«Lennart Johansson Trophy»: Η ιστορία του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου που πήρε ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο (vid)

«Lennart Johansson Trophy»: Η ιστορία του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου που πήρε ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο (vid)

ελλαδα

bet365

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία κατακτώντας το UEFA Youth League και το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο το story πίσω από την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα στο ποδόσφαιρο που θα μείνει μόνιμα στην Ελλάδα

Η 22η Απριλίου του 2024 πέρασε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς οι Νέοι του Ολυμπιακού έγιναν η πρώτη στην ιστορία της χώρας μας που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο.

Με το επιβλητικό 3-0 κόντρα στη Μίλαν και έπειτα από μία εντυπωσιακή πορεία που ξεκίνησε από το Champions Path, η ομάδα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου σήκωσε στον ουρανό της Νιόν στην Ελβετία, το κύπελλο του UEFA Youth League ή αλλιώς, Champions League Νέων.

Ένα τρόπαιο που θα έχει μόνιμη στέγη στην Ελλάδα και θα υπενθυμίζει σε όλους ότι αποτελεί το πρώτο που κατέκτησε ποτέ σύλλογος στη χώρα μας. Ωστόσο έχει δική του ιστορία.

Το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο από πού πήρε το όνομά του το «Lennart Johansson Trophy», γιατί έχει το συγκεκριμένο σχήμα και τι συμβολίζει.

Λέναρντ Γιόχανσον, ο πρωταγωνιστής στην πιο ιστορική φωτογραφία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Το όνομα που έχει δοθεί στο τρόπαιο του UEFA Youth League δεν είναι τυχαίο. Ο Λέναρντ Γιόχανσον κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προέδρου στην ιστορία της UEFA καθώς η θητεία του διήρκησε 17 χρόνια (1990-2007).

Ο Σουηδός έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2019 σε ηλικία 89 ετών, ωστόσο το έργο που άφησε πίσω του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν παραπάνω από σημαντικό ενώ είναι μία μορφή που δύσκολα θα ξεχαστεί για την Σουηδία.

ελλάδα

Άλλωστε το όνομά του έχει δοθεί στο τρόπαιο του πρωταθλητή για τη μεγάλη κατηγορία της Σουηδίας. Δεν είναι το μόνο όμως που «κουβαλά» το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.

Η UEFA αποφάσισε να κάνει το ίδιο για το κύπελλο του UEFA Youth League, όπου στη βάση θα αναγράφει το «Lennart Johansson Trophy», προς τιμήν του άλλοτε προέδρου της ομοσπονδίας.

ελλάδα

Βέβαια, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε αποτελέσει τον πρωταγωνιστή στην πιο ιστορική φωτογραφία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Γιόχανσον ήταν ο άνθρωπος που παρέδωσε το κύπελλο του UEFA Euro στον Θοδωρή Ζαγοράκη για να το υψώσει στον ουρανό του «Ντα Λουζ» το 2004. Η πιο «χρυσή» σελίδα στο βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, φέρει την μορφή του Λέναρντ Γιόχανσον.

ελλάδα

Ο λόγος πίσω από το σχέδιο έχει άμεση σχέση με τα ταλέντα

Το Gazzetta βρέθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» και είδε από κοντά τον τίτλο του UEFA Youth League. Κάτι σαν γέφυρα πάνω σε μία μεταλλική βάση έχοντας γραμμένο στη βάση το «Lennart Johansson Trophy».

Ωστόσο τι είναι αυτό που συμβολίζει το συγκεκριμένο σχέδιο; Σίγουρα, δεν είναι τυχαία η επιλογή της UEFA καθώς έχει άμεση σχέση με τους νέους ποδοσφαιριστές και τα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ελλάδα

Το σχήμα που έχει πάνω στη μεταλλική βάση σημαίνει η «γεφύρωση» του ποδοσφαίρου στους Νέους και τους Άνδρες και σχεδιάστηκε από το «Fivefootsix».

Να θυμίσουμε πως η διοργάνωση υπάρχει από τη σεζόν 2013/14, όταν η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία. Ακολούθησαν δύο τίτλοι από την Τσέλσι, η Σάλτσμπουργκ, ο δεύτερος τίτλος της Μπαρτσελόνα, η Πόρτο, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπενφίκα, η Άλκμααρ και τώρα ο Ολυμπιακός ενώ τη σεζόν 2020/21 δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό.

ελλάδα

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα