Ματσιούλις: «Αν σταματήσω σύντομα, θα κάνω την αρχή από την λιθουανική ομοσπονδία»

Κάτια Πετροπούλου
Ματσιούλις: «Αν σταματήσω σύντομα, θα κάνω την αρχή από την λιθουανική ομοσπονδία»
Την ανάγκη να ασχοληθεί με τα κοινά του μπάσκετ και όσα απασχολούν παίκτες και ομάδες εξέφρασε ο Γιόνας Ματσιούλις.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Pick n' Roll» της CosmoteTV και είπε αρχικά για την διαιτησία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την διαμάχη FIBA - Euroleague: «Δεν είναι μόνο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βρισκόμουν με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, άρα δεν αφορά μόνο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όλοι μιλάνε για την διαμάχη ανάμεσά στην Euroleague και την FIBA και την ζημιά που προκαλεί μόνο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά δεν συμφωνώ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν κατέβηκαν οι καλύτεροι διαιτητές. Ήταν το 12ο καλοκαίρι μου με την εθνική ομάδα, σε διεθνείς διοργανώσεις, και ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα πολλά παράπονα για την διαιτησία αλλά και όχι μόνο. Όλα αυτά δεν κάνουν καλό στο μπάσκετ. Δεν μιλάω μόνο για την εικόνα της FIBA, αλλά για το μπάσκετ ως άθλημα. Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσα πολλά παράπονα και αρνητικές κριτικές για τους διαιτητές και την διοργάνωση».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Νομίζω πως ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια, να αρχίσουν να μιλούν για το πως θα γίνουν όλα καλύτερα και να βρεθεί η λύση. Νομίζω πως ήρθε η ώρα τώρα».

Όσο για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γενικότερα ανέφερε: «Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στους διαιτητές αλλά και στην οργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στην Κίνα. Από την προπόνηση, τα γήπεδα, την διατροφή, τον ύπνο. Για παράδειγμα, πριν από το πιο κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στην Γαλλία στο ξενοδοχείο μας γινόταν δεξίωση γάμου. Οι άνθρωποι χόρευαν, φώναζαν και δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Απίστευτα πράγματα. Η FIBA δεν θα έπρεπε να τα επιτρέπει αυτά. Δεν είναι δυνατόν. Οι παίκτες πρέπει να είναι ξεκούραστοι πριν από το πιο σημαντικό παιχνίδι απέναντι στην Γαλλία. Δεν τα έχω ξαναδεί αυτά τα πράγματα στην ζωή μου».

Σχετικά με το τι θα έκανε, αν σταματούσε το μπάσκετ, δήλωσε: «Είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί δεν έχω σκεφτεί ακόμα να ολοκληρώσω την καριέρα μου. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αρχίσεις από την χώρα σου. Δεν είναι το ίδιο να είσαι παίκτης ή να γίνεις προπονητής και στην συνέχεια να αναλάβεις πόστο στην ομοσπονδία μπάσκετ. Δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να μάθεις βήμα - βήμα τα προβλήματα, να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις και στην συνέχεια να σκεφτείς την προοπτική σε διεθνές επίπεδο. Αν ολοκληρώσω την καριέρα μου σύντομα, θα έκανα την αρχή από την ομοσπονδία της Λιθουανίας, για να ανακαλύψω τι συμβαίνει και στην συνέχεια να σκεφτώ κάποιο πόστο στη FIBA».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.