Χιλή: Στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από 11 χρόνια η Ουατσιπάτο!

Χιλή: Στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από 11 χρόνια η Ουατσιπάτο!

Newsroom
ΟΥΑΤΣΙΠΑΤΟ ΧΙΛΗ

bet365

Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια, δύο ομάδες από τα δύο άκρα της Χιλής, ήρθαν αντιμέτωπες για τον τίτλο με την Ουατσιπάτο -με βασικό χορηγό της τη Novibet, να φορά το «στέμμα» για τρίτη φορά στην Ιστορία της και πρώτη μετά από 11 χρόνια.

Την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Χιλής, η Ουατσιπάτο ήξερε ότι θα μπορούσε να στεφθεί πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην Ιστορία της. Το έργο της ομάδας που χορηγεί η Novibet δεν ήταν όμως εύκολο. Έπρεπε να επικρατήσει της Αουντάξ Ιταλιάνο και να περιμένει την Κομπρεσάλ να λυγίσει κόντρα στην Ουνιόν στο Σαντιάγο. Και το κατόρθωμα ολοκληρώθηκε, έτσι όπως το 1974 και το 2012, οι «Acereros» στέφθηκαν πρωταθλητές Χιλής. Μπροστά σε περισσότερους από 9.000 οπαδούς που βρέθηκαν στο στάδιο CAP, η Ουατσιπάτο επικράτησε 2-0 της Αουντάξ με γκολ των Κρις Μαρτίνες και Μαξιμιλιάνο Ροντρίγκες και το πάρτι ξεκίνησε!

Βορράς - Νότος διεκδίκησαν για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια τον τίτλο

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίζεται στη Χιλή εδώ και 90 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1933, η Μαγκαγιανές κέρδισε το πρώτο επίσημο τουρνουά, ξεκινώντας ένα αδιάκοπο σερί 18 ετών για τις ομάδες του Σαντιάγο. Μόνο το 1950 η Έβερτον της Βίνια ντελ Μαρ θα έσπαγε την ηγεμονία της πρωτεύουσας.Ποτέ δεν ήταν εύκολο για τους συλλόγους των περιφερειών να ανταγωνιστούν αυτές της πρωτεύουσας: έχουν συνολικά κερδίσει μόλις 20 τίτλους από τους 106 τίτλους. Για να καταλάβετε, η τελευταία πρωταθλήτρια επαρχίας στο επίσημο πρωτάθλημα ήταν η Κομπρεσάλ το 2015.

Φέτος όμως οι πρωταγωνίστριες ήταν οι Κομπρεσάλ και Ουατσιπάτο που αντιπροσωπεύουν δύο πολύ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας, μακριά από το Σαντιάγο. Την κούπα αυτής της σεζόν διεκδίκησαν μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία δύο ομάδες από την περιφέρεια.

Το 1985 η Κομπρελόα νίκησε την Έβερτον, ενώ το 1988 πάλι η Κομπρελόα κέρδισε οριακά την Κομπρεσάλ, την ομάδα των ορυχείων από το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία επέστρεψε στο προσκήνιο παρότι εκπροσωπεί ένα στρατόπεδο ορυχείων με πληθυσμό μόλις 9.500 κατοίκων.

Ο δεύτερος διεκδικητής του στέμματος της Χιλής ήταν η Ουατσιπάτο. Με έτος ίδρυσης την 7η Ιουνίου 1947 από τους εργάτες της ομώνυμης χαλυβουργίας στο Ταλκαχουάνο. Η τελική μάχη λοιπόν έγινε μεταξύ μιας ομάδας από το βορρά και μιας από το νότο. Χαλκός εναντίον χάλυβα. Έρημος εναντίον δάσους. Βουνό εναντίον θάλασσας.

Ιστορικά, η γεωγραφική κατανομή των χιλιανών συλλόγων ήταν πολύπλοκη. Το ίδιο και η εκπροσώπησή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομπρελόα, η ομάδα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 υπό την αιγίδα της Codelco, της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας της Χιλής, και με τη συμβολή των μεταλλωρύχων της Τσουκικαμάτα είναι η περιφερειακή ομάδα με τους περισσότερους τίτλους (8). Όταν η συνεισφορά μειώθηκε και οι εξορυκτικές εργασίες ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες, η διπλή φιναλίστ του Κόπα Λιμπερταδόρες, δεν μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί και έπεσε στη δεύτερη κατηγορία, όπου αγωνίζεται σήμερα.

Η Έβερτον Ντε Βίνα, με 4 στέμματα, και η Wanderers of Valparaíso (3) εκπροσωπούν τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας και μέσω του λιμανιού μπήκε το ποδόσφαιρο στην επικράτεια.Έτσι, φέτος το γεγονός ότι ο τίτλος παίχτηκε ανάμεσα σε Κομπρεσάλ και Ουατσιπάτο ήταν μια καινοτομία για τη διοργάνωση, η οποία έχει συνηθίσει να βλέπει τις ίδιες παλιές ομάδες να διεκδικούν την κούπα. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες επαρχιακές έδρες βρίσκονται πλέον στην Β' κατηγορία, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοπλισμένες με νέα, σύγχρονα γήπεδα που κατασκευάστηκαν από το κράτος. Τους τελευταίους 10 τίτλους στο χιλιανό ποδόσφαιρο μοιράστηκαν η Κόλο- Κόλο, η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και η Ουνιβερσιδάδ ντε Χιλή. Μεταξύ τους έχουν 67 πρωταθλήματα, γεγονός που καθιστά σαφές τη σημασία αυτού που συνέβη φέτος, που απουσίαζαν από το τελικό σπριντ.

@Photo credits: huachipato_fc
 

Τελευταία Νέα