Σπράι στο gazzetta.gr: «Μπορώ να κάνω καλύτερο παίκτη ακόμη και τον Μέσι»

Σπράι στο gazzetta.gr: «Μπορώ να κάνω καλύτερο παίκτη ακόμη και τον Μέσι»

bet365

Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου Ρότζερ Σπράι μιλάει στο gazzetta.gr για την σχέση του ποδοσφαίρου με την μουσική και την Καποέιρα, τα 12 σημεία του ποδιού που μπορεί να αξιοποιήσει ένας παίκτης, την εποχή που έδινε οδηγίες στον Μουρίνιο και την θητεία του σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό!

Παίξε νόμιμα στην Vistabet με επιστροφή στοιχήματος στο Σάμροκ – Μπρέι, αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα στο ματς (21+).

Ο Ρότζερ Σπράι θεωρείται ο κορυφαίος conditioning και fitness coach του κόσμου, αλλά όπως αναφέρει και το BBC πρόκειται για τον πιο διάσημο Βρετανό προπονητής που δεν γνωρίζεις, μολονότι η καριέρα του χτίστηκε σε περισσότερες από 20 χώρες τα τελευταία 35 χρόνια!

Οι τεχνικές του και η πρωτοποριακή μέθοδος του έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι 16 από τους 23 Έλληνες διεθνείς που κατέκτησαν το Euro 2004 σε κάποια φάση της καριέρας τους συνεργάστηκαν με τον Βρετανό προπονητή.

Συνεργάζεται με την UEFA ως εκπαιδευτής και αθλητικός σύμβουλος, ενώ έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως οι Βιτόριο Σετούμπαλ, Σπόρτινγκ, Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Σίτι, ΑΕΚ, Σέλτικ, Παναθηναϊκός, Πόρτο, Βίσελ Κόμπε και Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Αποτέλεσε τον μέντορα αθλητών όπως οι Φρανκ Μπρούνο, Λουίς Φίγκο, Φλάβιο Κονσεϊσάο, αλλά και του πρωταθλητή στο γκολφ Ρόναν Ράφερτι.

Επίσης συνεργάστηκε με τους Αρσέν Βενγκέρ, Ζοζέ Μουρίνιο, Φερνάντο Σάντος, Μπόμπι Ρόμπσον, Κάρλος Κεϊρόζ, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, Μάριο Ζάγκαλο, Μάλκολμ Άλισον, Αλμπέρτο Μαλεσάνι, Μαρσέλ Κόλερ και Άντι Ρόξμπουργκ.

H πρωτοποριακή προσέγγιση της διδασκαλίας του Ρότζερ Σπράι αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την ανατολική και δυτική φιλοσοφία, ενθαρρύνοντας την δυναμική, δημιουργική καθοδήγηση στο παιχνίδι, προάγοντας τη δύναμη, την ισορροπία, τη φαντασία και την ευκινησία, βοηθούμενη από τη μουσική και το ρυθμό.

Το πρόγραμμα του άλλοτε κόουτς του Παναθηναϊκού εστιάζει σε: Μέγιστη απόδοση, Δημιουργικό Κοουτσάρισμα, Μη Γραμμική Ταχύτητα, Στρέτσινγκ και Ευελιξία, Ξεκούραση, Ανάκτηση και Ολοκληρωμένη Λειτουργική Κατάρτιση.

«Όλοι οι προπονητές ήταν φανταστικοί. Είχαμε άριστη συνεργασία με τους Μουρίνιο, Κεϊρόζ και Σάντος. Πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες και συνάμα διαφορετικούς χαρακτήρες.

O Σάντος είναι ένας θαυμάσιος και ήρεμος άνθρωπος που δεν ψάχνει για δημοσιότητα. Ο Κεϊρόζ είναι πιο παλαιομοδίτητης, ενώ ο Μουρίνιο είναι ένας προπονητής που δεν ικανοποιείται με τίποτα και ψάχνεται συνεχώς στην προπονητική», τονίζει ο Σπράι στο gazzetta.gr.

Ο «Special One» αποτέλεσε συνεργάτη του Σπράι στις αρχές της δεκαετίας του '80 όταν ο τελευταίος ήταν conditioning coach και Νο2 στην ιεραρχία πίσω από τον πρώην τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι, Μάλκολμ Άλισον.

«Εξεπλάγην για όσα πέτυχε, αλλά δεν ήταν τίποτα τυχαίο. Όταν τον γνώρισα στην Σετούμπαλ στη δεκαετία του '80 ο Μουρίνιο ξεχώριζε από τους υπόλοιπους. Κρατούσε πάντα σημειώσεις και ουσιαστικά ήταν ο πρώτος προπονητής που έδωσε τόσο μεγάλη βαρύτητα στην ποδοσφαιρική ανάλυση, αλλά και στο ατομικό πρόγραμμα για κάθε ποδοσφαιριστή.

O πατέρας του Μουρίνιο εργαζόταν στον σύλλογο ως προπονητής τερματοφυλάκων και ο ίδιος ερχόταν στις προπονήσεις. Έπειτα από δική μου παρότρυνση του ζητήσαμε να μας βοηθήσει».

Ο Σπράι έπαιξε ποδόσφαιρo στα τέλη της δεκαετίας του '60 στα τμήματα υποδομής της Γουλβς αλλά σύντομα αντιλήφθηκε πως είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνον η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παικτών. Θεωρούσε πως από το πρόγραμμα των προπονητών υπήρχαν μεγάλα κενά.

Αποφάσισε να ταξιδέψει σε Πορτογαλία και Βραζιλία ανακαλύπτοντας πως η φιλοσοφία της «Joga Bonita» βασίστηκε σε μια πολεμική τέχνη απαγορευμένη από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, την Καποέιρα.

«Εκπαιδεύτηκα στη Βραζιλία. Εκεί είδα πως σχεδόν όλοι οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές βασίζουν το παιχνίδι τους στην Καποέιρα. Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση που εμπεριέχει χορό, πολεμική τέχνη, φιλοσοφία, άθληση και εκπαίδευση.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Βραζιλιάνοι διαφέρουν από τους υπόλοιπους στην τεχνική, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο, στις προσποιήσεις και σε όλα. Έχουν καλύτερη ισορροπία και είναι απρόβλεπτοι. Δεν ξέρεις ποτέ ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους.

Το βλέπεις αυτό στους Μέσι και Ρονάλντο. Είναι δύσκολο να διαβάσεις το παιχνίδι τους. Δεν κάνουν ποτέ το ίδιο πράγμα, αλλά προσαρμόζουν το παιχνίδι τους με βάση το πως αντιδρά ο αντίπαλος».

Ο 66χρονος επιστήμονας του ποδοσφαίρου από το πέρασμα του σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό όπως επισημαίνει στο gazzetta.gr αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Αγαπώ τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την χώρα σας από την παρουσία μου στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Έχω σε εκτίμηση το ελληνικό ποδόσφαιρο και είμαι πάντα ανοικτός στο να επιστρέψω εάν μου γίνει η κατάλληλη πρόταση. Εκτός των άλλων λατρεύω την αρχαιοελληνική ιστορία και τρέφω θαυμασμό για τους Σωκράτη και Ευριπίδη».

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αποδείχθηκαν υπάκουοι μαθητές στις προπονήσεις που πραγματοποιούνταν ειδικά για την περίσταση υπό τους ήχους ελληνικών τραγουδιών.

«Δεν είχα πρόβλημα με κανέναν. Οι παίκτες πάντα εκτελούσαν τις εντολές και ακολουθούσαν ευλαβικά το πρόγραμμα. Άλλωστε ήταν επαγγελματίες και τηρούσαν κατά γράμμα όσα κάναμε».

Κατά τον Σπράι στο πόδι ενός ποδοσφαιριστή υπάρχουν 12 διαθέσιμα σημεία με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή.

«Υπάρχουν 12 σημεία στο πόδι όπου μπορεί να έρθει σε επαφή ένας ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς πολλοί το αγνοούν αυτό. Το αγγλικό ποδόσφαιρο ανέκαθεν εστίαζε στη δύναμη και την φυσική κατάσταση. Στην Πορτογαλία και τη λατινική Αμερική το ποδόσφαιρο βασίζεται στις χορευτικές κινήσεις. Δίνουν βαρύτητα στην δημιουργικότητα, την ευελιξία και την επιδεξιότητα.

Για παράδειγμα στην Αγγλία χρησιμοποιούν πολύ το εσωτερικό μέρος. Ενθαρρύνουμε τους παίκτες να χρησιμοποιούν το εξωτερικό, το εσωτερικό, αλλά και την φτέρνα που σπάνια βλέπουμε».

Ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου ισχυρίζεται πως θα μπορούσε να βελτιώσει αγωνιστικά ακόμη και τον Λιονέλ Μέσι, ενώ στέκεται στον τρόπο με τον οποίο τροποποίησε τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Λουίς Φίγκο.

«Παίκτες όπως οι Πελέ, Μαραντόνα, Κρόιφ και Μέσι θεωρούνται σχεδόν τέλειοι. Είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Ακόμα όμως και για τον Μέσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο θεωρώ πως πάντα υπάρχει χώρος για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Εάν προπονούσα τον Μέσι θα τον έκανα τουλάχιστον 10% καλύτερο.

Για παράδειγμα όταν ανέλαβα τον Φίγκο ήταν 68 κιλά και αδύναμος. Δούλεψα μαζί του για έναν χρόνο και αύξησε την μυϊκή του μάζα, έγινε πιο γρήγορος, απέκτησε ισορροπία. Ήταν εντελώς διαφορετικός ποδοσφαιριστής».

Ο Ρότζερ Σπράι θεωρεί πως η μουσική και το ποδόσφαιρο λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

«Θεωρώ πως υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ ποδοσφαίρου και μουσικής, 100%. Όπως λένε και οι Βραζιλιάνοι 'ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν του αρέσει η μουσική'. Μουσική και ποδόσφαιρο είναι σαν μια καρδιά και ένα μυαλό για να λειτουργήσουν. Είναι όπως το μπουζούκι. Χωρίς ρυθμό δεν μπορείς να παίξεις».

Ο 66χρονος γκουρού του ποδοσφαίρου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του,ως σύμβουλος στην αυστριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ενώ διατηρεί επαφές με τους Μουρίνιο, Κεϊρόζ και Βενγκέρ.

«Είμαι condiotioning coach, όχι γυμναστής. Η γυμναστική άλλωστε είναι κομμάτι όλων. Προσφέρω το συνολικό πακέτο, προκειμένου κάθε ποδοσφαιριστές προτού αγωνιστεί να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για έναν συνδυασμό φυσικής κατάστασης, ευελιξίας, κινητικότητας με ή χωρίς την μπάλα. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως τεχνικό conditioning».

 

Τελευταία Νέα