Η Ειρήνη Σκυλακάκη εμπνέεται από τους ανθρώπους

Gazzetta team
Η Ειρήνη Σκυλακάκη εμπνέεται από τους ανθρώπους
H γνωστή καλλιτέχνις επιστρέφει την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στην ταράτσα τουGazarte με την μπάντα της και special guest τον Παύλο Παυλίδη. Πριν από αυτό απαντά στις ερωτήσεις του Gazzetta.

Από την Κατερίνα Καλού

Η Ειρήνη Σκυλακάκη πλέον δεν χρειάζεται συστάσεις.

Ακόμη και όσοι δεν έχουν ακολουθήσει όλα τα μουσικά βήματά της, την έχουν ακούσει στο soundtrack της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, «Αν».

Η πορεία της λίγο πολύ γνωστή. Πριν αποφασίσει να αφοσιωθεί στη μουσική της καριέρα, ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου SOAS στο Λονδίνο. Κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο “Wrong Direction”, το 2012 σε ηλικία 22 ετών και το τραγούδι “In the Light” ήταν η επίσημη επιλογή του Cosmote Jumping Fish για το φθινόπωρο του 2012.

Το 2014, κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκος της “Before Dawn” και το 2015 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ακολούθησε η ηχογράφηση του τρίτου δίσκου Matterless”, σε παραγωγή Danton Supple (Coldplay, U2, Morrissey, Suede), ο οποίος κυκλοφόρησε το 2018.

Αυτή τη φορά η Ειρήνη Σκυλακάκη επιστρέφει, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στην ταράτσα του Gazarte με τη μπάντα της, για να παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία της, νέες συνθέσεις που θα ακουστούν για πρώτη φορά, αλλά και διασκευές τραγουδιών που τη συγκινούν διαχρονικά. Εκεί θα έχει σαν special guest τον Παύλο Παυλίδη, έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της ελληνόφωνης ροκ σκηνής και έναν καλλιτέχνη που θαυμάζει βαθιά.

Το Gazzetta μίλησε μαζί της λίγο πριν τη μεγάλη εμφάνιση.

Τι ξεχωρίζεις στον Παύλο Παυλίδη;

«Εκτός του ότι γράφει μαγικά τραγούδια και στίχους, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που γνωρίζοντάς τον από κοντά δεν καταρρίφθηκε ο μύθος του, αντιθέτως, νομίζω πως ως άνθρωπος είναι εξίσου σπουδαίος με τα τραγούδια του».

Πιστεύεις ότι ταιριάζετε καλλιτεχνικά; Γιατί θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά;

«Νομίζω ότι ταιριάζουμε πολύ καλλιτεχνικά. Από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ κοινός τρόπος στο πώς βλέπουμε τη μουσική. Θα είναι σίγουρα μια ξεχωριστή βραδιά τόσο γιατί ο Παύλος Παυλίδης θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του όσο και γιατί θα έχω την τιμή να τραγουδήσει μαζί μου και κάποια δικά μου τραγούδια».

Από πού αντλείς έμπνευση και πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου;

«Αντλώ έμπνευση από τους ανθρώπους. Γενικώς με εμπνέουν τα σκοτεινά συναισθήματα και οι δύσκολες καταστάσεις, και γράφοντας μουσική προσπαθώ να βρω τον ‘ηρωισμό’ και την ελπίδα μέσα μου. Μου αρέσει να γράφω για τα αληθινά πράγματα που ζω και σκέφτομαι, και περισσότερο γι' αυτά που νιώθω ότι αν τα πω, αποκαλύπτω κάτι προσωπικό και άχαρο. Τότε νιώθω ότι ίσως κάτι προσφέρω. Δεν ξέρω πως θα περιέγραφα τη μουσική μου. Αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό που νομίζω ότι παραμένει είναι η ειλικρίνεια στους στίχους και η μελωδική διάθεση στη μουσική».

Τι σκέφτεσαι όταν βγαίνεις πάνω στη σκηνή;

«Κάποιες φορές νιώθω ήρεμη αλλά συνήθως έχω μια ωραία ταραχή η οποία εξαφανίζεται μετά το πρώτο τραγούδι. Είναι φανταστικό συναίσθημα»!

Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι;

«Πάντα μου άρεσε η μουσική, αλλά όταν έγραψα το πρώτο μου τραγούδι γύρω στα 15 ένιωσα ότι αυτό είναι το πιο ωραίο παιχνίδι που έχω παίξει ποτέ. Θεωρούσα πως όλοι μπορούν να το κάνουν αλλά όταν κατάλαβα ότι ίσως είναι κάποιο ταλέντο μου άρεσε ακόμα πιο πολύ η ιδέα. Το ένα έφερε το άλλο και πριν λίγα χρόνια εγκατέλειψα τη νομική και την δικηγορία για να ασχοληθώ αποκλειστικά με την τραγουδοποιία. Δεν το έχω μετανιώσει μια στιγμή».

Τι χρειάζεται για να πετύχεις στην Ελλάδα στον χώρο της μουσικής;

«Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς την επιτυχία. Για να κάνει κάποιος καλή μουσική, νομίζω πως πρέπει να έχει αρχικά κάποιο ταλέντο, απίστευτη επιμονή, να ακούει πολλή μουσική, να διαβάζει, να ζει. Δεν πρέπει να τον ενδιαφέρει η επιτυχία ή η αποτυχία αλλά η μουσική που γράφει στο δωμάτιό του. Σε πιο πρακτικό επίπεδο πιστεύω ότι οι μουσικές πλατφόρμες τύπου ‘Jumping Fish’ που δυστυχώς δεν υπάρχει πια, είναι πολύ χρήσιμες για τα πρώτα βήματα ενός μουσικού».

Τι ξεχωρίζεις στη μουσική σκηνή της Ελλάδας; Σε τι υπερέχει και σε τι υστερεί από την αντίστοιχη του Λονδίνου που έχεις ζήσει;

«Επειδή είναι μια πολύ μικρότερη σκηνή μπορεί κανείς να ξεχωρήσει πιο εύκολα. Αλλά για τον ίδιο λόγο υπάρχει ο κίνδυνος κανείς να πάψει να εξελίσσεται και για να διατηρήσει και να μεγαλώσει το κοινό του να χάσει την ταυτότητά του. Στο Λονδίνο, σίγουρα η πορεία είναι πιο δύσκολή, αλλά τα ερεθίσματα είναι πολλά και έντονα».

Ποια στιγμή στην καριέρα σου ξεχωρίζεις;

«Νομίζω το ότι μου ζήτησε ο παραγωγός του τρίτου δίσκου μου Danton Supple να ξαναγράψουμε μαζί έναν δίσκο οι δυο μας σαν ντουέτο. Ο συγκεκριμένος έχει κάνει μεταξύ άλλων παραγωγή στους Coldplay, Morrissey, Suede… Ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας αυτό που ετοιμάζουμε».

Ο αγαπημένος στίχος από τραγούδι σου;

«‘Right above the sun where you can’t reach her, Mary is a pirate in a mission, Right above the sun no one can see her, Mary Smiles, electrifies the skies’. Από ένα τραγούδι που δεν έχω κυκλοφορήσει ακόμη».

Τι θα ήθελες να κάνεις σε 10 χρόνια από τώρα;

«Να γράφω μουσική, να συνεργάζομαι με ωραίους ανθρώπους, να κάνω τουρ και να φτάσει η μουσική μου σε όλα τα αυτιά που θα το ήθελαν».

Επόμενα βήματα;

«Θα ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου στο ‘Songwriting’ στο Λονδίνο στου επόμενους μήνες, και μετά θα αφοσιωθώ στο να ολοκληρώσω και να κυκλοφορήσω τους δύο δίσκους που ετοιμάζω».

Irene Skylakaki Full Band

Special guest: Παύλος Παυλίδης

Opening act: Pelion Rivers

Την Ειρήνη θα πλαισιώσουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Χρήστος Πετεβής (βιολί), Θάνος Μιχαηλίδης(ντραμς), Ιάσονας Βούλγαρης (κιθάρα), Κώστας Γιαννίρης (μπάσο), στα φωνητικά η Κατερίνα Κοζαντινού, ενώ τον ήχο επιμελείται ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Gazarte | Roof stage: Πέμπτη 25 Ιουλίου | 21:30

Βουτάδων 32-34, Γκάζι (Σταθμός Μετρό Κεραμεικός)
Tηλ.: 21 0346 0347 | E: [email protected]

Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21:30

Περισσότερες πληροφορίες:

Website
Facebook
Instagram