Τα 10 must hear τραγούδια των Nirvana (vids)

Γιάννης Κονταξής
Τα 10 must hear τραγούδια των Nirvana (vids)
Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από τη μέρα που γεννήθηκε ο Κερτ Κομπέιν, ο άνθρωπος που επηρέασε όσο λίγη την πορεία της μουσικής από το 1990 και έπειτα.

Από τις πρώτες νότες στην ανεξάρτητη Sub Pop Records, στην παγκόσμια αναγνώριση με το δίσκο-ορόσημο «Nevermind». Από τα κρυμμένα διαμάντια στη συλλογή «Incesticide», στο επικό «MTV Unplugged». Οι Nirvana δεν σταμάτησαν ποτέ να εκπλήσσουν την παγκόσμια μουσική κοινότητα και απέδειξαν ότι ήταν πολλά παραπάνω από ένα συγκρότημα που ξεπετάχτηκε και έκανε κάποιες επιτυχίες.

Ο ιθύνων νους, ο Kurt Cobain θα ήταν σήμερα 50 ετών, αν δεν είχε αυτοκτονήσει, σε ηλικία 27 ετών, το 1994. Πρόλαβε, όμως, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να πετύχει όσα άλλοι καλλιτέχνες σε μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί οι φήμες σχετικά με το θάνατό του (αυτοκτονία ή δολοφονία;) να συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλά το μόνο καθολικά αποδεκτό γεγονός είναι ότι αυτός ο ξανθούλης μουσικός κατάφερε αφενός να πιάσει το σφιγμό μιας ολόκληρης γενιάς (τρανό παράδειγμα το αιώνιο «Smells Like A Teen Spirit») και αφετέρου να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει «δικά του» τραγούδια που έγραψαν ιστορία (όπως στην εμφάνιση στο Unplugged του MTV, που είναι η καλύτερη που ηχογραφήθηκε για το μουσικό κανάλι μαζί με αυτή των Alice In Chains).

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη γέννηση του Κερτ Κομπέιν, το Gazzetta παρουσιάζει μέσα από 10 τραγούδια τη μουσική πορεία των Nirvana προς την κορυφή.

About A Girl (Bleach, 1989)

School (Bleach, 1989)

Smells Like Teen Spirit (Nevermind, 1991)

Come As You Are (Nevermind, 1991)

Drain You (Nevermind, 1991)

Aneurysm (Incesticide, 1992)

Heart-Shaped Box (In Utero, 1993)

Rape Me (In Utero, 1993)

Where Did You Sleep Last Night (MTV Unplugged, 1994)

The Man Who Sold The World (MTV Unplugged, 1994)

You Know You're Right (Nirvana, 2002)