MundoBasket 2023, Νέα Ζηλανδία: Τρέχει, σουτάρει και... δέρνει

Δημήτρης Οικονόμου
Ελλάδα Νέα Ζηλανδία
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει μια ματιά στο... τρίποντο της Νέας Ζηλανδίας, αντιπάλου της Εθνικής για τον «τελικό» πρόκρισης στις 16 καλύτερες ομάδες του MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Η Ελλάδα απέναντι στη Χάκα των Νεοζηλανδών. Αυτή είναι η τελευταία αποστολή της πρώτης φάσης του MundoBasket 2023 για την Εθνική, που πρέπει να τη φέρει εις πέρας αν θέλει να βρεθεί αυτή αντί των αντιπάλων της στους «16». Και μπορεί το όνομα της Νέας Ζηλανδίας να μην τρομάζει ιδιαίτερα, όμως μια πιο προσεκτική ματιά είναι ικανή να βάλει... ψύλλους σε αρκετούς κόρφους.

Οι «Tall Blacks» αποτελούν μία σύγχρονη ομάδα επιθετικά, στο μέτρο του δυνατού που ορίζεται από το ταλέντο τους φυσικά. Τρέχουν γρήγορα, πασάρουν και κυκλοφορούν την μπάλα αλλά κυρίως σουτάρουν με ευχέρεια, με τους γκαρντ της ομάδας να μη φοβούνται ανά πάσα στιγμή να γίνουν πρωταγωνιστές στην εκτέλεση. Αμυντικά φυσικά δε χρειάζεται λόγος, μιας και το ανθρώπινο μάτι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο παράγοντα για το... μπασκετικό ξύλο που ρίχνουν.

Αν αυτό δε σας αρκεί ως επιχείρημα, ρωτήστε τους ίδιους τους Αμερικανούς που ολοκλήρωσαν με μόλις 44% κάτω από το καλάθι και βρέθηκαν ολοστρόγγυλες 20 φορές στο παρκέ από... τάκλιν.

Τι συμβαίνει με το τρίποντο της Νέας Ζηλανδίας

Οι Νεοζηλανδοί δε διστάζουν να σουτάρουν σε οποιαδήποτε στιγμή τους δοθεί η ευκαιρία. Σουτ που δεν προέρχονται μόνο από προσωπικές φάσεις, αλλά μέσα από τον τρόπο που χτίζουν την επίθεσή τους με τη γρήγορη κυκλοφορία. Τα ποσοστά τους με την Αμερική έπεσαν στο δεύτερο μέρος και κατέληξαν στο 9/28, ενώ στο πρώτο μέρος άγγιζαν το 50%. Κάτι που πέτυχαν και στο παιχνίδι με την Ιορδανία για 45 λεπτά, έχοντας συνολικά 13/27.

1
Το Shot Chart των Νεοζηλανδών από το τρίποντο στο MundoBasket 

Αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί, εάν για την Εθνική χαθεί για πέντε λεπτά η αμυντική συγκέντρωση. Παιχνίδι υψηλού αριθμού κατοχών με πολύ τρίποντο, πρέπει να το απαγορεύσει η Ελλάδα, μιας και οι αντίπαλοί της γνωρίζουν να το κάνουν καλύτερα από εκείνη.

Η Νέα Ζηλανδία σε δύο παιχνίδια στο MundoBasket μέτρησε 38 πόντους σε 25 κατοχές catch n’ shoot. Περισσότερο από 1.5 πόντο ανά κατοχή δηλαδή, 1.52 για την ακρίβεια. Πρόκειται για νούμερο τεράστιο για τα δεδομένα τους και απαγορευτικό να υπάρξει σε έναν τελικό, όπου τα μεγάλα σουτ κόβουν καμιά φορά τα πόδια

Αν παρατηρείτε τώρα κάτι στο shot chart, αυτό είναι η τεράστια απόκλιση μεταξύ του ποσοστού των 45 μοιρών. Από τα δεξιά οι «Tall Blacks».μετρούν 7/15, ήτοι 47% ενώ στην αντίθετη πλευρά το αντίστοιχο νούμερο πέφτει στο πενιχρό 4/20, μόλις 20%. Αν ρωτάτε γιατί, τότε την εξήγηση μπορείτε να τη βρείτε στον Αϊζάια ΛιΆφα. Έναν εκ των πρωταγωνιστών δηλαδή στις αποφάσεις της Νέας Ζηλανδίας με την μπάλα στα χέρια.

Ο ΛιΆφα αρέσκεται να πηγαίνει διαρκώς δεξιά, εκεί που θέλουν προφανώς να του απαγορεύσουν τη ντρίπλα οι διεθνείς. Αν ρίξει κανείς και μια ματιά στο shot chart του, αντιλαμβάνεται τη διαφορά στα ποσοστά του από το δεξί elbow σε σχέση με το αριστερό. Στο τρίποντο μάλιστα δεν έχει ευστοχήσει παρά τις 7 προσπάθειες από τις αριστερές 45 μοίρες και τη γωνία αντίστοιχα...

1
Το shot chart του ΛιΆφα στο MundoBasket

@Photo credits: INTIME