Νίκος Παπαδόπουλος στο Gazzetta: «Είχα προτάσεις αλλά ηθικά δεν ήθελα να αφήσω στη "μέση" το έργο μου στην Εθνική Ελπίδων»

Νίκος Παπαδόπουλος στο Gazzetta: «Είχα προτάσεις αλλά ηθικά δεν ήθελα να αφήσω στη "μέση" το έργο μου στην Εθνική Ελπίδων»

ελλαδα

bet365

Ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε στο Gazzetta για το κομμάτι του συμβολαίου του με την Εθνική Ελπίδων, τις προτάσεις που είχε αλλά και τον στόχο του EURO U21 του 2025.

Η ήττα από τη Λευκορωσία (1-0) ήταν σαν... μαχαιριά για την Εθνική Ελπίδων στη μάχη που δίνει για προκριθεί στα τελικά του EURO U21 του 2025 καθώς, παρότι έμεινε στη 2η θέση (μετά τη νίκη με την Ανδόρρα), είναι στο +1 από τη Κροατία με δύο παιχνίδια περισσότερα και με δύο παιχνίδια να απομένουν για τη χώρα μας.

Οι Κροάτες θα αγωνιστούν στην έδρα τους κόντρα στα Νησιά Φερόε, στη συνέχεια φιλοξενούν την Πορτογαλία και την Ανδόρρα και έπειτα θα κοντραριστούν με την Ελλάδα στην τελευταία αγωνιστική.

Από την άλλη, η Εθνική Ελπίδων πρέπει να αποδράσει από τα Νησιά Φερόε και έπειτα να τα παίξει όλα για όλα στον... τελικό με την Κροατία στο φινάλε των προκριματικών, όπου θα διεκδικήσουν την 2η θέση ώστε να μπουν στα μπαράζ (εκτός και αν τερματίσει ως μία από τις τρεις καλύτερες 2ες των ομίλων στα προκριματικά).

Τα επόμενα δύο παιχνίδια είναι προγραμματισμένα για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε στο Gazzetta τόσο για τα δύο τελευταία ματς όσο και για εκείνα που θα κρίνουν την πρόκριση στα τελικά του EURO.

Ο Έλληνας προπονητής έδειξε την πίστη και την αισιοδοξία του ότι η Εθνική Ελπίδων μπορεί να βρεθεί στο μεγάλο ραντεβού του 2025 ενώ αναφέρθηκε στο συμβόλαιο του που εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι αλλά και τις προτάσεις που είχε όλο αυτό το διάστημα από διάφορους ελληνικούς συλλόγους, τονίζοντας τους κύριους λόγους που αρνήθηκε να αφήσει το project της Εθνικής.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για να προκριθούμε και προσωπικά πιστεύω ότι θα καταφέρουμε»

- Η ήττα από τη Λευκορωσία έφερε δυσκολίες για την πρόκριση στο EURO U21. Τι πήγε στραβά;

«Η αλήθεια είναι ότι αν συγκρίνω την προηγούμενη αποστολή που είχαμε στις Ελπίδες με αυτήν στα δύο τελευταία παιχνίδια, θα έλεγα ότι είχαμε πάρα πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, με το κυριότερο να είναι το γεγονός ότι ζήσαμε με ίωση στην ομάδα πριν από το παιχνίδι με τη Λευκορωσία. Κάποιοι ήταν στο αρχικό στάδιο της ίωσης και στην προσπάθεια να προστατέψουμε τους ποδοσφαιριστές, χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία, η εμφάνιση μας δεν ήταν πολύ καλή. Χάσαμε ένας ματς το οποίο θα μπορούσαμε να νικήσουμε. Μας πονάει αυτή η ήττα. Το μόνο που χάσαμε μόνο, ήταν στο να έχουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα στο τελευταίο παιχνίδι με τους Κροάτες, δηλαδή να θέλουμε και την ισοπαλία για πρόκριση.

Πρέπει να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια (Νησιά Φερόε και Κροατία) ενώ αν είχαμε νικήσει τη Λευκορωσία, τότε θα είχαμε δύο αποτέλεσμα με την Κροατία. Γενικά σε αυτή την αποστολή, ήταν μία ακόμα εμπειρία για εμάς, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα τέτοια προβλήματα στο μέλλον. Και στα δύο ματς και κυρίως με τη Λευκορωσία, δεν είχαμε καλή απόδοση, χωρίς να υπάρχουν δικαιολογίες, υπάρχουν μόνο εξηγήσεις. Στο τέλος, για εμένα μένει ότι οι Ελπίδες έχουν πολλές πιθανότητες για πρόκριση στο EURO U21 2025».

- Για πρώτη φορά κλήθηκε ο Στέφανος Τζίμας. Πώς ήταν η πρώτη του παρουσία με παίκτες μεγαλύτεροι σε ηλικία από εκείνο σε εθνικό επίπεδο;

«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι είχαμε αρκετές απουσίες όπως ο Κούτσιας, ο Κωστή, ο Καραμπέρης, ο Τζόλης... Ο Στέφανος Τζίμας είναι ένα παιδί που βρίσκεται πάντα στα υπόψιν των Εθνικών Ομάδων. Βοήθησε πολύ την ομάδα Νέων και επιλέξαμε να έρθει να βοηθήσει τις Ελπίδες. Η παρουσία του ήταν σημαντική, μπήκε στο κλίμα της μεγαλύτερης, σε ηλικία, Εθνικής Ομάδας. Νομίζω πως το μέλλον του ανήκει, είναι ένα σοβαρό παιδί, ταπεινό παιδί και θεωρώ ότι έχει να δώσει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο σε συλλογικό όσο και διεθνή επίπεδο».

ελλάδα

- Πόσο επηρέασε τους παίκτες η ήττα από τη Λευκορωσία και αν υπάρχει πίστη για πρόκριση στο EURO;

«Όταν υπολογίζεις ένα παιχνίδι για να το κερδίσεις και το χάνεις με μία κακή εμφάνιση, υπάρχει προβληματισμός αλλά και εγώ και το τεχνικό τιμ είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε ψυχολογικά και να τους τονώσουμε το ηθικό ώστε να είναι έτοιμοι για το επόμενο ματς που ήταν με την Ανδόρα. Αυτό το παιχνίδι το κερδίσαμε δύσκολα αλλά κανένα δεν είναι εύκολο σε αυτή την πορεία, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και αυτό που μένει τώρα, είναι να κερδίσουμε τα παιχνίδια τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και έχω μεγάλη πίστη ότι θα προκριθεί. Θα πρέπει να βοηθηθεί η ομάδα αρκετά ώστε να είναι όσο πιο εύκολη η μετακίνηση ώστε να συγκεντρωθεί και να είναι έτοιμη για αυτά τα παιχνίδια».

- Πόσο δύσκολο είναι για έναν ομοσπονδιακό προπονητή να έχει να διαχειριστεί τόσες απουσίες, δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που έχει;

«Είναι αρκετά δύσκολο. Γενικά όμως, οι εθνικές ομάδες πρέπει να είναι ένα ανοιχτό γκρουπ και όσοι είναι σε καλή κατάσταση, να μπαίνουν σε αυτό το γκρουπ. Και πάλι όμως, δεν σου κρύβω ότι κάποιοι σημαντικοί παίκτες από όλη αυτή την πορεία, μάς έλειψαν αρκετά. Είναι αρκετά δύσκολο να έχει την ίδια απόδοση η ομάδα έχοντας βασικές απουσίες, χωρίς να είναι δικαιολογία για τα συγκεκριμένα παιχνίδια με Λευκορωσία και Ανδόρρα».

- Θεωρείτε ότι είναι σαν μειονέκτημα το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια θα παίξετε εκτός έδρας;

«Δεν θα το έλεγα. Έχω πίστη στην ομάδα. Το γεγονός ότι έχουμε κάνει καλές εμφανίσεις σε αρκετούς αγώνες και ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο κόντρα σε δύο μεγάλες ομάδες όπως η Πορτογαλία και η Κροατία και να έχουμε μεγάλες πιθανότητες για πρόκριση, είναι μία μεγάλη επιτυχία. Δεν με απασχολεί το εκτός έδρας. Εγώ σκέφτομαι σε τι κατάσταση θα είναι οι παίκτες εκείνη την περίοδο καθώς θα είναι στην αρχή της σεζόν και επειδή αρκετά παιδιά είναι στις Β' ομάδες, ελπίζω να έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Super League 2. Όσα παιδιά θα κληθούν να έχουν ρυθμό και να αντιμετωπίσουν αυτές τις ομάδες τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη».

ελλάδα

«Δεν ξέρω ακόμα αν θα είμαι στον πάγκο στα δύο τελευταία παιχνίδια της Εθνικής Ελπίδων»

- Βλέπουμε αρκετές επιτυχίες σε διάφορες ακαδημίες όπως η παρουσία του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Youth League ή η καλή παρουσία των Β' ομάδων. Θεωρείτε ότι υπάρχει ταλέντο και ότι αυτή η γενιά είναι το μέλλον;

«Η αλήθεια είναι ότι οι ομάδες έχουν επενδύσει στις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ σημαντικό. Αρκετές ομάδες εμπιστεύονται αυτά τα παιδιά και στις πρώτες ομάδες. Θεωρώ ότι το μέλλον τους ανήκει αλλά παίζει ρόλο και η φιλοσοφία της κάθε ομάδας και να τους στηρίξει και να τους εντάξει στην πρώτη ομάδα. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά παιδιά από την Κ17, Κ19... υπάρχει πολύ ταλέντο, αρκεί να στηριχθεί αυτό το ταλέντο στην Ελλάδα. Να έχουν χρόνο συμμετοχής γιατί αν παίζουν, τότε θα είναι και καλύτερες οι εθνικές ομάδες. Αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε που είναι παιδιά να μην αγωνίζονται στις ομάδες τους. Κάτι ακόμα που δεν είναι δουλειά μου αλλά βλέπω στην Κ17 για παράδειγμα, όλα τα παιδιά να παίζουν σε πλαστικό τάπητα και στις εθνικές ομάδες να χρειάζεται να παίζουν στο χόρτο. Αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές και τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε οι προπονητές Εθνικών Ομάδων. Είναι λεπτομέρειες αλλά τα έχουμε μπροστά μας στις μικρότερες ηλικίας. Ταλέντο όμως υπάρχει αλλά πρέπει να στηριχθεί»

- Αν και είναι μακριά εκείνα τα ματς, ποια θα είναι τα κλειδιά για το 2/2;

«Θα πρέπει οι παίκτες να είναι σε καλή κατάσταση, να είναι σε ρυθμό γιατί είναι πολύ σημαντικό για την Εθνική Ομάδα. Δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ στις Ελπίδες σε σχέση με αυτό που ήταν. Για έναν προπονητή, οι πολλές αλλαγές, χρειάζονται και περισσότερο χρόνο για να τους κάνει να καταλάβουν τι χρειάζεται, κάτι το οποίο δεν υπάρχει για έναν ομοσπονδιακό προπονητή. Πάντα παρακολουθείς τους παίκτες αλλά ο βασικός κορμό πρέπει να υπάρχει. Αυτό πρέπει να κάνει ένας προπονητής».

- Το δικό σας συμβόλαιο εκπνέει το ερχόμενο καλοκαίρι...

«Το συμβόλαιο μου τελειώνει το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ σε αυτά τα παιχνίδια. Όμως πρέπει να υπάρχει ένας κορμός και να υπάρχει ένας ρυθμός».

ελλάδα

- Υπάρχουν συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου σας και αν εσείς θέλετε να μείνετε;

«Αυτή τη στιγμή, μετά και τον αποκλεισμό της Ανδρών από τα τελικά του EURO, δεν υπάρχει κάτι, είναι όλα... παγωμένα. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει γιατί υπάρχουν και οι εκλογές. Για εμένα είναι σημαντικό, ότι έχω αρχίσει να προσπαθήσω να το τελειώσω κιόλας και να κάνουμε την προσπάθεια αλλά αυτό το αποφασίζουν άλλοι»

- Είχατε προτάσεις από συλλόγους όσο είστε στην Εθνική Ελπίδων;

«Αρχικά να σου πω ότι στην Εθνική Ομάδα με έφερε ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε και κάνει μία τεράστια προσπάθεια σε όλες τις εθνικές ομάδες. Είχα αρκετές προτάσεις από διάφορους ελληνικούς συλλόγους όμως η ηθική μου είναι τέτοια που δεν θέλω να αφήνω κάτι στη μέση και να μην... κρεμάω ανθρώπους που με έχουν εμπιστευθεί. Τώρα θα δούμε τι θα γίνει. Χρειάζεται υπομονή αλλά το ιδανικό θα ήταν να τελειώσω αυτό που άρχισα για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο EURO U21 2025. Δεν χρειάζεται να πούμε ποιες ομάδες αλλά και καλές ήταν και οργανωμένες αλλά όταν με μάθουν καλύτερα, θα καταλάβουν ότι λειτουργώ έτσι. Δεν έχει να κάνει με αυτούς αλλά με το ηθικό κομμάτι που έχω απέναντι στην ομάδα που με έχει εμπιστευτεί για να αναλάβω ένα έργο».

- Σε λίγο θα συμπληρώσετε δύο χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Ελπίδων. Πιστεύατε ότι σε αυτό το διάστημα, η ομάδα θα διεκδικούσε την πρόκριση στο EURO U21;

«Από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε με τη δουλειά μας και, κυρίως, με τη συμπεριφορά μας όλο το τεχνικό τιμ να περάσουμε στους ποδοσφαιριστές κάποια σημαντικά πράγματα. Το πρώτο ήταν να προσπαθήσουμε να γίνουμε μία ομάδα. Να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους στον αγωνιστικό χώρο για τον κάθε ποδοσφαιριστή αλλά και να έχουν πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτό χρειάστηκε πολύ δουλειά σε μίτινγκ αλλά σε στιγμές που δεν ήταν περίοδος για εθνικές ομάδες. Παρακολουθώ τους παίκτες σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, τους μιλούσα, τους δείχνω την εμπιστοσύνη που χρειάζεται ένας παίκτης ώστε να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του. Περάσαμε το "πιστεύω" στους παίκτες και για αυτό γίναμε ομάδα και τώρα διεκδικούμε την πρόκριση».

 

Τελευταία Νέα