Άιντα Σέλτικ: Η ομάδα που γεννήθηκε στα χαλάσματα της Γάζας

Άιντα Σέλτικ: Η ομάδα που γεννήθηκε στα χαλάσματα της Γάζας

Ιάσονας Θεριός
celtic_palestine

bet365

Ποδόσφαιρο που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Πώς οι ακροαριστεροί οργανωμένοι των οπαδών της Σέλτικ γέννησαν μια ακαδημία ποδοσφαίρου στα χαλάσματα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

«Sumud». Μια λέξη άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη την ασύλληπτα ταλαιπωρημένη λωρίδα γης στη Δυτική Όχθη. Στην Παλαιστίνη αποτελεί μια έννοια που έχει να κάνει με τη σταθερότητα, την ακλόνητη επιμονή στις πεποιθήσεις και τους σκοπούς σου. Μια έννοια που με τα χρόνια έγινε σύμβολο της αντίστασης της Παλαιστίνης στο Ισραήλ και ταξίδεψε πολύ πέρα από τα όρια της Γάζας. Τόσο που προσγειώθηκε στη Γλασκώβη και έγινε σκοπός ζωής για μια μερίδα οπαδών που έβαλαν στην άκρη το ποδόσφαιρο. Ή μάλλον πάτησαν σε αυτό για να διαδώσουν με την μπάλα για ντουντούκα το δικό τους μήνυμα στήριξης στον λαό της Παλαιστίνης.

Οι ακροαριστεροί οργανωμένοι οπαδοί της Σέλτικ, γνωστοί και ως Green Brigade, βουτήχτηκαν στο sumud, άνοιξαν πόλεμο με την ομάδα της καρδιάς τους και δημιούργησαν μια νέα ομάδα, την Άιντα Σέλτικ, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Βηθλεέμ, εκεί που το ποδόσφαιρο επιβιώνει για να δίνει μια νότα αληθινής ζωής σε όσους βιώνουν καθημερινά τον πόλεμο. Ένας σύλλογος, μια επίμονη μερίδα πολιτικοποιημένων φιλάθλων και μια ποδοσφαιρική ακαδημία ταγμένη στην ελπίδα. Αυτή είναι η ιστορία του πώς οι οργανωμένοι οπαδοί της Σέλτικ έγιναν σύμβολα της αντίστασης της Παλαιστίνης και ίδρυσαν την Άιντα Σέλτικ.

Σέλτικ - Green Brigade: Δύο άλλοι κόσμοι

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου οι ρουκέτες της Χαμάς έπληξαν το Ισραήλ, σκοτώνοντας αμέτρητους αμάχους και προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, το πέταλο «Σέλτικ Παρκ» γέμισε πριν την έναρξη της αναμέτρησης με την Κιλμάρνοκ με σημαίες της Παλαιστίνης και δύο πανό με ξεκάθαρα μηνύματα: «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη - Νίκη στην αντίσταση».

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέκριναν τα πανό, με την ίδια την ομάδα ειδικά να αποστασιοποιείται άμεσα από τα μηνύματα και να καταδικάζει την πρωτοβουλία των οπαδών της. «Τα πανό που σηκώθηκαν σε μέρος του γηπέδου μας πριν το σαββατιάτικο παιχνίδι δεν αντιπροσωπεύουν τη Σέλτικ, παίρνουμε απόσταση από αυτά. Καταδικάζουμε την εμφάνιση τέτοιων μηνυμάτων στο στάδιό μας. Η Σέλτικ είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος, όχι πολιτική οργάνωση», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του το club. Μα σε αυτή την τελευταία πρόταση βασίζεται στην πραγματικότητα η όλη κόντρα της Green Brigade με τη διοίκηση της ομάδας.

«Οι οπαδοί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν πολιτικές απόψεις στα γήπεδα. Δεν θα επιτρέψουμε να μας ορίσει μια ελιτίστικη διοίκηση. Η Σέλτικ γεννήθηκε μέσα από την πείνα και την καταπίεση και για αυτοί οι οπαδοί της είναι φημισμένοι για την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη τους. Η Πράσινη Ταξιαρχία παραμένει ξεκάθαρα υπέρ της Παλαιστίνης, όπως πάντα. Στις 25 Οκτωβρίου, κόντρα στην Ατλέτικο, καλούμε όλους τους οπαδούς της Σέλτικ, να σηκώσουν τη σημαία της Παλαιστίνης στο γήπεδο, να δείξουμε ότι στεκόμαστε με τον καταπιεσμένο», απάντησε σκληρά η Green Brigade.

Φυσικά αν συμβεί αυτό σε επίπεδο Champions League, η UEFA, που απαγορεύει ρητά τα πολιτικά μηνύματα κατά τη διάρκει των αγώνων, θα επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στη Σέλτικ, που πλέον βρίσκεται σαφώς σε ρήξη με αυτή τη μερίδα των οπαδών της. Μα δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει για χάρη της Παλαιστίνης. Προ μερικών ετών άλλωστε, σε μια από τις ενδείξεις στήριξής της, η Πράσινη Ταξιαρχία «γέννησε» μια ολόκληρη ακαδημία ποδοσφαίρου για τα παιδιά του προσφυγικού καταυλισμού στην Άιντα.

Η γέννηση της Άιντα Σέλτικ

Το ημερολόγιο γράφει 17 Αυγούστου του 2016. Η Σέλτικ υποδέχεται την ισραηλινή Χάποελ Μπεερ Σεβά στη Γλασκώβη για τα προκριματικά του Champions League. Μα το ποδόσφαιρο - με την αυστηρή έννοια του παιχνιδιού - έχει μπει στην άκρη. Εβδομάδες πριν, όλοι μιλούν για όσα θα εμφανίσουν στο πέταλο οι φίλοι των Κελτών. Η UEFA και τα σκωτσέζικα Μέσα έχουν προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε μορφή μηνύματος κατά του Ισραήλ θα τιμωρηθεί βαριά. Η Green Brigade αδιαφορεί, το πέταλο μετατρέπεται σε μια θάλασσα σημαιών της Παλαιστίνης και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία «χτυπά» τον σύλλογο με πρόστιμο 10.000 ευρώ.

celtic flags

Οι φίλοι της Σέλτικ αδιαφορούν ξανά και «τρέχουν» την καμπάνια #Match_the_fine_for_Palestine (Ας φτάσουμε το πρόστιμο για την Παλαιστίνη), με στόχο την οικονομική ενίσχυση της χώρας. Η συμμετοχή τρυπάει το ταβάνι οποιασδήποτε προσδοκίας. Συνολικά μαζεύονται περίπου 200.000 ευρώ τα οποία διατίθενται σε δύο σκοπούς: Την οικονομική ενίσχυση του MAP, ενός βρετανικού φιλανθρωπικού συλλόγου που προσφέρει νοσηλευτική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, και του Lajee Center, ενός πολιτιστικού κέντρου της χώρας.

Τρία χρόνια μετά, η συνεργασία με το δεύτερο γεννά κάτι πολύ πιο «δυνατό», μια νέα ομάδα ποδοσφαίρου, για την ακρίβεια μια ακαδημία ποδοσφαίρου, την Άιντα Σέλτικ. Το όνομά της τα λέει όλα. Η ακαδημία εδρεύει στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό της Παλαιστίνης και η σχέση της με τους οπαδούς της Σέλτικ είναι κομβική. Το Lajee Center έχει την επίβλεψή της και η Green Brigade αναλαμβάνει τη στήριξή της.

aida celtic

Παιδιά και μεγάλοι ξεφεύγουν, συχνά φορούν τις χαρακτηριστικές πράσινες και λευκές οριζόντιες ρίγες, ενώ η επίσημη εμφάνισή της αποτελεί ένα μείγμα αυτού του ριγέ με τη σημαία της Παλαιστίνης. Παίζουν ποδόσφαιρο ανάμεσα στα χαλάσματα του πολέμου. Και με την μπάλα στα πόδια, γίνονται το πρόσωπο μιας άρρηκτης σύνδεσης, εκείνης ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς της Σέλτικ και της Παλαιστίνης.

Μιας σύνδεσης που αψηφά τα όρια του παιχνιδιού, με την ίδια επιμονή και το sumud που η Πράσινη Ταξιαρχία αντιτίθεται στη διοίκηση του συλλόγου και την UEFA, για χάρη της Παλαιστίνης.

Οι στόχοι της Άιντα ξεκάθαροι - όπως υποστηρίζει και η ίδια η ομάδα - απλοί και ταπεινοί: Το να προσφέρει στους νεαρούς πρόσφυγες της Παλαιστίνης ποδόσφαιρο, λίγη ζωή ανάμεσα στον θάνατο και τον πόλεμο. Στην Άιντα ονειρεύονται πως κάποια μέρα η ομάδα που ξεκίνησε από το πουθενά, θα διαπρέψει, όπως και η «μαμά» Σέλτικ. Μια ομάδα-σύμβολο. Για το όμορφο-παιχνίδι που δεν μπορεί να εξαφανιστεί, που σπάει φράγματα και φέρνει ελπίδα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα