FIBA vs Euroleague: Και στη μέση το μπάσκετ... (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
FIBA vs Euroleague: Και στη μέση το μπάσκετ... (vids)

bet365

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, από τη μια ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι και από την άλλη το «I feel Devotion» και το gazzetta.gr καταγράφει το χρονικό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη FIBA και την Euroleague.

Η απόφαση της FIBA να καθιερώσει προκριματικούς αγώνες για τις εθνικές ομάδες ενώ η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και, ταυτόχρονα, αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Οι φίλαθλοι έχουν, μεν, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους σε έξι «παράθυρα» (Νοέμβριος '17, Φεβρουάριος '18, Ιούνιος '18, Σεπτέμβριος '18, Νοέμβριος '18, Φεβρουάριος '19) ωστόσο σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ εξέφρασαν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους. Το άθλημα στην Ευρώπη ζει ημέρες 2000, πλέον όμως η αντιπαράθεση δεν εξελίσσεται ανάμεσα στην Σουπρολίγκα και την Euroleague αλλά φέρνει σε… πόλεμο τους συλλόγους και τις εθνικές με φόντο τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα, εξηγώντας πως τα «παράθυρα» της FIBA είναι καταστροφή, ο Έτορε Μεσίνα επισήμανε κατά τη διάρκεια του Eurobasket 2017 πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ταπείνωση για τις ομοσπονδίες και τους παίκτες, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε πως το εν λόγω σύστημα λειτουργεί εις βάρος του μπάσκετ ενώ ο Τζίτζι Ντατόμε ήταν εκ των πρώτων που έθεσε εαυτόν εκτός της εθνικής του. Από την πλευρά τους, οι παίκτες της Euroleague, οι οποίοι πηγαίνουν ήδη με ελάχιστη ξεκούραση στα διεθνή τουρνουά, κλήθηκαν να βάλουν στην εξίσωση το εθνικό καθήκον και το συμφέρον των συλλόγων που τους πληρώνουν…

Ποιος είναι, τελικά, ο λόγος για τον οποίο η FIBA επιμένει τόσο πολύ στα «παράθυρα»; «Εκτιμάμε ότι το επίπεδο πέφτει και επίσης στο προσκήνιο βρίσκονται πάντοτε οι ίδιες ομάδες. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες διεθνών εμπειριών στους παίκτες όλων των χωρών και κυρίως πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στους φιλάθλους να βλέπουν από κοντά τις εθνικές ομάδες των χωρών τους σε επίσημα ματς. Για παράδειγμα η Εθνική Ελλάδος δεν έχει ξαναπαίξει επίσημο αγώνα στην έδρα της μετά το Προολυμπιακό Τουρνουά του 2008 και ο κόσμος τη βλέπει μόνο στο Τουρνουά Ακρόπολις. Το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε τη μεγάλη έκρηξη και εκτοξεύθηκε μετά το Eurobasket του 1987 και ο κόσμος το αγάπησε παράφορα χάρη στον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας σε εκείνη τη διοργάνωση» εξήγησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, μιλώντας στο gazzetta.gr και τον Βασίλη Σκουντή.

Από την πλευρά του, o πρόεδρος κι εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου εξήγησε στη Euroleague Greece πως σέβεται και αναγνωρίζει την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μπασκετική κοινότητα είναι «το καλεντάρι της FIBA, που δημιουργεί παίκτες δυο κατηγοριών»: «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι και η EuroLeague δεν διακόπτει το πρόγραμμα της. Η μήπως η FIBA πιστεύει ότι οι ιδιοκτήτες, οι προπονητές και οι παίκτες αξίζουν λιγότερο σεβασμό; Αυτή είναι καθαρά μια μεταχείριση διάκρισης την οποία δεν θα ανεχθούμε. Οι παίκτες μας δεν ανήκουν στη Β’ κατηγορία και ασφαλώς θα τους προστατεύσουμε».

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, λοιπόν, από τη μια ανακρούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι και από την άλλη το «I feel Devotion»! «Θα παίξουμε και για τα παιδιά που δεν βρίσκονται εδώ. Πάμε να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά μπάσκετ γιατί αν αποτύχουμε, ο Έλληνας φίλαθλος θα κάνει χρόνια να δει ξανά την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση» εξήγησε ορθά-κοφτά ο Ντούσαν Σάκοτα, ο οποίος έκανε τις πρώτες προπονήσεις του με την Εθνική Ανδρών στα 31 του χρόνια, αποτελώντας μέλος της ομάδας ειδικών συνθηκών που σχηματίστηκε για τους αγώνες με τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ.

Νωρίτερα, οι διεθνείς της Φενέρ και του Ολυμπιακού ανακοίνωσαν την απουσία τους με κοινή δήλωση ενώ η Λιθουανία δεν συμπεριέλαβε εξ αρχής κάποιον παίκτη της Euroleague για τα «παράθυρα» ενόψει των αγώνων με το Κόσοβο και την Πολωνία. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός και ο Ερυθρός Αστέρας ενημέρωσαν ότι οι παίκτες τους είναι στη διάθεση των εθνικών ομάδων για τους προκριματικούς αγώνες. Για την ακρίβεια, ο Ντίνος Μήτογλου τέθηκε εξ αρχής στη διάθεση του Θανάση Σκουρτόπουλου ενώ οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας και Νικ Καλάθης αγωνίστηκαν κόντρα στο Ισραήλ. Σε ό,τι αφορά τους Σέρβους, ο Σάσα Τζόρτζεβις δεν χρησιμοποίησε τους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα ώστε να μην διαταράξει τις ισορροπίες στην εθνική ομάδα.

Παρά τις απουσίες, η Εθνική ομάδα επικράτησε αρχικώς της Μεγάλης Βρετανίας στο Λέστερ με 92-95 χάρη στο μεγάλο τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου και την ηγετική εμφάνιση του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας με τα γαλανόλευκα, σε ένα ματς που τόσο τον χρειαζόταν η Ελλάδα. Είχε 27 πόντους με 5/6 βολές, 8/12 δίποντα, 2/5 τρίποντα, πήρε 8 ριμπάουντ, είχε 2 ασίστ και 1 τάπα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Εν συνεχεία η Εθνική έκανε το 2/2 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 επικρατώντας του Ισραήλ με 82-61 με «ατραξιόν» τον Θανάση Αντετοκούνμπο!

«Δεν ήθελα να σταματήσω με πίκρα από την Εθνική... Και από τη στιγμή που ακόμη νιώθω γερός στα πόδια μου, αισθάνομαι ότι μπορώ να βοηθήσω και ταυτόχρονα μου ζητάνε να παίξω, γιατί να μην παίξω;» παραδέχθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος έκανε τον γύρο του κόσμου για να παίξει έναν αγώνα με την Εθνική και ήταν δίχως άλλο, ο πιο δυνατός κρίκος της σημαντικής νίκης της Ελλάδας στο Λέστερ επί της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά το πέρας των αγώνων του Νοεμβρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA συνεδρίασε για τρίτη και τελευταία φορά στο Σπίτι του Μπάσκετ στην Ελβετία, κάνοντας τον απολογισμό των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση της FIBA, «ο δρόμος για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 άρχισε με τη συμμετοχή 72 ομάδων σε 76 αγώνες στο "παράθυρο" Νοεμβρίου. Το Κεντρικό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη προώθηση της διαδικασίας των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η συγκεκριμένη επιτυχία ήλθε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εθνικών ομοσπονδιών, των Γραφείων της FIBA ανά τον κόσμο και τη FIBA. Η συνολική προσέλευση ξεπέρασε τους 300.000 θεατές ενώ στα περισσότερα από τα μισά γήπεδα, η πληρότητα άγγιξε το 80% ή παραπάνω. Επίσης, 312 εκατομμύρια φίλαθλοι παρακολούθησαν τους αγώνες μέσω των digital channels».

Αντί επιλόγου, η πρόβλεψη του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου στην κάμερα της ΕΡΤ μετά τη νίκη της Ελλάδας επί του Ισραήλ: «Τον Φεβρουάριο η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Θα πάρουν όλοι τις ευθύνες τους».

 

Τελευταία Νέα