Η απόλυτη playlist της «Βασίλισσας της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν (vids)

Gazzetta team
Η απόλυτη playlist της «Βασίλισσας της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν (vids)
Η γυναίκα - θρύλος της σόουλ μουσικής και μία από τις εμβληματικότερες μορφές του παγκόσμιου πενταγράμμου άφησε σε ηλικία 76 ετών την τελευταία της πνοή, όμως θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά μέσα από την τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω της

Περιτριγυρισμένη από τους δικούς της ανθρώπους και γεμάτη από την αγάπη και τις προσευχές των πιστών θαυμαστών της, η Αρίθα Φράνκλιν «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, στις 9:50 το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης 16 Αυγούστου στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ.

Όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας, αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας.

Η Αρίθα Φράνκλιν ξεκίνησε να τραγουδά από μικρή στην εκκλησιαστική χορωδία του ιερέα πατέρα της στο Ντιτρόιτ, δείχνοντας από νωρίς τα μοναδικά της ταλέντα και κάνοντας τους πάντες να την χαρακτηρίσουν «παιδί θαύμα» για τις σπάνιες φωνητικές της δυνατότητες που άγγιζαν τις τέσσερις οκτάβες σε έκταση καθώς και το ταλέντο της ως αυτοδίδακτη πιανίστρια.

Η «βασίλισσα της σόουλ» είχε τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, ποπ, γκόσπελ, μπλουζ ακόμα και όπερα ενώ αρκετές γνωστές τραγουδίστριες όπως οι Μπιγιόνσε, Μαράια Κάρεϊ, Μαίρη Τζ. Μπλιτζ, Πάτι Λεμπέλ έχουν δηλώσει πως η Φράνκλιν υπήρξε ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες θέλουν να τραγουδούν, ότι δεν μπορεί να τη φτάσει κανείς, πως υπήρξε μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών αλλά και ότι η φωνή της ήταν μια από τις ευλογίες του Θεού.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της η Φράνκλιν υπήρξε η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα τραγουδίστρια κερδίζοντας 20 Βραβεία Γκράμι μεταξύ των οποίων εκείνο του «Ζωντανού Θρύλου» και αυτό της «Συνολικής Προσφοράς», 25 δίσκοι της είχαν γίνει «χρυσοί», ήταν η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο «Rock and Roll Hall of Fame» το 1987, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο «Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών» από τον πρόεδρο της Αμερικής Μπιλ Κλίντον.

Επίσης, το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 9η θέση στον κατάλογο των «100 Greatest Artists of All Time» και το 2005 της απονεμήθηκε το βραβείο «Presidential Medal of Freedom», από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις αξεπέραστες μουσικές στιγμές που μας χάρισε η αξέχαστη Αρίθα Φράνκλιν με τη μοναδική της φωνή.

«Rolling in the Deep», 2014

Στο τελευταίο 41ο άλμπουμ της «Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics» η θρυλική τραγουδίστρια παραδίδει μαθήματα στη νεότερη γενιά απογειώνοντας το πασίγνωστο χιτ της Αντέλ «Rolling in the Deep».

«Jumpin’ Jack Flash», 1986

Η βασίλισσα της σόουλ ξέρει να ροκάρει και τον τρόπο να μας τρελάνει. Με την ιδια στο πιάνο και έχοντας στο πλάι της τον Κίθ Ρίτσαρντς και τον Ρόνι Γουντ των Rolling Stones ερμηνεύει το «Jumpin’ Jack Flash» των Stones για την ομώνυμη ταινία του ΄86 με πρωταγωνίστρια την Γούπι Γκόλντμπεργκ.

«I Knew You Were Waiting (For Me)», 1987

Όπως και όλων μας, η Φράνκλιν υπήρξε η αγαπημένη σόουλ τραγουδίστρια του Τζορτζ Μάικλ και το 1987 είχε την ευκαιρία να συνυπάρξει μαζί της, ενώνοντας τις φωνές τους στο μοναδικό ντουέτο «I Knew You Were Waiting (For Me)».

«(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», 1967

Όταν η Αρίθα έκανε τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπάρακ Ομπάμα να δακρύσει και να την αποθεώσει, ερμηνεύοντας μοναδικά το αξέπεραστο χιτ του 1967 «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman».

«I Never Loved a Man (The Way I Love You)», 1967

Η Αρίθα Φράνκλιν γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της κατακτώντας για πρώτη φορά τα R&B charts με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της.

«Chain of Fools», 1967

Το εμβληματικό τραγούδι που έγραψε ο Ντον Κοβέι με την πρόθεση να το δώσει στον Ότις Ρέντινγκ, περιλαμβάνεται στο δίσκο της Φράνκλιν «Lady Soul».

«Son of a preacher man», 1967

Το γνωρίσαμε από την Ντάστιν Σπρίνγκφιλντ μέσα από το άλμπουμ «Dusty in Memphis», όμως οι δημιουργοί του Τζον Χάρλεϊ και Ρόνι Γουίλκινς το είχαν γράψει για την Φράνκλιν, αντλώντας έμπνευση από το γεγονός ότι ήταν κόρη ιερέα. Το 1967 η Φράνκλιν το ηχογράφησε και το αλλά το κυκλοφόρησε σε άλμπουμ το 1970 («This Girl's in Love with You») αφότου είχε γίνει επιτυχία με τη φωνή της Σπρίνγκφιλντ.

«Τhink», 1968

Στις 9 Απριλίου 1968 η Φράνκλιν ερμηνεύει το «Precious Lord» στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ατλάντα. Έξι ημέρες μετά κάθεται στο πιάνο στο στούντιο της Atlanta Records στη Νέα Υόρκη και τραγουδά για την ελευθερία. Όσο και πιστεύουμε πως το τραγούδι αναφέρεται στην προσωπική ιστορία και σχέση ενός ζευγαριού, το κομμάτι είχε πολιτικό μήνυμα. «Let your mind go, let yourself be free» τραγουδά η Φράνκλιν πριν ακούσουμε 12 φορές τη λέξη «Think»! Αξιομνημόνευτη φυσικά και η εκτέλεση του από την πληθωρική Αρίθα στην ταινία «The Blues Brothers» του 1980.

«Respect», 1967

Αναμφισβήτητα τo πιο χαρακτηριστικό τραγούδι τη βασίλισσας της σόουλ, γνωστό ακόμα και σε όσους δεν ακούν το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Το τραγούδι έχει γράψει ο Ότις Ρέντινγκ ενώ η ίδια η Αρίθα είχε δηλώσει για αυτό: «Νομίζω ότι είναι φυσικό όλοι μας να θέλουμε το σεβασμό και να πρέπει να τον κερδίζουμε». R-Ε-S-P-E-C-T, σεβασμός και αγάπη μόνο για τη μοναδική Αρίθα Φράνκλιν.

«I Say a Little Prayer», 1968

Δυστυχώς αυτή τη φορά οι προσευχές μας δεν εισακούστηκαν και η μαγική φωνή της Αρίθα Φράνκλιν σίγησε για πάντα. Aξεπέραστη...

Πηγή: reader.gr