10 tips για το απόλυτο μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης (pics)

Gazzetta team
10 tips για το απόλυτο μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης (pics)
Τι θα χρειαστείς για να κάνεις το απόλυτο... Τσικνομπάρμπεκιου και να τιμήσεις όπως πρέπει μια από τις... καλύτερες νύχτες του έτους

Το καλό του ότι το Πάσχα «πέφτει» φέτος νωρίς (για να σου θυμίσουμε, στις 8 Απριλίου) είναι ότι η Τσικονπέμπτη έρχεται νωρίτερα.

Πολύ νωρίτερα!

Συγκεκριμένα την άλλη εβδομάδα στις 8 Φεβρουαρίου! Δηλαδή πριν καλά καλά χωνέψουμε ό,τι φάγαμε στις γιορτές, ξανατρώμε!

Δεν το λες και κακό αυτό.

Επειδή λοιπόν η Τσικνοπέμπτη έχει περάσει στη συνείδησή μας κάτι σαν γιορτή του κρέατος όπου μαζευόμαστε φίλοι και συγγενείς και ψήνουμε, εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε 10 tips έτσι ώστε το μπάρμπεκιου της Τσικνοπέμπτης να μείνει σε όλους αξέχαστο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και καλή μας όρεξη:

1) Για να είναι επιτυχημένο ένα μπάρμπεκιου πρέπει να διαθέτει ποικιλία. Από κρεατικά χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη, χοιρινά σουβλάκια, μοσχαρίσιες μπριζόλες και κοτόπουλο για παράδειγμα. Επίσης, Τσικνοπέμπτη …. ξετσικνοπέμπτη, θα χρειαστούμε και κάτι για να μετριάσει την... κρεατίλα, όπως ψητά λαχανικά ή σαλάτες.

2) Το κρέας πριν το ψήσιμο το βγάζουμε από το ψυγείο για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και να είναι μαλακό. Αν το προηγουμένως το είχαμε στην κατάψυξη πρέπει να το έχουμε βγάλει από το προηγούμενο βράδυ και να το έχουμε βάλει στη συντήρηση. Αν μάλιστα έχουμε χρόνο, μπορούμε να το μαρινάρουμε και να το αφήσουμε να δέσει για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο και μετά να το βάλουμε στην ψησταριά.

3) Η σχάρα της ψησταριάς θα πρέπει να είναι πάντα καθαρή πριν την χρησιμοποιήσουμε. Έτσι λοιπόν την ξύνουμε με σύρμα και μετά την απολυμαίνουμε με ξίδι ή λεμόνι και τέλος όταν κάψει καλά, πριν βάλουμε το κρέας πάνω την αλείφουμε με λίγο λάδι.

4) Περιποιούμαστε το κρέας και το αλείφουμε ελαφρώς με λάδι, είναι ή δεν είναι μαριναρισμένο. Για να είναι ζουμερά τα κρεατικά και τα πουλερικά πρέπει να είναι κομμένα σε σχετικά λεπτές φέτες γιατί αν έχουν όγκο, δεν θα τα ευχαριστηθεί κανείς καθώς είναι κάπως δύσκολο για έναν «ερασιτέχνη» ψήστη όπως εμείς, να πετύχει ομοιόμορφο ψήσιμο.

5) Μετά το ψήσιμο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στο κοτόπουλο ρίχνουμε και λίγη πάπρικα ή λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι για να απογειωθεί η γεύση.

6) Όση ώρα ψήνεται το κρέας μας, δεν το τρυπάμε ποτέ γιατί έτσι χάνει τους χυμούς του! Ειδικά τα λουκάνικα.

7) Γυρνάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κρέας για να ψήνεται ομοιόμορφα. Περίπου κάθε 3- 4 λεπτά. Ανάλογα με το είδος του κρέατος πρέπει να προσέχουμε και την ώρα που το αφήνουμε στην ψησταριά. Για παράδειγμα, είναι λογικό τα σουβλάκια να χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ετοιμαστούν από ό,τι οι μπριζόλες. Πρέπει να έχουμε πάντα τον νου μας.

8) Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρήσει τη θερμότητά και τα υγρά του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αφήνουμε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να το καταναλώσουμε γιατί τότε θα έχει σκληρύνει αρκετά. Μάλιστα, λίγο πριν το σερβίρισμα είναι καλό όσα κομμάτια βγήκαν πρώτα και έχουν κάπως κρυώσει να τα ξαναβάζουμε για λίγο στην ψησταριά.

9) Τα συνοδευτικά: είπαμε στην αρχή για σαλάτες και ψητά λαχανικά που θα πλαισιώσουν το... τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς το κρέας, αλλά θα χρειαστούμε επίσης τζατζίκι, τυροσαλάτα, πατάτες τηγανιτές, φέτα και ψωμί ή πίτες που θα περάσουμε από την ψησταριά για να ξεροψηθούν.

10) Για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό: την ψησταριά! Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των κρεατικών μας και στα συναφή, αλλά το Νο1 για να πετύχει η Τσικνοπέμπτη είναι μια δυνατή, επαγγελματική ψησταριά!

Όπως οι ψησταριές αερίου της Broil King®!

Είναι κατασκευασμένες για να παρέχουν δυνατότητα ευελιξίας σε ταυτόχρονο και διαφορετικό ψήσιμο.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλέξετε, το θρυλικό σύστημα ψησίματος της Broil King® σας δίνει την δυνατότητα να ψήσετε σχεδόν οτιδήποτε στην ψησταριά σας με όποιον τρόπο επιθυμείτε εσείς.

Μπορείτε να ξεροψήσετε τέλεια τις μπριζόλες σας, να σουβλίσετε πουλερικά η ακόμη και να ψήσετε γλυκά.

Κάθε μέρος του συστήματος είναι σχεδιασμένο για ειδικό σκοπό. Όταν αυτά συνδυαστούν , τα αποτελέσματα είναι απλά θεαματικά.

Δεν είναι τυχαία η καταπληκτική γεύση μπάρμπεκιου που παίρνετε από ένα Broil King®.

Καλή σας όρεξη και καλή μας Τσικνοπέμπτη.