Από τον Βλάχοβιτς στον Κουτίνιο: Τα δέκα κορυφαία deals του χειμερινού παζαριού

Νίκος Κικίδης
Από τον Βλάχοβιτς στον Κουτίνιο: Τα δέκα κορυφαία deals του χειμερινού παζαριού

bet365

Το deadline έληξε, η κάνουλα εκατομμυρίων... έκλεισε. Το χειμερινό παζάρι αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για κορυφαία deals και το Gazzetta παρουσιάζει τις δέκα μεταγραφές που έκαναν τη διαφορά!

Για πολύ καιρό αποτελούσε μια άγονη περίοδο. Ένα μεταγραφικό «παράθυρο» που οι κορυφαίες ομάδες απέφευγαν να εκμεταλλευτούν λόγω των ακριβών παζαριών και της γενικότερης απροθυμίας που ανάβλυζε για διαπραγμάτευση περιουσιακών στοιχείων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο το status quo τείνει να αλλάξει. Όλο και περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές επιλέγουν τον Γενάρη προκειμένου να ολοκληρώσουν την ενίσχυση του ρόστερ και η αυγή του 2022 επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την ψήφο εμπιστοσύνης στον.. χειμώνα.

Καλύτερα παραδείγματα εκείνα των Μπαρτσελόνα και Νιούκαστλ που ολοκλήρωσαν όχι ένα, ούτε δυο, αλλά εννέα (!) deals αθροιστικά, αλλά και της Γιουβέντους που τα πήρε όλα... παραμάζωμα και έκανε δικό της τον κορυφαίο σκόρερ της φετινής Serie A, Ντούσαν Βλάχοβιτς, καταβάλλοντας 70 εκατομμύρια ευρώ στη Φιορεντίνα!

Από τον Σέρβο killer και τον Λούις Ντίας, μέχρι τους Κουτίνιο και Γκιμαράες, η αγορά του Ιανουαρίου παρουσίασε πληθώρα επιλογών, όπως κινήσεις έκπληξης, «βόμβες», πολύκροτες συμφωνίες, μεταγραφές ουσίας και επικοινωνίας που συντάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της αγοράς. Αφουγκραζόμενο λοιπόν το πνεύμα των ημέρων, το Gazzetta αξιολόγησε όλες τις μεταγραφές της χειμερινής περιόδου και παρουσιάζει τις δέκα κορυφαίες που έκλεψαν τις εντυπώσεις!

Ντούσαν Βλάχοβιτς

Ντούσαν Βλάχοβιτς

Λούις Ντίας

Λούις Ντίας

Φεράν Τόρες

Φεράν Τόρες

Ντένις Ζακάρια

Ντένις Ζακάρια

Φιλίπε Κουτίνιο

Φιλίπε Κουτίνιο

Μπρούνο Γκιμαράες

Μπρούνο Γκιμαράες

Κρίστιαν Έρικσεν

Κρίστιαν Έρικσεν

Ρόμπιν Γκόσενς

Ρόμπιν Γκόσενς

Αντάμα Τραορέ

Αντάμα Τραορέ

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Ομάδα: Γιουβέντους (από Φιορεντίνα)

Τιμή: 70 εκατ. ευρώ

Ο πρώτος σκόρερ της φετινής Serie A δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους! Με 20 γκολ σε 24 συμμετοχές με τη φανέλα της Φιορεντίνα σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς αποδεικνύει και με το παραπάνω για ποιο λόγο θεωρείται ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και η Γιουβέντους.... λειτούργησε προνοητικά, αφού αποφάσισε να μπει στη δημοπρασία μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και να τον ντύσει στα Μπιανκονέρι έναντι 70+11,6 εκατομμυρίων ευρώ! Μια μεταγραφή που συντάραξε τα νερά της Serie A και αποτελεί προπομπό των... άγριων διαθέσεων που επικρατούν στο Τορίνο.

Ομάδα: Λίβερπουλ (από Πόρτο)

Τιμή: 45 εκατ. ευρώ

Ντρίμπλα, διείσδυση, τελείωμα. Ο Λούις Ντίας διαθέτει όλο το... πακέτο ενός ακραίου επιθετικού γεννημένου για την ελίτ και η μεταγραφή του στη Λίβερπουλ του προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία να το αποδείξει. Το εντυπωσιακό πρώτο μισό με τη φανέλα της Πόρτο (16 γκολ, 6 ασίστ) δεν άφησε και πολλά περιθώρια στους Reds, που μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσης με την Τότεναμ και κατάφεραν να αποσπάσουν την υπογραφή του, καταβάλλοντας το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ στους Δράκους. Με αυτόν τον τρόπο, οι Κόκκινοι ενισχύθηκαν δυναμικά στην επιθετική γραμμή, καθώς ο Κολομβιανός φθάνει στο Μέρσεϊσαϊντ για να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στην αιχμή του δόρατος.

Ομάδα: Μπαρτσελόνα (από Μάντσεστερ Σίτι)

Τιμή: 55 εκατ. ευρώ

Πολλοί παρέμεναν σκεπτικοί στο άκουσμα της είδησης. Όχι για το όνομα που επέλεξε να «κλείσει» η Μπαρτσελόνα, αλλά για το γεγονός πως κατάφερε να εκταμιεύσει το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ μεσούσης της σεζόν προκειμένου να τον κάνει δικό της από την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Φεράν Τόρες πάντως, έχει όλα τα φόντα για να δικαιώσει αυτή την απόφαση, εξοφλώντας μέσω των αγωνιστικών του εμφανίσεων μέχρι και την τελευταία... δραχμή. Η απόσβεση μάλιστα έχει ήδη αρχίσει, καθώς ο Ισπανός άνοιξε λογαριασμό με τα Μπλαουγκράνα στο παιχνίδι Κυπέλλου απέναντι στη Μπιλμπάο και έδειξε με το... καλησπέρα πως κατέφθασε στη Βαρκελώνη για να κάνει τη διαφορά.

Ομάδα: Γιουβέντους (από Γκλάντμπαχ)

Τιμή: 5 εκατ. ευρώ

Η μεταγραφική δραστηριότητα της Γιουβέντους στο χειμερινό παζάρι δεν περιορίστηκε απλώς στην αγορά του Ντούσαν Βλάχοβιτς. Τουναντίον, οι Μπιανκονέρι κατάφεραν στην εκπνοή των του χειμερινού παζαριού να ολοκληρώσουν ακόμα ένα πολύκροτο deal. Ο λόγος για τον διεθνή Ελβετό χαφ της Γκλάντμπαχ, Ντένις Ζακάρια, με τη Γηραιά Κυρία να δίνει τα χέρια με τα Πουλάρια έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του, ενώ στη συμφωνία προβλέπονται ακόμα τρία εκατομμύρια σε μορφή μπόνους. Ποσό που αν μη τι άλλο είναι ιδιαίτερα χαμηλό για ένα από τα βαρόμετρα της Γκλάντμπαχ, όμως το γεγονός πως το συμβόλαιο του εξέπνεε στο τέλος της σεζόν ανέτρεψε την διαπραγματευτική ισχύ υπέρ των Ιταλών.

Ομάδα: Άστον Βίλα (από Μπαρτσελόνα)

Δανεικός

Στη Βαρκελώνη δεν κατάφερε να δικαιώσει ποτέ τον τίτλο της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, όμως με το... καλησπέρα της επιστροφής του στην Premier League έκανε ξανά τη διαφορά. Μερικές μόλις μέρες αφ΄ότου η Άστον Βίλα είχε ανακοινώσει την απόκτησή του από τους Μπλαουγκράνα με τη μορφή εξάμηνου δανεισμού, ο Φιλίπε Κουτίνιο σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποδείχθηκε καταλυτικός για το τελικό αποτέλεσμα (2-2). Μα κυρίως ήταν η δική του αναφώνηση πως επέστρεψε στην Αγγλία για να βρει τον παλιό του εαυτό. Εκείνον που καταχειροκροτήθηκε από το «Άνφιλντ» με τη φανέλα της Λίβερπουλ και ανάγκασε προ ετών τη Μπαρτσελόνα να προσφέρει χρυσάφι για να τον ντύσει στα Μπλαουγκράνα.

Ομάδα: Νιούκαστλ (από Λυών)

Τιμή: 42 εκατ. ευρώ

Μπορεί ακόμα να μην έχει καταφέρει να κάνει το όνομά του ξακουστό κατά μήκος και πλάτος του ποδοσφαιρικού πλανήτη, όμως η ποιότητά του παραμένει αδιαμφισβήτητη. Με τη φανέλα της Λυών, ο Μπρούνο Γκιμαράες κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα των κορυφαίων συλλόγων, οι οποίοι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν σύγχρονο χαφ, ικανό να αποτελέσει τον ηγέτη της μεσαίας γραμμής. Και ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ήταν και η... πάμπλουτη πλέον Νιούκαστλ που εκμεταλλεύτηκε το νέο status quo στα οικονομικά της και τον έκανε δικό της έναντι 42+8 εκατομμυρίων ευρώ. Μια μεταγραφή με γνώμονα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον, καθώς ο 24χρονος Βραζιλιάνος βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία προκειμένου να αρχίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την απόσβεση.

Ομάδα: Μπρέντφορντ

Ελεύθερος

Κανείς δεν του έδινε ελπίδες να επιστρέψει. Ο φόβος για την καρδιά του παρέμενε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι σοκαριστικές εικόνες άλλωστε από την κατάρρευση στο ματς της Δανίας απέναντι στη Φινλανδία το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν ακόμα νωπές στη μνήμη της οικουμένης. Και η απόφαση της Ίντερ να δώσει τέλος στη συνεργασίας τους φάνηκε προς στιγμήν σαν επίλογος της ένδοξης καριέρας του. Ο Κρίστιαν Έρικσεν ωστόσο δεν τα παράτησε ποτέ και βρίσκεται ξανά εδώ! Στην κορυφαία σκηνή, στα γήπεδα της Premier League, αφού έδωσε τα χέρια με την Μπρέντφορντ για συνεργασία έξι μηνών που μπορεί να επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Και μπορεί για καθαρά αγωνιστικούς λόγους να μην αξίζει μια θέση στη λίστα, όμως η κατάθεση ψυχής του πρώην αστέρα των Τότεναμ και Ίντερ δεν μπορεί να παραληφθεί!

Ομάδα: Ίντερ (από Αταλάντα)

Τιμή: Δανεικός με υποχρεωτική οψιόν αγοράς 25 εκατ. ευρώ

Η Ίντερ οδηγεί την κούρσα της φετινής Serie A, όμως προκειμένου να μην ξεμείνει από... καύσιμα όφειλε να κάνει και κάποιες ενέσεις ποιότητας στο υπάρχον ρόστερ. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόκτηση του Ρόμπιν Γκόσενς από την Αταλάντα αποτελεί μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική με το πέρασμα του χρόνου. Ο Γερμανός μπακ-χαφ αποτελεί έναν από τους καλύτερους στη θέση του, με τρεξίματα, συνέπεια στον ανασταλτικό τομέα, αλλά και πλευροκοπήσεις που μπορούν να ταλαιπωρήσουν οποιαδήποτε άμυνα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι Νερατζούρι δεν σπατάλησαν χρόνο και «έκλεισαν» το deal αντί 25 εκατομμυρίων ευρώ, με τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Μιλάνο μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Ομάδα: Μπαρτσελόνα (από Γουλβς)

Δανεικός με οψιόν αγοράς ύψους 30 εκατ. ευρώ

Επτά χρόνια αργότερα ο Αντάμα Τραορέ επιστρέφει στο ποδοσφαιρικό του «σχολείο». Εκεί που έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του, εκεί που έμαθε τις βασικές αξίες του αθλήματος. Η συμφωνία με τη Γουλβς έκλεισε και η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τον εξάμηνο δανεισμό του Ισπανού ακραίου επιθετικού, ο οποίος γυρίζει στη Βαρκελώνη προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Μπλαουγκράνα και να τους αναγκάσει το καλοκαίρι να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς που αναγράφεται στο deal, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ!

Ομάδα: Μπαρτσελόνα

Ελεύθερος

Ο ορισμός της υπόθεσης «θρίλερ». Η Μπαρτσελόνα είχε έρθει σε συμφωνία με τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, εκείνος κατέφθασε το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου (Deadline Day) στη Βαρκελώνη για να περάσει από ιατρικά, όμως κάπου εκεί τα πράγματα έδειχναν να ανατρέπονται. Ρεπορτάζ από την Καταλονία έκαναν λόγο για προβλήματα στο deal και οι πρώτοι τίτλοι περί κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων δεν άργησαν να φανούν. Παρόλα αυτά η Μπάρτσα βρήκε τη λύση και κατάφερε να αποκτήσει ως ελεύθερο (!) τον Γκαμπονέζο, ο οποίος έλυσε τη συνεργασία του με την Άρσεναλ και κατόπιν έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στη Βαρκελώνη έως το καλοκαίρι του 2023.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image