Παρουσίαση: The Vanishing of Ethan Carter

Gazzetta team
Παρουσίαση: The Vanishing of Ethan Carter
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα PC horror adventures που είδαμε στα PCs πριν μερικούς μήνες έρχεται και στο PS4, προσφέροντας παρόμοια εμπειρία στους κατόχους της κονσόλας της Sony. Του Π. Παπαπαύλου.

To The Vanishing of Ethan Carter ανήκει στην κατηγορία των horror adventure video games και αναπτύχθηκε από το πολωνικό studio The Astronauts. Κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες και για PC, ωστόσο πλέον οι κάτοχοι PS4 μπορούν να το κάνουν δικό τους και για το σύστημα της Sony. H βασική ιδέα του τίτλου είναι η κίνηση στον ανοιχτό χώρο και η εξερεύνηση. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από παραφυσικές ικανότητες, με τις οποίες μπορεί να λύσει μυστήρια και να εξιχνιάσει εγκλήματα σε μορφή interactive εμπειρίας. Βρισκόμαστε στο 1973 και ο ερευνητής παραφυσικών φαινομένων Paul Prospero παίρνει ένα γράμμα από τον 12χρονο Ethan Carter, το οποίο και τον οδηγεί στην πόλη Red Creek Valley της Pennsylvania.

Με την άφιξή του εκεί, ο παίκτης ανακαλύπτει πως η πόλη έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ και το σπίτι του ανήλικου Carter είχε τυλιχτεί στις φλόγες, καταστρέφοντας τα πάντα. Η έρευνα του παίκτη ωστόσο θα φέρει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό μυστικό της οικογένειας Carter, αφού ο Ethan απελευθέρωσε ένα πνεύμα με την ονομασία Sleeper που προκάλεσε αρκετά προβλήματα και απώλειες στους οικείος του. Το παιχνίδι βασίζεται στην επιτυχία παρόμοιων video games όπως το Dear Esther και το Gone Home και παρουσιάζει τα γεγονότα μέσω κάμερας πρώτου προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο, ο παίκτης μπορεί να μπει πιο εύκολα στο «πετσί» του ρόλου και να ταξιδέψει στον κόσμο του παιχνιδιού.

Οι επιλογές ελέγχου είναι απλοϊκές, αλλά παρά το πείσμα των καιρών, το The Vanishing of Ethan Carter δεν οδηγεί τον παίκτη βήμα προς βήμα. Τον αφήνει να πειραματιστεί, να δοκιμάσει, να αποτύχει. Άλλωστε υπάρχει πληθώρα χρόνου. Η πόλη ντύνεται πανέμορφα με μια παλέτα χρωμάτων που αποδίδει το φθινόπωρο αριστοτεχνικά. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι στιγμές που θα καθίσει ο παίκτης και θα χαζεύει την πανέμορφα σχεδιασμένη Red Creek Valley, υπό τους ήχους της φύσης που προσφέρονται με κάθε λεπτομέρεια. Τα σημεία της οθόνης που μπορεί να γίνει οποιασδήποτε μορφής αλληλεπίδραση τονίζονται ξεκάθαρα μεν, όχι έντονα δε, έτσι ώστε να μην χαλάει το συνολικό feeling της τρομακτικής και ερειπωμένης περιοχής.

Ο Prospero καλείται να εντοπίσει διάφορα αντικείμενα, τα οποία θα τον βοηθήσουν (σε συνεργασία με τις ειδικές του ικανότητες), να συνδέσει τις τελείες και να βγάλει μια άκρη στο τι έχει συμβεί και το τι προσπαθεί να αποτρέψει. Πέραν της εξερεύνησης, το παιχνίδι προσφέρει και στοιχειώδη στοιχεία επικοινωνίας με άλλες ανθρώπινες μορφές και εκεί φέρνει στο προσκήνιο το στοιχείο της αφήγησης και των διαλόγων. Το παιχνίδι δείχνει να έχει ένα καλογραμμένο σενάριο, το οποίο συνδυάζεται άρτια με την μοναδική ατμόσφαιρα που προκαλεί τον τρόπο.

Το μοναδικό ψεγάδι που θα μπορούσαμε να του βρούμε αν θέλαμε να είμαστε ιδιαίτερα…γκρινιάρηδες είναι πως η διάρκειά του για όποιον εστιάσει στην ιστορία και μόνο, είναι μικρή. Κατά τα άλλα, δεν θα μετανιώσετε την αγορά του!