Πώς τα SAW άλλαξαν την ιστορία των ταινιών τρόμου! (pics & vids)

Gazzetta team
Πώς τα SAW άλλαξαν την ιστορία των ταινιών τρόμου! (pics & vids)
13 χρόνια μετά το πρώτο SAW, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο και αυτό οφείλεται σε δύο 27χρονους τότε, αυστραλούς σκηνοθέτες. Ναι, σωστά καταλάβατε. Έρχεται το αφιέρωμα στις αγαπημένες μας ταινίες στην COSMOTE TV.

Τύπος ξυπνάει σε μια μπανιέρα. Γύρω του σκοτάδι. Όταν τα φώτα ανάβουν, διαπιστώνει ότι βρίσκεται σε ένα βρώμικο δωμάτιο, είναι δεμένος και μαζί του βρίσκεται και ένας ακόμη άνθρωπος. Δεμένος επίσης. Για να ολοκληρωθεί ο τρόμος, στο πάτωμα υπάρχει ένας άνθρωπος πνιγμένος στα αίματα, με ένα κασετοφωνάκι στο ένα του χέρι και ένα όπλο στο άλλο.

Και ο τρόμος ξεκινά.

Τι θα έκανες για την επιβίωση; Μέχρι που θα έφτανες για να σώσεις τον εαυτό σου; Είναι τα τελικά τα αρχέγονα αντανακλαστικά μας, αυτά που μας προσδιορίζουν την ζωή περιμένοντας κάποτε να ξυπνήσουν και να κυριαρχήσουν;

Υπάρχουν όρια στο που μπορεί να φτάσει κάποιος;

Όσοι έζησαν από κοντά στο σινεμά το πρώτο Saw, το μακρινό 2004, θα θυμούνται το πραγματικό ΣΟΚ που ένιωσαν όταν η ταινία είχε τελειώσει και τα φωτά στην αίθουσα είχαν ανάψει. Άνθρωποι ακούνητοι, αγέλαστοι, αμίλητοι, να αναπνέουν βαριά προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχαν μόλις βιώσει!

Γιατί ήταν τέτοιο το ολοκληρωτικό ΣΟΚ από την πρώτη ταινία που δύσκολα ξεχνιέται. Ήταν αγνό, ωμό, in your face σινεμά.

Ήταν μια εμπειρία όπως εκείνες που προσδιορίζουν την 7η τέχνη και της θέτουν νέα όρια στην δημιουργία. Χωρίς οπτικά εφέ, χωρίς budget, χωρίς CGI και κουραστικές ακροβασίες αναφορικά με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, το πρώτο SAW ήταν o ορισμός του «ενοχλητικού» με την καλή έννοια, σινεμά.

Ο James Wan και ο Leigh Whannell, οι δύο Αυστραλοί σκηνοθέτες μας πρόσφεραν μια εμπειρία.

Μια εμπειρία, που 13 χρόνια και 8 ταινίες μετά μας κρατάει ακόμα στην... τσίτα.

Οι παραγωγοί στο Hollywood είναι υπερευχαριστημένοι όταν μια ταινία «φέρνει» πίσω 4 φορές το budget της.

Το πρώτο SAW το έφερε 10!

Συνολικά το francise αγγίζει το 1 δις εισπράξεις! Είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα SAW είναι σχετικά low budget παραγωγές.

Είναι πρωτόγνωρο το «δέσιμο» του κοινού με τις ταινίες SAW, και σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι δύο πρώτες ταινίες της σειράς, το SAW και το SAW II, καθώς έχτισαν τον μύθο του Jigsaw και εισήγαγαν στο κινηματογραφικό κοινό έναν «κακό», που όμοιο του δεν είχαν συναντήσει.

Ο απόλυτος τρόμος. Ο «άνθρωπος» που σου θυμίζει ότι πρέπει να παλέψεις πολύ για την ζωή σου. Και πρέπει να αποδεικνύεις συνέχεια ότι «αξίζει» να επιβιώσεις, αλλάζοντας συνεχώς τα προσωπικά σου όρια.

Ένα «ξυπνητήρι» στα πρωτόγονα συναισθήματά μας.

Τις δύο πρώτες ταινίες SAW μπορούμε να τις ξαναζήσουμε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο COSMOTE CINEMA 2HD στις 22.00 και στις 24.00 το βράδυ αντίστοιχα.

Καλές μας βαριές ανάσες λοιπόν...