Η Ευρώπη των ισχυρών, η Ελλάδα στο περιθώριο

Αντώνης Σαούλης
Η Ευρώπη των ισχυρών, η Ελλάδα στο περιθώριο

bet365

Το gazzetta.gr έχει το ρεπορτάζ των όσων συζητήθηκαν στο συνέδριο του ECA στην Αθήνα. Οι αλλαγές στην Ευρώπη για την τριετία για το 2018-21 και τα όσα ετοιμάζονται για το 2021-24.

Ο πρόεδρος του ECA (σ.σ. European Club Association), Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη Τύπου μετά το πολύ σημαντικό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα. «Το διήμερο αυτό οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις αλλαγές και ότι οι πλούσιοι ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι σύλλογοι που βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα (αυτό αφορά και τους ελληνικούς συλλόγους) θα ευνοηθούν από τη συγκεκριμένη αναδιανομή». (αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Ρουμενίγκε εδώ)

Είναι αλήθεια; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα να σας εξηγήσουμε τι συζητήθηκε αυτό το διήμερο, το παρασκήνιο που ήταν αρκετό και με εντάσεις αλλά και την πίεση που ασκεί το ECA προς την UEFA. Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως το ECA χωρίζεται σε 4 subdivision κι αυτό έχει να κάνει με την βαθμολογία των χωρών στην κατάταξη της UEFA. Η Ελλάδα και οι πέντε σύλλογοι που ανήκουν στο ECA (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης) βρίσκονται στο δεύτερο στο οποίο πρόεδρος ήταν ο Θόδωρος Γιαννίκος ο οποίος παραιτήθηκε μιας και πλέον ανήκει στην... οικογένεια της FIFA.

Αυτό που ουσιαστικά συζητήθηκε αυτό το διήμερο στο συγκεκριμένο subvision (που φυσικά μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι άλλο) ήταν αρχικά οι διευκρινήσεις του Μαρκέτι σε ότι έχει να κάνει την τριετία 2018-2021 (πράγματα που έχουν συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριου). Ομως οι εντάσεις και τα... παράπονα άρχισαν όταν ξεκίνησε η κουβέντα για την τριετία 2021-2024.

Μία συζήτηση που δεν έγινε σε βάθος αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούν οι σύλλογοι για το επόμενο συνέδριο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Γενεύη και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ουσιαστικά έκαναν λόγο για... προεργασία ώστε οι... μικρότερες χώρες να είναι πιο έτοιμες στο τσουνάμι αλλαγών που θα ζητήσουν πάλι οι μεγάλοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά οι περισσότεροι εκπρόσωποι από τις χώρες που βρίσκονται στα μικρότερα subdivision δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τα όσα αποφασίστηκαν για την τριετία 2018-2021. Οι αλλαγές είναι αρκετές και μπορείτε να τις διαβάσετε όλες ΕΔΩ. Από την προκριματική φάση, τους ομίλους, τα λεφτά που θα δίνονται, μέχρι και στις ώρες που θα διεξάγονται τα παιχνίδια. Για όλα αυτά ενημερώθηκαν τα 155 clubs που έδωσαν το παρών στην Αθήνα με τους εκπροσώπους τους και φυσικά οι ελληνικές ομάδες.

Μπορεί ο Ρουμενίγκε να είπε πως οι πλούσιοι δεν γίνονται πλουσιότεροι, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό ακριβώς γίνεται. Ταυτόχρονα το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται σιγά σιγά μια κλειστή λίγκα. Θα σας το εξηγήσουμε αργότερα το πως.

Υπήρχαν αρκετές εντάσεις προς τα προεδρία των μικρότερων subdivision μιας και οι προηγούμενες αποφάσεις λήφθηκαν υπό την απουσία των μικρότερων... χωρών. Ποια ιδέα έπεσε στο τραπέζι για να τεθεί ως πρόταση στο επόμενο συμβούλιο; Να αυξηθεί το Τσάμπιονς Λιγκ σε 48 ομάδες από 32. Μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση από τους μεγάλους. Σίγουρα όχι.

Για ποιον λόγο; Μα φυσικά για τα λεφτά που θα χάσουν οι ισχυροί σύλλογοι. Στην επόμενη τριετία (2018-2021) το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται ένα κλειστό γκρουπ ομάδων. Με συνοπτικές διαδικασίες οι 26 από τις 32 ομάδες θα γίνονται γνωστές από τον Ιούνιο. Από την προκριματική φάση θα μαθαίνουμε τους άλλους έξι (σε σχέση με δέκα που θα είναι μέχρι και την επόμενη σεζόν). Ταυτόχρονα οι πρώτες τέσσερις χώρες στην βαθμολογία θα έχουν σίγουρα τέσσερις ομάδες στους ομίλους (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία).

Φυσικά αυτό επηρεάζει και τον πρωταθλητή μας (αναλυτικά οι νέες δυσκολίες που θα έχει ΕΔΩ) αλλά και τον δευτεραθλητή μας (αναλυτικά οι πολλές δυσκολίες που θα έχει ΕΔΩ) ο οποίος πλέον θα έχει να δώσει τρεις (!) προκριματικούς για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτές οι τέσσερις ομάδες που προστέθηκαν αφαιρούν τις τέσσερις θέσεις των προκριματικών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μειώνεται ο κίνδυνος να χαθούν μεγάλα brand names από τους ομίλους και ταυτόχρονα αυξάνονται τα μεγάλα ματς στους ομίλους. Οπερ σημαίνει μεγαλύτερα τηλεοπτικά δικαιώματα. Περισσότερα χρήματα για τους μεγάλους.

Ταυτόχρονα δίνουν τυράκια αλλά υπάρχει και φάκα. Για παράδειγμα λένε στις μικρότερες χώρες πως «δεν θα συναντάς την Αρσεναλ στα προκριματικά (και την Χ Αρσεναλ)», άρα θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να προκριθείς. Δεν σου λένε όμως ότι μειώνονται οι προκριματικές θέσεις. Δίχως αμφιβολία το ECA πιέζει την UEFA για μια κλειστή λίγκα. Φυσικά αυτή δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Τριετία, τριετία όμως θα μειώνονται οι πιθανότητες των μικρών να μπουν στο... κλαμπ των ισχυρών (Τσάμπιονς Λιγκ) και θα... χρυσώνουν το χάπι με τα περισσότερα χρήματα στο Γιουρόπα Λιγκ.

Μπορεί ο Ρουμενίγκε και το ECA να μιλάει ως... ένα Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα αλλά στην πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικές διοργανώσεις που θέλουν να αυξήσουν την διαφορά δυναμικότητας ανάμεσά τους. Το Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει πλουσιότερο και πιο... απλησιάστο από τις μικρότερες ομάδες και ο Γιουρόπα Λιγκ που θα... χρυσώνει το χάπι σε αυτές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα