Ελληνική παρέμβαση στις Βρυξέλλες, για τη «σωτηρία» των εθνικών ομάδων

Gazzetta team
Ελληνική παρέμβαση στις Βρυξέλλες, για τη «σωτηρία» των εθνικών ομάδων

bet365

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε συνάντηση με τους ευρωπαίους ομολόγους του και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, και συζήτησαν για θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό και το μπάσκετ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί αθλητισμού ενώθηκαν ενάντια στα κλειστά πρωταθλήματα και υποστήριξαν ένα ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο που αναγνωρίζει τη ζωτική σημασία των εθνικών ομάδων και πρέπει να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων πρωταθλημάτων από την ανισορροπία που προκαλείται από τη εισροή χρημάτων σε μια χούφτα μεγάλων συλλόγων .

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπου πήραν το λόγο και οι 27 παριστάμενοι υπουργοί.

Το ζήτημα της οικονομικής ανισορροπίας υπογραμμίζει φυσικά τον αρνητικό αντίκτυπο των κλειστών ή ημι-κλειστών πρωταθλημάτων που διοργανώνονται έξω από την ευρωπαϊκή αθλητική πυραμίδα που έχει ως βάση τις νεαρές ηλικίες και στην κορυφή της τους ελίτ αθλητές και τις εθνικές ομάδες.

Αυτό συμβαίνει σήμερα στο μπάσκετ όπου η Euroleague λειτουργεί δίνοντας στην πλειοψηφία των ομάδων της, άδεια συμμετοχής 10 ετών. Αυτές οι ομάδες επωφελούνται από τα έσοδα που παράγονται μέσω της Euroleague, χωρίς να χρειάζεται κάθε χρόνο να συμμετέχουν σε αυτήν, βάσει των επιδόσεών τους στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Επιπλέον, η Euroleague έχει προγραμματίσει τα παιχνίδια της με τέτοιο τρόπο που έρχονται σε σύγκρουση με τα παιχνίδια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που δημιουργούν μια σύγκρουση στην οποία οι παίκτες που αναπτύσσονται μέσω των εθνικών ομοσπονδιών οι οποίες υποστηρίζονται από δημόσια κεφάλαια, αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της εκπροσώπησης των εθνικών ομάδων ή των συλλόγων που πληρώνουν τους μισθούς τους.

Ουσιαστικό ρόλο στην ένταξη του θέματος της Euroleague και της FIBA στην ατζέντα της Συνόδου των Υπουργών αθλητισμού, έπαιξε η ελληνική πλευρά και ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συνάδελφούς του, όπως και στον επίτροπο, κ. Νάβρασιτς.

«Το βασικό οικοδόμημα του αθλητισμού που περιγράφεται στο έγγραφο της βουλγαρικής προεδρίας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του αθλητισμού. Αυτό προβλέπεται και από τις περισσότερες εθνικές νομοθεσίες, οι οποίες έχουν ενσωματώσει τις αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το πυραμιδωτό οικοδόμημα είναι το οικοδόμημα που έχει βγει από τα σπλάχνα του αθλητισμού κι έχει ενσωματωθεί μέσα στα εθνικά νομικά κείμενα. Η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των ομάδων και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Ένα περιβάλλον που τείνει στον εξαφανισμό των μικρών ομάδων, είτε στην εξάρτησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, που ζήτησε την δημιουργία ενός ξεχωριστού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και κατέληξε:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της FIBA και της Euroleague, που θα επηρεάσει το σύνολο του αθλητικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρέπει να πάρουμε θέση και να αναλάβουμε δράση ως προς αυτό. Προφανώς δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με δική μας πρωτοβουλία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία, όχι για να το λύσουμε αλλά για να βάλουμε τα δύο μέρη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι προς όφελος του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος».

Η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού Λόρα Φλεσέλ τόνισε πως η ανάπτυξη της αθλητικής οικονομίας και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού να μην τιμωρήσουν την ανταγωνιστικότητα των εθνικών ομάδων. Οι εθνικές ομάδες αποτελούν βασικές διαστάσεις του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου.

Στην ομιλία της της έκανε σαφή έκκληση για δράση. «Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι μόνο λίγες ομάδες μοιράζονται τους τίτλους και τα έσοδα των αγώνων. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη γυάλινη οροφή. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πυραμιδικό αθλητικό σύστημα», ανέφερε.

«Αυτό το πυραμιδωτό μοντέλο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τον πολλαπλασιασμό κλειστών ιδιωτικών διοργανώσεων που οδηγεί τους επαγγελματίες παίκτες σε υπογραφή συμβολαίων με ιδιωτικούς συλλόγους χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να παίξουν για τις εθνικές ομάδες της χώρας τους».

«Εάν η ύπαρξη τέτοιων κλειστών πρωταθλημάτων δεν μπορεί να τερματιστεί από των αρχών της ΕΕ, θα ήθελα να προτείνω αρκετές σκέψεις για τη μείωση αυτών των δυσκολιών. Σε εθνικό επίπεδο, νομίζω ότι οι Δημόσιες Αρχές των μελών της ΕΕ πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν συναίνεση για να γίνουν σεβαστά τα ημερολόγια των εθνικών ομάδων, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί το σύστημα των διοργανώσεων μεταξύ των χωρών. Από πλευράς διπλωματίας του αθλητισμού, θα ήταν επίσης χρήσιμο να διασφαλιστεί η συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδες, εισάγοντας γραπτές διατάξεις απευθείας στα συμβόλαια που υπογράφονται από τους παίκτες με τις ομάδες».

Η Μάγια Μάκοβετς Μπρέντσιτς, υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο το σημερινό σύστημα στήριξε την ανάπτυξη ταλέντων - κάτι που οι ιδιωτικές λίγκες δεν κάνουν.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω από αυτή την πτυχή του προβλήματος, κι όχι μόνο η Κομισιόν, εμείς οι υπουργοί, αλλά και οι Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και οι εθνικές ενώσεις ... Πρέπει να εργαστούμε χέρι με χέρι.

Πρέπει να επενδύσουμε κυρίως στην ανάπτυξη. Δεν θα υπήρχε ποτέ ο Λούκα Ντόντσιτς ή ο Γκόραν Ντράγκιτς, αθλητές για τους οποίους είμαστε περήφανοι, αν δεν υπήρχε εθνικό σύστημα, εκπαιδευτικό σύστημα και η πλατφόρμα για τον λαϊκό αθλητισμό. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αυτοί οι αθλητές γίνουν πρότυπα, προσφέρουν πολλά στα νεώτερα παιδιά και τη νεολαία μας».

Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, άφησε να γίνει σαφές ότι η ομοσπονδία του πρέπει να είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο θέμα. Η UEFA βρίσκεται επί του παρόντος υπό πίεση από τους κορυφαίους συλλόγους της και υπογράμμισε ότι οι αποσχιστικές Λίγκες που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επενδυτές είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ενότητα και την αλληλεγγύη, επειδή η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων διαταράσσει την ισορροπία που είναι απαραίτητη ώστε το ποδόσφαιρο να συνεχίσει να είναι πόλος έλξης», είπε.

«Πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Εξετάσαμε τι μπορεί να γίνει και τώρα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Παρακαλώ βοηθήστε μας να οργανώσουμε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για το καλό του αθλητισμού. Είναι καθήκον μας. Σας ζητώ να μην παραμείνετε αδρανείς. Μην ακολουθήσετε μια πολιτική που περιγράφεται στο "Ας περιμένουμε να δούμε τι πρόκειται να συμβεί". Θα πρέπει να έχουμε έναν κοινό στόχο, όπου οι αγώνες θα είναι ανοιχτοί και απρόβλεπτοι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα πρέπει να δράσουμε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα