένα και αυξάνεται. Ως ποδοσφαιριστής, είναι σημαντικό να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου και την προσήλωση στο στόχο. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού φυσικά γνωρίζουν τη διαφορά στη βαθμολογία, αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο σε ένα τέτοιο ματς».

Ο Ολυμπιακός έχει έναν επιθετικό, τον Μήτρογλου, σε εξαιρετική κατάσταση και κατά γενική ομολογία μια δυνατή επιθετική γραμμή. Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάξει πρώτα την άμυνα;

«Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος και παίζει στην έδρα του, μπροστά στους οπαδούς του. Πιθανόν ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ομάδα, αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό σε ένα τέτοιο ματς. Η ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση και την άμυνα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και το κλειδί της επιτυχίας».

Ο Ολυμπιακός παίζει και στο Τσάμπιονς Λιγκ και έχει παραπάνω παιχνίδια Θεωρείς ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα ενόψει ντέρμπι, όσον αφορά την κούραση και τη συγκέντρωση;

«Όχι, θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα και προνόμιο να μπορείς να παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και κάθε παίκτης γίνεται καλύτερος με το να έχει παιχνίδια στην Ευρώπη. Επίσης, σε ένα ντέρμπι δεν βγαίνει ποτέ η κόπωση».

Έχεις παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό φέτος, ώστε να βγάλεις συμπεράσματα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ομάδας;

«Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μεταδίδεται στη Γερμανία και ο Παναθηναϊκός δεν παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ, οπότε δεν μπορώ να κρίνω με ακρίβεια την ομάδα και την ποιότητά της. Με λυπεί το γεγονός ότι ένα σπουδαίο κλαμπ, που είχε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν βρίσκεται ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ για να το παρακολουθήσω. Δεν ξέρω τι έγινε τα τελευταία χρόνια, αλλά ελπίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει γρήγορα εκεί που ανήκει. Στην κορυφή του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και στις ομάδες που παίζουν Τσάμπιονς Λιγκ».

Εσύ έχεις αγωνιστεί σε ένα ντέρμπι «αιωνίων». Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-0. Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι;

«Ήταν μια φανταστική εμπειρία με ένα πολύ όμορφο τέλος για μένα. Η διάθεση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ματς ήταν μοναδική. Ήμασταν στο τέλος μιας πανάξιας νίκης και αφιερώσαμε τη νίκη στους οπαδούς μας, κάνοντάς τους χαρούμενος».

Τι εντυπώσεις έχεις για τους οπαδούς της ομάδας;

«Πάντα έχω τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στην καρδιά μου, επειδή με στήριξαν στις δύσκολες στιγμές. Ο σύλλογος μπορεί να είναι περήφανος για τους οπαδούς του».

Το ότι το ματς θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου μπορεί να φέρει επιπλέον πίεση στον αντίπαλο;

«Η Λεωφόρος είναι ένα μικρό, αλλά τρομερά ατμοσφαιρικό γήπεδο. Σε αντίθεση με το ΟΑΚΑ ο κόσμος είναι κοντά στους παίκτες. Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη γηπεδούχο ομάδα. Οι παίκτες πρέπει να μπουν δυνατά και να καταφέρουν για να έχουν από το ξεκίνημα τον κόσμο στο πλευρό τους».

Οι μεγάλες ομάδες, με «βαριά» φανέλα, όπως ο Παναθηναϊκός, μπορούν να βασιστούν σε αυτή για μια νίκη σε ντέρμπι, ακόμα κι αν δεν έχουν την ποιότητα του παρελθόντος;

«Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν τη δουλειά τους. Οι οπαδοί θα διαβεβαιώσουν ότι θα υπάρξει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και έτσι για μια ακόμα φορά κάθε παίκτης θα έχει έξτρα κίνητρο. Η φανέλα δεν φέρνει νίκες, αλλά γεμίζει τους παίκτες που τη φορούν με τιμή και ευθύνη και ευελπιστώ ότι θα τους δώσει την απαραίτητη δύναμη προκειμένου η απόδοσή τους να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό».

Κλείνοντας, ο Γερμανός θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα: «Τέλος, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να στείλω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και να ευχηθώ στην ομάδα καλή τύχη και επιτυχία απέναντι στον Ολυμπιακό. Ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι της ομάδας ζωντανά στο γήπεδο!».

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα