Το μοιραίο έγκλημα των Μπακς!

Το μοιραίο έγκλημα των Μπακς!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Το μοιραίο έγκλημα των Μπακς!

bet365

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι κατεβαίνει από τη σκηνή και ο Βασίλης Σκουντής τον κατευοδώνει στη στράτα του προς το Hall of Fame…

Όταν το καλοκαίρι του 1998, ο Ντιρκ Νοβίτσκι έφυγε από το Βούρτσμπουργκ της Φρανκονίας και αριβάρισε στο Ντάλας, η Γερμανία είχε πρόεδρο τον Ρόμαν Χέρτσογκ, καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ, αρχηγό της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και εθνικό νόμισμα το μάρκο...

Είκοσι ένα χρόνια αργότερα ο κόσμος γύρω του έχει αλλάξει δραματικά...

Το μάρκο αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και έδωσε τη θέση του στο ευρώ, ο Κλίνσμαν ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια και βλέπει τον γιο του, Τζόναθαν, να υπερασπίζεται την εστία της Χέρτα Βερολίνου, ο Κολ και ο Χέρτσογκ έχουν φύγει από τη ζωή και, διάβολε, να τα breaking news, κατά πως λένε και στο Ντάλας: ο Βαυαρός «Τall Baller» έκανε την καρδιά του πέτρα και αποσύρεται από τη σκηνή, που χθες το βράδυ γέμισε από δάκρυα…

Μια σκηνή στην οποία μάλιστα ο λεγάμενος βρέθηκε από σπόντα!

Α, ναι, αυτή είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα διάσταση του φαινομένου Νοβίτσκι: ενδιαφέρουσα και συνάμα τραγική και μακάβρια, διότι ο γεννημένος στις 19 Ιουνίου του 1978 Γερμανός φόργουορντ επιλέχθηκε στο Νο 9 του ντραφτ του 1998 από τους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι, όντας ανήξεροι και ανυποψίαστοι για το κελεπούρι που τους είχε τύχει, τον έστειλαν στο Ντάλας για να πάρουν τον προερχόμενο από το Μίσιγκαν και επιλεγέντα στο Νο 6, σέντερ Ρόμπερτ Τρέιλορ.

Οι βίοι των δυο παικτών υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετοι, χώρια η τραγικότητα της υπόθεσης: ενώ ο Νοβίτσκι αποσύρεται από το μπάσκετ πλήρης ημερών, ρεκόρ και δόξας, ο Τρέιλορ όχι μονάχα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αλλά έφυγε κιόλας από τη ζωή εξαιτίας καρδιακής προσβολής στις 11 Μαίου του 2011, στο σπίτι του στο Πουέρτο Ρίκο, σε ηλικία 34 ετών!

Αυτή η σύμπτωση είναι επίσης σημαδιακή και σατανική: ο Τρέιλορ βρέθηκε νεκρός μιλώντας στο τηλέφωνο με τη σύζυγο του, την ώρα που ο Νοβίτσκι γυάλιζε το σπαθί του για να (σκοράρει 48 πόντους και να) πετσοκόψει τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ του Κέβιν Ντουράντ, του Ράσελ Γουέστμπρουκ και του Τζέιμς Χάρντεν στον πρώτο τελικό της Δύσης, καθ’ οδόν προς τον θρόνο του ΝΒΑ, σε μια σεζόν η οποία αποτελεί κιόλας το απαράμιλλο αριστούργημα του!

Στις επτά σεζόν και στα 450 ματς που έπαιξε στο ΝΒΑ με τρεις ομάδες (Μπακς, Καβαλίερς, Χόρνετς) ο δόλιος ο Τρέιλορ έγραψε μέσο όρο 4.8 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ. Κι ο ...μορφονιός από το Βούρτσμπουργκ; Ων ουκ έστιν αριθμός, το δίχως άλλο!

Παρ’ όλα αυτά το ντεμπούτο του στη λίγκα δεν ήταν ούτε εντυπωσιακό, ούτε πολλά υποσχόμενο, ούτε καν... αξιοπρεπές! Στην κολοβωμένη, ένεκα του lock out, παρθενική σεζόν του ο Νοβίτσκι έσκασε από το αυγό του στις 5 Φεβρουαρίου του 1999 στο Σιάτλ, όπου οι Μάβερικς ηττήθηκαν στην παράταση από τους Σόνικς με 92-86.

Εκείνη τη βραδιά που έμελλε να αποβεί ιστορική ο Γερμανός φόργουορντ επιλέχθηκε από τον Ντον Νέλσον στη βασική πεντάδα δίπλα στον νεόκοπο από τους Σανς, Στιβ Νας, τον Μάικλ Φίνλεϊ, τον Σον Μπράντλεϊ και τον Ει Σι Γκριν , έμεινε στο παρκέ επί 16 λεπτά, σκόραρε με το ζόρι δύο πόντους (0/5 σουτ, 2/2 βολές), μοίρασε τέσσερις ασίστ, δεν πήρε κανένα ριμπάουντ και έκανε ένα φάουλ.

Μια εικοσαετία αργότερα ο Νοβίτσκι περπατάει στα 41 του και θα βρίσκεται για λίγες ώρες ακόμα στις επάλξεις ως ένας σούπερ ως σταρ, ως το διαχρονικότερο σύμβολο των Μάβερικς και ως ο πιο πιστός και αφοσιωμένος σε μια ομάδα, παίκτης στα χρονικά του ΝΒΑ!

Ο «Dirty» διήγαγε εφέτος την 21η απανωτή σεζόν του στο Ντάλας ξεπερνώντας τον Κόμπε Μπράιαντ που έμεινε επί μια εικοσαετία να φυλάει τις Θερμοπύλες των εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντων (τα τελευταία έξι χρόνια) Λέικερς.

Ποιοι μπορούν να τον ξεπεράσουν σε μακροβιότητα και πίστη στην ίδια ομάδα; Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ εφόσον μείνει στους Θάντερ μέχρι το 2030, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μέχρι να ταιριάζει το νούμερο της φανέλας του στους Μπακς (2034) και ο νεανίας συμπαίκτης του Ντιρκ, Λούκα Ντόντσιτς εάν πιάσει αράχνες στο Ντάλας έως το 2040!!!

Ο Νοβίτσκι θα μπορούσε να μην έχει συναντήσει στη ζωή του το μπάσκετ ή μάλλον να μην το έχει αγαπήσει, προτιμώντας να παίζει σαξόφωνο, αλλά ας όψεται μια ψυχή…

Τον δαιμόνιο και βλοσυρό ξανθομάλλη πρώην αρχηγό της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γερμανίας, Χόλγκερ Γκεσβίντνερ εννοώ, ο οποίος υπήρξε ο μέντορας, ο πνευματικός πατέρας και ο ινστρούχτορας του Ντιρκ υπό την έννοια ότι αφενός τον ανακάλυψε στο Βούρτσμπουργκ και αφετέρου έπαιξε πολύ σημαντικό (σε σημείο παρεξηγήσεως κιόλας) στη λαμπρή καριέρα του.

Ο λεγάμενος συνάντησε τον Νοβίτσκι όταν αυτός ήταν μόλις 15 χρονών και όχι μόνο υπήρξε ο πρώτος προπονητής του, αλλά τον ανάγκασε επίσης να μάθει να παίζει σαξόφωνο και να διαβάζει καθημερινά βιβλία λογοτεχνίας για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα,. Συν τοις άλλοις του έθεσε το δίλημμα «ή θα ασχολείσαι περιστασιακά με το μπάσκετ για να περνάς την ώρα σου ή θα αφοσιωθείς σε αυτό και θα φτάσεις να γίνεις ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου».

Ε, μετά από είκοσι χρόνια μάλλον ο Ντιρκ έγινε το δεύτερο και ως τέτοιον τον αποχαιρετάμε και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3