Με super ενισχυμένη στον Σλούκα και Bet Builder ο Παναθηναϊκός πάει για διπλό στο Βερολίνο

Newsroom
Σλούκας
Σε μια Ευρωλίγκα όπου οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, οι εκτός έδρας νίκες απέναντι σε αντιπάλους που δεν στοχεύουν στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας μπορούν να αποβούν καθοριστικές, κάνοντας εν τέλει τη διαφορά.

Η ατυχία είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε λίγες ημέρες νωρίτερα ένα ακόμα πλήγμα (το μεγαλύτερο πιθανότατα από την αρχή της σεζόν) βλέποντας τον Χουάντσο Ερναγκόμεθ να παθαίνει συντριπτικό κάταγμα στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού και να περνάει την πόρτα του χειρουργείου, αφήνοντας μεγάλο κενό στη γραμμή των φόργουορντ για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο τραυματισμός αυτός σε συνδυασμό με την απουσία του Παπαπέτρου (και το πρόβλημα του Βιλντόζα) στοιχειοθετεί μια δύσκολη κατάσταση για το «τριφύλλι», το οποίο ταξιδεύει στο Βερολίνο για να δώσει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι με την Άλμπα. Οι πράσινοι πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό εκτός έδρας. Αυτές οι νίκες θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν στο τέλος της σεζόν. Η συνέπεια αναφορικά με την επιτυχία μακριά από το σπίτι σου σε αυτήν τη συγκεκριμένη λίγκα, υποδηλώνει δύναμη και υψηλά ποιοτικά στάνταρντ.
H Άλμπα ηττήθηκε δύσκολα στη La Fondeta την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βαλένθια, κάνοντας μια αρκετά καλή εμφάνιση για περισσότερα από τριάντα λεπτά. Έχασε γιατί στην τελική ευθεία έμεινε από λύσεις, ζητώντας από τον εξαιρετικό Στέρλινγκ Μπράουν να αναλάβει έναν όγκο αποφάσεων αρκετά μεγαλύτερο από αυτόν που έχει συνηθίσει να φέρνει εις πέρας μέχρι τώρα.

Το παιχνίδι των γκαρντ

Όπως καταλαβαίνετε, το παιχνίδι των γκαρντ είναι υπέρ του δέοντος σημαντικό για τα «Άλμπατρος» καθώς δεν έχουν «αποδεδειγμένη ποιότητα» στο backcourt και δη σε επίπεδο χειριστών, εμπιστευόμενοι νέα παιδιά με σπουδαίο ταλέντο αλλά μικρή εμπειρία. Τόσο ο Σπανιόλο όσο και ο Σάμαρ είναι γκαρντ που μπορούν να παίξουν σπουδαίο μπάσκετ στο υψηλό επίπεδο αλλά χρειάζονται χρόνο για να αποκωδικοποιήσουν τα νέα δεδομένα και να συνέλθουν από τις παρενέργειες της τριβής με τις άμυνες της Ευρωλίγκας, ώστε σταδιακά να βαδίσουν -ο καθένας με τον ρυθμό του- στη σταθερότητα.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να το εκμεταλλευτεί αυτό. Το σενάριο νίκης της ελληνικής ομάδας στο Βερολίνο περιλαμβάνει την ελληνική κυριαρχία στη γραμμή των γκαρντ. Οι περιφερειακοί του κόουτς Αταμάν υπερτερούν ποιοτικά και οφείλουν να το αποδείξουν ελέγχοντας τη μάχη στην περίμετρο. Η ικανότητα του -ευρισκόμενου σε καλό φεγγάρι- Δημήτρη Μωραΐτη και του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στην πίεση της μπάλας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στο πεδίο μάχης, δίνοντας την ευκαιρία στον Κώστα Σλούκα να εκτελέσει με περισσότερες δυνάμεις και υπό καθεστώς μικρότερης φθοράς, αυτά που γνωρίζει πολύ καλά.

Τόλμη και προσαρμογές

Η τετράδα των Μπράουν-Ματ Τόμας-Ολίντε-Τίμαν συνθέτει το βαρύ σασί της φετινής Άλμπα. Η ιδιαίτερη κατάσταση στις ενδιάμεσες θέσεις για το «τριφύλλι» απαιτεί, τουλάχιστον σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικά σημείο, τόλμη και προσαρμογές ώστε να μπορέσει η ομάδα να μακιγιάρει τις απουσίες της χωρίς να διαφοροποιήσει ολικά τις συνήθειες της ζητώντας από πολλούς παίχτες να κάνουν πολλά πράγματα τα οποία είναι «ξένα» για το ρεπερτόριο τους.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να χτυπήσει την αδυναμία της Άλμπα στο κομμάτι του ριμπάουντ, επενδύοντας και σε ψηλά σχήματα (Μαντζούκας στο «3») παρά τις ελλείψεις στη γραμμή των φόργουορντ. Με τον Κέντρικ Ναν να μετράει μόλις λίγες ημέρες ως μέλος της ομάδας και τον Βιλντόζα να έρχεται από τραυματισμό (και οι δύο ακολούθησαν την αποστολή), οι πράσινοι πιθανόν θα χρειαστεί να αγκαλιάσουν την άμυνα τους επενδύοντας σε παιδιά που μπορούν να δώσουν stops στα μετόπισθεν, στοχεύοντας παράλληλα να βάλουν τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» είτε μέσα από Post-ups και απομονώσεις χαμηλά, είτε μέσα από Pick & Roll-δράσεις.

Η τριάδα των σέντερ του Αταμάν (Λεσόρ, Μπαλτσερόφσκι, Κώστας Αντετοκούνμπο) μπορεί να αποτελέσει παραγωγική σταθερά για τους φιλοξενούμενους στη γερμανική πρωτεύουσα. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να οικοδομηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ως προς τον έλεγχο της επιθετικής δραστηριότητας του αντιπάλου, καθώς μια πιθανή προσέγγιση του παιχνιδιού αυστηρά μέσα από το επιθετικό κομμάτι και τη θεωρητική πράσινη ποιοτική υπεροχή, μπορεί να κοστίσει. Για αυτό και το επιτελείο των πρασίνων πρέπει να τολμήσει, ανεβάζοντας στο rotation παιδιά τα οποία μπορούν να αναβαθμίσουν το αμυντικό επίπεδο του συνόλου με στόχο τη διαμόρφωση εκείνου του πλαισίου που θα αναδείξει την επιθετικές αρετές και το υπέρτερο ταλέντο του Παναθηναϊκού.

Γκριγκόνις vs Τόμας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η κόντρα των δύο «πρώην», με τους shooting wings Ματ Τόμας και Μάριους Γκριγκόνις να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο Αμερικανός σουτέρ μετράει μέχρι τώρα 10.8 πόντους με 44.8% στα τρίποντα στη φετινή Ευρωλίγκα και η ελληνική άμυνα πρέπει να τον αναγκάσει να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί, στέλνοντας τον προς τα μέσα. Σημειώστε ότι η άμυνα της Άλμπα αδυνατεί χαρακτηριστικά να ελέγξει τον αντίπαλο ball-handler (0.911 πόντοι/κατοχή) αλλά και τις Off Screen-δράσεις (1.091 πόντοι/κατοχή), κάτι που σημαίνει ότι ο Γκριγκόνις αλλά και οι κυρίως χειριστές των πρασίνων (Σλούκας, Γκραντ) θα βρουν πολλές ευκαιρίες για εκτέλεση αλλά και δημιουργία.΄

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικότερο από όσο ίσως έχει αξιολογηθεί από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει με πολλά προβλήματα στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει μια ομάδα που μπορεί να παίξει καλύτερο μπάσκετ από αυτό που μας έχει δείξει μέχρι τώρα και κάποια στιγμή θα το κάνει. Οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν ακόμα οικοδομήσει τον χαρακτήρα που απαιτείται για να μπαίνουν ως φαβορί σε τέτοια εκτός έδρας ματς. Τώρα προσπαθούν να το κάνουν. Η συνολική διαχείριση της κατάστασης και η αποτελεσματικότητα του συνόλου στα μετόπισθεν, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για το προπονητικό επιτελείο και τους παίχτες. Αυτές οι νίκες είναι απαραίτητες για οποιονδήποτε θέλει να κοιτάξει ψηλά. Και οι πράσινοι πρέπει να αρχίσουν να τις κατακτούν.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -1.5 και Πόντοι Under 167.5 σε απόδοση 2.47 στη Stoiximan