Τα διαιτητικά «χειρουργεία» του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη (vids)

Τα διαιτητικά «χειρουργεία» του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τα διαιτητικά «χειρουργεία» του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός εκφράζει τα έντονα παράπονά του για τη διαιτησία στα φετινά ματς της EuroLeague και το gazzetta.gr θυμάται τα δύο πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια που είχε μπει στο μάτι του διαιτητικού Κυκλώνα.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση λένε στον Παναθηναϊκό για τα φετινά σφυρίγματα στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Αποκορύφωμα η διαιτησία και στο τρίτο παιχνίδι της σειράς στο «WiZink Center» της Μαδρίτης όπου οι «πράσινοι» ήταν δικαιολογημένα έξαλλοι από τις αποφάσεις των Λοτερμόζερ, Γιόβτσιτς και Πατέρνικο.

Αποτέλεσμα; Η Ρεάλ να κάνει το 2-1 και στις τάξεις του Παναθηναϊκού να επικρατεί έντονος εκνευρισμός και προβληματισμός ενόψει και του επόμενου αγώνα. Με αφορμή και τα τελευταία παράπονα, το gazzetta.gr θυμάται τα δύο πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια όπου οι διαιτητές είχαν περάσει πραγματικό... χειρουργείο τον Παναθηναϊκό. Τη μία φορά είχε στοιχίσει, την άλλη όχι. Το 2012 ήταν η επιτομή της αδικίας στον ημιτελικό του Final 4 της Κωνσταντινούπολης, ενώ το 2009 οι διαιτητές είχαν μετατρέψει τον... περίπατο του Παναθηναϊκού στον τελικό, σε πραγματικό ντέρμπι που κρίθηκε στο σουτ.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά...

Ο Μπραζάουσκας, ο Αρτεάγκα και τα χαρτονομίσματα του Θανάση

Στον τελικό του 2009 στο Βερολίνο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα επακολουθούσαν στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «πράσινοι», ύστερα από δύο μυθικά δεκάλεπτα, είχαν προηγηθεί με 48-28 και έδειχναν να κάνουν... περίπατο απέναντι τη ρωσική ομάδα. Όμως είχαν υπολογίσει χωρίς τον Ισπανό διαιτητή Χουάν Κάρλος Αρτέγκα και τους Μπραζάουσκας, Μπάχαρ.

Ως δια μαγείας, η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να πετύχει ένα 15-0 σερί και να κάνει το ματς ντέρμπι, τη στιγμή που τα κριτήρια στα σφυρίγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Στην μεν ΤΣΣΚΑ σφύριζαν τα πάντα, στον δε Παναθηναϊκό, τίποτε απολύτως! Κάπως έτσι η ρωσική ομάδα μείωσε στο καλάθι, είχε την ευκαιρία να πάρει και τη νίκη, αλλά το σουτ του Σισκάουσκας δεν βρήκε στόχο.

Φυσικά έχει περάσει στην ιστορία η εικόνα του Θανάση Γιαννακόπουλου να πετάει χαρτονομίσματα στον Αρτεάγκα, τη στιγμή που άπαντες πανηγύριζαν την κατάκτηση του 5ου -τότε- ευρωπαϊκού πρωταθλήματος: Στις 3 Μαΐου γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας του κυρίου Αρτεάγκα να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του τελικού Παναθηναϊκού-ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από τον τελικό κάτι που σημαίνει πως εσείς και το επιτελείο σας είχατε όλο τον χρόνο να αναλύσετε το βίντεο του αγώνα όπως πράξαμε κι εμείς.

«Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε πως δεν έχετε τιμωρήσει ακόμα τον συγκεκριμένο διαιτητή όπως έχετε κάνει στο παρελθόν με άλλες παρόμοιες διαιτησίες. Ελπίζουμε πραγματικά πως θα τον τιμωρήσετε παραδειγματικά για όσα διέπραξε» ήταν η επιστολή της «πράσινης» ΚΑΕ, ενώ η διοργανώτρια αρχή είχε απαντήσει με... πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Παναθηναϊκού, εξηγώντας ότι «αυτά τα περιστατικά αποτελούν σημαντικές παραβάσεις των κανονισμών».

Το μεγαλύτερο «χειρουργείο» όλων των εποχών

Τρία χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και πάλι στον ημιτελικό του Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Γι' άλλη μια φορά ο Παναθηναϊκός είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα και εκπληκτικό δεκάλεπτο (29-15), αλλά οι διαιτητές του αγώνα φρόντισαν να φέρουν τα πάνω-κάτω και να κάνουν το ένα εξόφθαλμο λάθος μετά το άλλο βάζοντας την ΤΣΣΚΑ μέσα στο παιχνίδι.

Ούτε και οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα σφυρίγματα των (κατά πρώτο λόγο) Μπραζάουσκας, Χοσέ Μάρτιν και (κατά δεύτερο λόγο) του Ράντοβιτς. Υπήρχαν ούτε λίγο-ούτε πολύ 17 σφυρίγματα (αριθμημένα ένας προς ένα) υπέρ της ΤΣΣΚΑ και μόλις δύο υπέρ του Παναθηναϊκού.

Το συγκεκριμένο ματς έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τα μεγαλύτερα «χειρουργεία» όλων των εποχών! Και φυσικά επειδή μένουν περισσότερο στη συνείδηση οι φάσεις που γίνονται στο τέλος, έχουμε και λέμε: Καθαρό φάουλ σε Μπατίστ από Κριστς-Κιριλένκο στο 38:30 και δύο βολές που δεν δίνονται ποτέ. Αντ' αυτού έγινε φάουλ στον Σβεντ . Επίσης στο 39:20 βγάζει την μπάλα καθαρά ο Σβέντ (μπροστά στον διαιτητή Μαρτίν) και αμέσως μετά πετυχαίνει καλάθι ο Τεόντοσιτς ερχόμενος έξω από το γηπεδο!! Και τέλος τα βήματα του Σέρβου στο 39:45.

Και κάπως έτσι δεν είδαμε ποτέ τελικό Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού...

 

Τελευταία Νέα