Διαχωρισμός για Μάκη Ψωμιάδη

Gazzetta team
Διαχωρισμός για Μάκη Ψωμιάδη

bet365

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κυλά η ανάκριση στην υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων που το καλοκαίρι του 2011 συντάραξε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Goal αναλυτικά, στην υπόθεση που ξεκίνησε με 83 και έχει φθάσει τους 188 κατηγορούμενους, τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί δύο σημαντικές εξελίξεις. Η μία είναι η συνταξιοδότηση του ανακριτή της υπόθεσης, του ειδικού εφέτη ανακριτή Γιώργου Καλόφωνου, και η άλλη ο διαχωρισμός της υπόθεσης ως προς τον Μάκη Ψωμιάδη που παραμένει ο μοναδικός προφυλακισμένος.

Στην περίπτωση του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στην Ελλάδα εδώ και βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Απρίλιο του 2012, οι αρχές διαχώρισαν την υπόθεσή του από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Η εισαγγελική πρόταση για τον κ. Ψωμιάδη έχει ήδη αποσταλεί στο Συμβούλιο Εφετών και με αυτή ζητείται η παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που ήταν και μία από τις αρχικές κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί και η οποία είναι κακούργημα. Το Συμβούλιο Εφετών είναι αυτό που πλέον θα κρίνει εάν ο Μάκης Ψωμιάδης θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα απαλλαγεί, αλλά εκ παραλλήλου θα αποφασίσει και το εάν θα συνεχιστεί η προσωρινή του κράτηση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, τον Οκτώβριο συμπληρώνονται 18 μήνες προσωρινής κράτησης του κ. Ψωμιάδη και θα μείνει ελεύθερος, αν αυτό δεν γίνει νωρίτερα.

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη που έχει σημειωθεί στην υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων είναι η συνταξιοδότηση του βασικού ανακριτή της υπόθεσης. Ο Γιώργος Καλόφωνος, που είχε ορισθεί ως ειδικός εφέτης ανακριτής γι' αυτή την υπόθεση, συνταξιοδοτήθηκε στα τέλη Ιουνίου, χωρίς η ανάκριση να έχει ολοκληρωθεί.

Από εδώ και πέρα τα ενδεχόμενα είναι δύο για να καλυφθεί το... ανακριτικό κενό που προέκυψε από τη συνταξιοδότηση του κ. Καλόφωνου. Το ένα είναι να οριστεί άλλος εφέτης ως ειδικός εφέτης ανακριτής που θα φέρει σε πέρας τις ανακρίσεις στην υπόθεση αυτή που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 και δύο χρόνια μετά δεν έχει φθάσει ακόμη στο ακροατήριο λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας και των πολλών κατηγορουμένων. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αναλάβει όλη την υπόθεση και να φέρει σε πέρας την ανάκριση ο εφέτης Γιώργος Αυγέρης, ο οποίος είχε οριστεί ως αναπληρωτής του Γιώργου Καλόφωνου και τον τελευταίο καιρό συνέδραμε της ανάκρισης έχοντας αναλάβει τα πλημμελήματα, τα οποία διαχωρίστηκαν από τα κακουργήματα για να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι 188 κατηγορούμενοι (83 υπήρχαν εξαρχής και οι υπόλοιποι 105 κατηγορούμενοι προέκυψαν από τις ανακρίσεις) είναι παρά πολλοί για μία υπόθεση, κάτι που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή μιας δίκης. Ετσι, εκείνο που φαίνεται ως το πιο πιθανό πλέον είναι να σπάσει η υπόθεση σε πολλές και ως εκ τούτου να να διεξαχθούν και πολλές δίκες, με πιο πιθανή εξέλιξη τον διαχωρισμό των πλημμελημάτων από τα κακουργήματα. Αυτό θα γίνει και για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των παραγραφών, όπως αναφέραμε, αφού στις περιπτώσεις των πλημμελημάτων οι χρόνοι παραγραφής είναι πολύ πιο σύντομοι από τις περιπτώσεις των κακουργημάτων. Με τους ρυθμούς βεβαίως που προχωράει η υπόθεση δεν πρόκειται να φτάσει στο ακροατήριο -για όσους φτάσει- πριν από τις αρχές του 2014

 

Τελευταία Νέα