«Δεν θα πηδήξουμε από το καράβι»

Φώτης Καρακούσης
«Δεν θα πηδήξουμε από το καράβι»

bet365

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης επισήμανε πως κανείς δεν σκοπεύει να πηδήξει από το καράβι, ανέφερε πως η ανάπτυξη είναι νούμερο ένα προτεραιότητα και ξεκαθάρισε πως όλες οι Ομοσπονδίες μαζί θα πρέπει να μιλήσουν με την Πολιτεία.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας, μετά την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ξεκαθαρίζοντας πως όσα προβλήματα και αν υπάρχουν δεν τίθεται θέμα παύσης της ΕΟΠΕ, καθώς όλοι είναι αποφασισμένοι να μην πηδήξουν από το καράβι.

Αναλυτικά μίλησε για:

Για τις διαφορές με την ΕΣΑΠ: «Για να υπάρξει καλή συνεργασία πρέπει να υπάρχει καλή θέληση που υπάρχει και ωριμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται. Πολλές φορές, όχι με πρόθεση, έτυχε να δημιουργούνται εντάσεις, όπως πέρυσι στο κύπελλο και φέτος για το καρτολίνο. Δεν είναι κακό να υπάρχουν εντάσεις μέσα σε μια οικογένεια, αλλά το λάθος είναι να βγαίνουν αυτές οι εντάσεις. Το να αρχίσω να κατηγορώ την ΕΣΑΠ και οποιονδήποτε άλλον είναι κακό για όλους μας. Είναι εύλογο να υπάρχουν διαφωνίες αλλά να φροντίζουμε να λύνονται εντός. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα πάντως».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος για λουκέτο στην ομοσπονδία: «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να το αποφύγουμε. Με δεδομένο ότι το σύνολο του κόσμου, σωματεία, διαιτητές, αθλητές, προπονητές έχουν δείξει απεριόριστη κατανόηση και τους ευχαριστώ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος και αυτό που μπορεί να μας πνίξει είναι οι εταιρίες που χρωστάμε γιατί αν αρχίσουν να έρχονται δικαστικές αποφάσεις θα είναι πολύ δύσκολο. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε ενωμένοι με τις άλλες ομοσπονδίες καθώς το βόλεϊ δεν μπορεί μόνο του, δεύτερον θα νοικοκυρευτούμε και τρίτον θα ψάξουμε έσοδα. Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν και οι συνθήκες για να μην κλείσουμε. Εάν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή δραστηριοτήτων ή επαναπροσδιορισμό ορισμένων πραγμάτων, είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι σήμερα. Ανάλογα με τις εξελίξεις βέβαια δεν μπορώ να το αποκλείσω. Στις τελευταίες εκλογές αναλάβαμε να διοικήσουμε έχοντας σε γνώση την τραγική συγκυρία που ζούμε, αλλά δεν θα πηδήξουμε από το καράβι και θα είμαστε τελευταίοι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Για το πότε θα μπουν χρήματα από χορηγούς: «Μπορεί να μην είναι χρήματα, αλλά να είναι χορηγίες σε μορφή είδους και ήδη έχουμε τέτοιες παροχές. Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τον ρουχισμό των εθνικών ομάδων καθώς τελείωσε η συνεργασία με την Champion, αλλά και στην αγορά αθλητικού υλικού και αναφέρομαι στις μπάλες, τις οποίες θα μοιράσουμε στα σωματεία για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Περιορίζοντας τα έξοδα και έχοντας παροχές σε είδος, είναι και αυτό ένας τρόπος εσόδων. Και πιστεύω πως η κρίση δεν θα κρατήσει εσαεί. Κάποια στιγμή θα ανακάμψει η χώρα και τότε, όταν δημιουργηθούν συνθήκες, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε ανοδική πορεία και θα είμαστε πιο έτοιμοι από πολλούς άλλους».

Για την κατάσταση των σωματείων: «Η Πολιτεία είναι σε πανικό. Δεν υπάρχει σχέδιο και δεν βλέπω να μπορεί να δημιουργηθεί. Έρχεται σε εμάς λοιπόν το θέμα. Συζητάμε με τις ομάδες και για αυτό έδωσα και τα νούμερα στη δημοσιότητα για να ξέρει ο κόσμος. Είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις, αλλά ηθικά δεν δικαιούμαστε να τις πάρουμε ερήμην των σωματείων. Θα επαναλάβω πάντως τη δέσμευσή μας προς τα σωματεία, τα οποία ανέλαβαν το μεγάλο βάρος με τα έξοδα της διαιτησίας, πως δεν θα μετακυλιστεί σε αυτό το βάρος των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων».

Για την παραμονή του Αλέκου Λεώνη στην εθνική: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία παραμονής του. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα, απλά υπάρχει ένα ζήτημα διαδικαστικό για τη δυνατότητα απόσπασής του για να διευκολύνει το έργο του και να είναι όλο το χρόνο στην ομάδα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα εσωτερικό θέμα. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ευχάριστα νέα. Υπάρχει πάντα Plan B, αλλά το σωστό Plan B δεν λέγεται…».

Για τα παράπονα του Δημήτρη Τζούριτς για το θέμα του πατέρα του: «Ο αθλητής Τζούριτς έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό βόλεϊ και ποντάρουμε σε αυτόν. Για το θέμα είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Ήταν ένα εξωαγωνιστικό θέμα της οικογένειάς του και επειδή είναι προσωπικό δεν θέλω να αναφερθώ. Στην Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας θα μπορούσε να λυθεί, αλλά τώρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάναμε προσπάθεια να τον βοηθήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε και νομίζω πως και ο ίδιος αναγνωρίζει την προσπάθεια. Δεν υπάρχει θέμα μεταξύ μας. Πριν από δέκα χρόνια περνούσαμε ό,τι νόμο θέλαμε και γινόντουσαν ελληνοποιήσεις. Σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα και ήταν έξω από τις δυνάμεις μας».

Για τον σχεδιασμό των εθνικών ομάδων: «Το 2013 έχουμε συγκεκριμένες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Έχουμε συμφωνήσει με τους προπονητές και θα ανακοινωθεί και από τους ίδιους, καθώς κρίνουν πως το Ευρωπαϊκό Λιγκ δεν βοηθάει. Σε συζήτηση μαζί τους λοιπόν είπαμε πως φέτος οι Μεσογειακοί Αγώνες που γίνονται την ίδια εποχή, μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση, εξίσου σημαντική και με μικρότερο κόστος. Στόχος των Ανδρών είναι η πρόκριση στο ευρωπαϊκό και μετά τα προκριματικά του παγκοσμίου. Στις γυναίκες δεν έχουμε άμεσο αγωνιστικό στόχο, καθώς η πρόκριση στο παγκόσμιο είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη. Θα δώσουμε βαρύτητα στις μικρές εθνικές ομάδες και ειδικά στην κορασίδων την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βάλουμε και τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Για το πλάνο επιβίωσης της ομοσπονδίας: «Δεν μπορεί να γίνει οριζόντια περικοπή. Το λένε και οι πολιτικοί, αλλά εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και δεν κάνουμε πολιτική. Θα γίνει ιεράρχηση στόχων και αναγκαστικά θα θυσιάσουμε κάποιους. Νο1 είναι η ανάπτυξη. Σίγουρα δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα, αλλά δεν θα αγγίξουμε την ανάπτυξη και θα αυξήσουμε και τις δαπάνες σε αυτόν τον τομέα. Στις εθνικές ομάδες θα πάμε σε επιλογή στόχων. Νο 1 είναι η Ανδρών και Νο 2 η Κορασίδων. Την ιεράρχηση των πρωταθλημάτων θα την κάνουμε με τα σωματεία. Στα λειτουργικά έξοδα θα γίνουν οι περικοπές που μας επιβάλλει ο νόμος».

Για τον προπονητή του μπιτς βόλεϊ: «Ξένος θα μπορούσε να είναι ο Κριστόφ Ντίκμαν που μας έκανε την τιμή να είναι πέρυσι εδώ, είναι ένας αξιόλογος τεχνικός, συζητήσαμε μαζί του αλλά φεύγει εκτός Ελλάδας. Πάμε λοιπόν σε Έλληνα προπονητή και για οικονομικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς, καθώς πιστεύουμε στη νέα φουρνιά προπονητών».

Για τις επαφές με τις άλλες ομοσπονδίες και όσα έγιναν στο παρελθόν: «Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση και βγάλαμε ανακοίνωση, αλλά επειδή δεν μας ένοιαζε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις αντιδρώντας πρώτοι, την βγάλαμε την ημέρα της συνέντευξης Τύπου της ΕΟΕ. Σίγουρα αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για το γεγονός πως τα χρήματα που διαχειρίστηκαν οι ομοσπονδίες στο παρελθόν, έδωσαν την άποψη για τον κρατικοδίαιτο αθλητισμό, αλλά είναι άδικο για την προσπάθειά μας να γενικεύεται αυτό. Ιδεολογικά είμαι κατά του κρατικοδίαιτου αθλητισμού αλλά ζητώ από το κράτος να δημιουργήσει τη δυνατότητα και να ευνοήσει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στην ΕΟΠΕ από τα πέντε εκατομμύρια φτάσαμε στα 2,4 και δεν τα παίρνουμε κιόλας. Όμως, με ενοχλεί περισσότερο που η Πολιτεία δεν στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία με απαλλαγές και κίνητρα. Και ας μην ξεχνάμε πως ο αθλητισμός είναι ο βασικότερος τομέας διατήρησης της οικονομίας, καθώς τζιράρονται χρήματα μέσα στον χειμώνα με μετακινήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια... Το να αφορίζουμε τις ομοσπονδίες πως ξόδεψαν πολλά και πως παντού υπάρχουν λαμόγια δεν είναι σωστό. Αν κάπου κάποιος είναι ή ήταν, ας μην γενικεύουμε. Εμείς σαν ομοσπονδία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ουσιαστικά και να προτείνουμε».

Για την πρόταση να υπάρξει ενιαία ομοσπονδία υπό τη σκέπη της ΕΟΕ: «Θα μπορούσε εν μέρει να υπάρξει αυτό το μοντέλο. Σίγουρα δεν μπορεί να σταματήσει η αυτονομία μιας ομοσπονδίας, αλλά από την άλλη μπορεί να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση σε κάποια πράγματα, όπως να στεγαστούν σε έναν κοινό χώρο. Δεν αρκεί όμως να γίνονται συζητήσεις μεταξύ των ομοσπονδιών. Έχουν γίνει, αλλά πρέπει να γίνουν με την Πολιτεία. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν τον αθλητισμό, σε λογικά επίπεδα βεβαίως. Υπάρχουν προτάσεις, εμείς έχουμε πλήρη πρόταση, αλλά δεν έχουμε τον χώρο και ζητάμε από την Πολιτεία να συζητήσουμε, όλες οι ομοσπονδίες μαζί. Το πλάνο αυτό έχει παρερμηνευτεί και είναι λογικό σε μια καινούρια ιδέα να μην συμφωνούν όλοι, αλά εμείς δεν έχουμε φθορά στον τρόπο σκέψης και για εμάς μια τέτοια ιδέα ακούγεται σωστή, αλλά για άλλους συναδέλφους όχι. Υπήρξε και το ζήτημα της γενικής κυβέρνησης και τη μία μέρα ήμασταν, αλλά την άλλη βγήκαμε. Θέλουμε να ελεγχόμαστε, το είπα και προσωπικά στον Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη σε μια πρόσφατη συνάντησή μας. Είναι χαρά μας να ελεγχθούμε για να διαπιστώσουν πως αυτά που λέμε δεν είναι αερολογίες, αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν στενά όρια που θα μας εμποδίσουν και θα μας πνίξουν. Αν για παράδειγμα για την αγορά ενός στυλό πρέπει να περιμένουμε έγκριση από τον πάρεδρο, αυτό είναι πρόβλημα».

Για το σύστημα αδειοδότησης των ομάδων της Α1 ανδρών: «Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνη σε κανέναν. Έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν υποβληθεί προτάσεις και από την ΕΣΑΠ και από τον ΠΑΣΑΠ. Διαδικαστικά νομίζω πως δεν το χειριζόμαστε σωστά και είμαστε κάθε φορά πίσω από τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, πριν από κάνα χρόνο είχαμε ένα πλάνο, αλλά με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, είναι ξεπερασμένο ήδη. Καλούμαστε να προσαρμόσουμε το σύστημα στα σημερινά δεδομένα».

 

Τελευταία Νέα