«Αν γυρίσω στην Τουρκία, θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσετε για τον Καντέρ»

Κάτια Πετροπούλου
«Αν γυρίσω στην Τουρκία, θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσετε για τον Καντέρ»

bet365

Ο Ενές Καντέρ συγκλονίζει με συνέντευξή του στο «ESPN», στην οποία αποκαλύπτει τα... τρελά σενάρια που μπορεί να συμβούν, αν επιστρέψει ποτέ στην Τουρκία. Τι λέει για την σχέση του με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, τους Μπακς, αλλά και τις «προκλητικές» του αναρτήσεις στο twitter.

Οι σχέσεις του Ενές Καντέρ με την κυβέρνηση της Τουρκίας είναι λίγο - πολύ γνωστές.

Ο σέντερ των Νικς τον προηγούμενο χρόνο δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην χώρα του και το τούρκικο κράτος είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, αφού είχε ταχθεί στο πλευρό του αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο πατέρας του διάσημου παίκτη είχε μπει στη φυλακή, αφού κατηγορήθηκε ως πραξικοπηματίας τον Ιούλιο του 2016, ενώ πρόσφατα το δικαστήριο της Τουρκίας τού υπέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης.

Ο Καντέρ, που είχε συγκλονίσει με το γράμμα για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ταράζει για ακόμα μια φορά τα... νερά με συνέντευξή του στο «ESPN», και σημειώνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει αν επισκεφθεί την χώρα του ή βγει εκτός των ΗΠΑ.

Επίσης, στέκεται στην σχέση του με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ, ενώ αποκαλύπτει το λόγο που είχε τουιτάρει ένα ελάφι, λέγοντας πως θα πήγαινε στους Μπακς, μόνο αν του έδιναν καλά λεφτά.

- Ποιο ήταν το πρόβλημά σου με τον ΛεΜπρόν;

Με τον ΛεΜπρόν είναι λίγο... παράξενο. Όταν ήμουν στους Θάντερ, θυμάμαι πως έβλεπα παιχνίδια και highlights με τους Καβαλίερς να συντρίβουν τους Νικς στο «Madison Square Garden». Και τότε είδα που άρχισαν να παίζουν με τα μπουκάλια στον πάγκο και σκέφτηκα πως αυτό είναι ασεβές.

Μετά, στο πρώτο ματς μου με τους Νικς ήρθε πριν από τον αγώνα και μου είπε πως θα έπρεπε να είχαμε πάρει από το draft τον Ντένις Σμιθ Τζούνιορ. Και πολλοί από την ομάδα, όχι μόνο εγώ, νιώσαμε πως αυτό ήταν ασέβεια για τον Φρανκ Ντιλίκινα και τού είπαμε (σ.σ. του Ντιλίκινα) πως πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Στην διάρκεια του παιχνιδιού έσπρωχνε ο ένας τον άλλον κι εγώ σκεφτόμουν «Είναι ένα παιδί μόλις 19 χρονών ενάντια σε έναν άνθρωπο 115 κιλών. Αυτό είναι άδικο». Στο τέλος, τον αποκάλεσα «Βασίλισσα» ή «Πριγκίπισσα» ή οτιδήποτε.

Θα έκανα τα πάντα για να τον αποσυγκεντρώσω, να τον αποσπάσω από ό,τι κάνει. Ο κόσμος με ρωτάει «Δουλεύει αυτό;». Όχι, δεν δουλεύει, αλλά το προσπαθώ.

- Τι σου λένε οι παίκτες για τα «τιτιβίσματά» σου;

Βασικά, το λατρεύουν. Κάποιοι μου λένε: «Μας αρέσει το παιχνίδι σου στο twitter. Συνέχισε να τρολάρεις». Είναι όλα για πλάκα. Πράγματα σαν αυτά ο κόσμος τα λατρεύει, αλλά η λίγκα τα σιχαίνεται.

- Λες ότι «η λίγκα τα σιχαίνεται». Όπως όταν ανέβασες μια εικόνα με τον Άνταμ Σίλβερ με φανέλα των Ουόριορς;

Θυμάμαι που ανέβασα αυτή την φωτογραφία και πέντε λεπτά αργότερα σκέφτηκα «Πω, θα φάω πρόστιμο». Έστειλα μήνυμα στον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων των Νικς και του είπα «Θα τιμωρηθώ;», και απάντησε: «Ωχ, τι έκανες;». Τελικά δεν τιμωρήθηκα. Ο GM, Σκοτ Πέρι, με κάλεσε μετά και μου είπε: «Μην τσαντίζεις κάθε... αρκούδα». «Εντάξει, το υπόσχομαι. Μόνο λίγες», τού είπα.

- Πώς σου φαίνονται οι Ουόριορς;

Δεν έχω πρόβλημα. Δεν έκαναν τίποτα παράνομο. Σκέφτεσαι την ημέρα που έγινε ό,τι έγινε με τον Κρις Πολ, που η λίγκα δεν τον άφησε να πάει στους Λέικερς. Τώρα, νιώθω πως κατά έναν τρόπο κατέστρεψαν την λίγκα, επειδή οι περισσότεροι λένε: «Οι Ουόριορς θα νικήσουν όπως και να έχει, οπότε δεν θα παρακολουθώ πια τα παιχνίδια». Αλλά τα ratings είναι σχετικά καλά. Ακόμα οι φίλαθλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει.

- Τι εννοείς όταν λες πως «κατέστρεψαν τη λίγκα»;

Ανατολή και Δύση... Κοίτα την Ανατολή, είναι σαν τις ομάδες του AAU (σ.σ. ερασιτεχνικός αθλητισμός στις ΗΠΑ) και η Δύση είναι σαν ένα κανονικό πρωτάθλημα.

- Σοβαρά, δεν ήξερες αν θα γίνεις trade ή αν θα συνεχίσεις στους Νικς;

Το ορκίζομαι. Την προηγούμενη νύχτα πήγα σε ένα φιλικό σπίτι, έφαγα βραδινό και στην επιστροφή για το σπίτι μου πήρα ένα Uber και βαριόμουν. Έτσι, τουίταρα ένα ελάφι και πέντε λεπτά αργότερα το διέγραψα. Το έκανα σκόπιμα. Όλοι μιλούσαν γι' αυτό. Έγινε viral, ήταν τρελό.

- Οπότε, απλά τρόλαρες τα media;

Πρέπει να... αναστατώνεις τα media λίγο. Επειδή ξέρω πως δεν πρόκειται να πήγαινα στους Μπακς. Είναι οι Μπακς. Εκτός αν σου δώσουν καλά, πολύ καλά λεφτά... Τότε πας. Αλλά δεν αφήνεις την Νέα Υόρκη για το Μιλγουόκι.

- Τι τρέχει με εσένα και τον Κέβιν Ντουράντ;

Υπήρξε μια ένταση με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, όταν γύρισε στην Οκλαχόμα. Στο τέλος κατάλαβα πως είναι απλά business. Αυτός ο τύπος πήγε στο Γκόλντεν Στέιτ και σε δύο χρόνια έγινε All-Star, MVP των τελικών και πήρε δύο πρωταθλήματα. Νομίζω πως το πρόβλημα που είχαν οι Θάντερ ήταν με το πως έφυγε. Δεν νομίζω πως θα κερδίσει ποτέ τον σεβασμό που θέλει, μόνο και μόνο από τον τρόπο που έφυγε.

- Ας μιλήσουμε λίγο για την Τουρκία. Τι συμβαίνει εκεί τώρα;

Παρακολουθώ τα νέα, γιατί αν συμβεί οτιδήποτε στην οικογένειά μου ή στον πατέρα μου, θα το βγάλουν.

- Φοβάσαι;

Αν φοβάμαι; Προφανώς, είναι τρομακτικό, γιατί μιλάμε για φυλακή. Αλλά και τα 15 χρόνια που έριξαν στον πατέρα μου, δεν θα είναι 15, επειδή ο πρόεδρος δεν θα μείνει εκεί για πολύ κι ελπίζω να μην ζήσει τόσο πολύ. Θα δούμε, απλά περιμένουμε.

- Τι συμβαίνει με εσένα προσωπικά;

Στην Αμερική δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αλλά οπουδήποτε αλλού μπορούν. Είχα ένα καμπ στον Καναδά και το ακύρωσα, όπως και στη Νορβηγία. Οπουδήποτε εκτός ΗΠΑ μπορεί να είναι επικίνδυνα. Δεν μπορώ να ζήσω έτσι, είναι παρανοϊκό το τι μπορεί να συμβεί. Θα βγω στην Times Square ή θα περπατήσω στη Νέα Υόρκη. Ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί.

- Έχεις προσωπική ασφάλεια;

Οι Θάντερ ήταν πολύ καλοί σε αυτό, γιατί οπουδήποτε πήγαινα μου έστελναν ανθρώπους να με φυλάνε. Στη Νέα Υόρκη, αν το χρειαστώ αυτό, θα τους πάρω τηλέφωνο και θα έρθουν.

- Οι Νικς θα δώσουν ένα παιχνίδι στο Λονδίνο τη νέα χρονιά. Θα μπορέσεις να πας;

Δεν έχω ιδέα αν θα μπορώ να παίξω. Μπορεί να έχω γίνει και trade, ποτέ δεν ξέρεις.

- Τι μπορεί να συμβεί αν πας στο Λονδίνο;

Δεν έχω τούρκικο διαβατήριο. Αν πάω εκεί, θα με περιμένει η Ιντερπόλ. Θα πρέπει να με γυρίσουν στην Τουρκία, επειδή δεν έχω αμερικάνικη υπηκοότητα. Είμαι Τούρκος πολίτης, οπότε θα με στείλουν πίσω.

- Και τι θα γίνει αν πας πίσω στην Τουρκία;

Πιθανώς θα είναι η τελευταία φορά που θα ακούσετε για τον Ενές Καντέρ.

- Τι εννοείς;

Δεν θα βάλουν πιστόλι στο κεφάλι μου και δεν θα με σκοτώσουν, γιατί θα ακολουθήσει μεγάλη κριτική. Αλλά κάτι θα κάνουν. Μπορεί να με μπλέξουν σε κανένα τροχαίο. Ή να με δηλητηριάσουν.

- Έχεις σκεφτεί μήπως να ρίξεις τους τόνους στο τουίτερ;

Ο κόσμος με ρωτάει συνέχεια γι' αυτό. «Γιατί συνεχίζεις να μιλάς, ενώ η οικογένειά σου είναι εκεί; Απλά σταμάτα και ζήσε τη ζωή σου». Αλλά ο πατέρας μου είναι απλά ένας. Σκέφτομαι πως υπάρχουν πάνω από 140.000 άνθρωποι στην φυλακή αυτή τη στιγμή. Η Τουρκία είναι η Νο.1 χώρα στον κόσμο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, που έβαλε στην φυλακή δημοσιογράφους. Νο.1 στον κόσμο! Αν βάλεις δημοσιογράφους στην φυλακή, τότε δεν υπάρχει καμία ελευθερία λόγου. Φοβάσαι κάτι.

- Είσαι σε διαδικασία να γίνεις αμερικανός πολίτης;

Πήρα την πράσινη κάρτα, οπότε πρέπει να περιμένω 2-3 χρόνια μέχρι να γίνω.

- Οπότε, όταν γίνει αυτό, θα βλέπεις τον εαυτό σου ως Αμερικανό;

Αγαπώ ακόμα την χώρα μου. Αγαπώ την Τουρκία. Ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, όταν μιλάω για την χώρα μου, λέει «Δεν την αγαπάς». Την αγαπώ. Αγαπώ την σημαία μου, τους ανθρώπους μου. Το πρόβλημά μου είναι απλά το καθεστώς. Η κυβέρνηση. Δεν έχω πρόβλημα με την χώρα, εύχομαι να μπορούσα να πάω.

- Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες;

Το 2015.

- Πώς ήταν;

Ήταν ωραία. Βλέπεις την οικογένειά σου, τρως σπιτικό φαγητό. Βγαίνεις με τους φίλους σου, βλέπεις γείτονες. Ήταν υπέροχα.

- Βλέπεις ποτέ να γυρνάς πίσω ελεύθερα;

Σε 10 χρόνια ή παραπάνω, μπορεί. Ίσως όταν τελειώσω με το ΝΒΑ. Ίσως όταν υπογράψω το τελευταίο μου συμβόλαιο με το ΝΒΑ, να πάω.

- Βλέποντας κανείς την ιστορία σου, έρχεσαι στις ΗΠΑ και δεν μπορείς να πας σε high school ομάδα, πας στο Κεντάκι, αλλά δεν μπορείς να παίξεις, μετά γίνεσαι draft, αλλά γίνεται lockout, μετά γίνεται ό,τι γίνεται με την Τουρκία και την οικογένειά σου. Μοιάζει σαν να είσαι ένας άνθρωπος χωρίς σπίτι.

Νιώθω όντως λίγο... άστεγος, επειδή δεν έχω πατρίδα. Όταν ο κόσμος με ρωτάει από που είμαι, τι πρέπει να πω; Από την Τουρκία; Δεν είμαι από την Τουρκία, δεν με θέλουν εκεί. Ακύρωσαν το διαβατήριό μου. Από την Αμερική; Δεν είμαι Αμερικανός. Από την Ελβετία; Γεννήθηκα εκεί, αλλά δεν είμαι από εκεί. Οπότε, υποθέτω πως πρέπει να πω από την Τουρκία, επειδή μεγάλωσα εκεί;

- Υπάρχει προφανώς ένας δυνατός δεσμός με την Οκλαχόμα. Είναι ένας λόγος που ένιωσες αυτό το μέρος το πρώτο που έμοιαζε με σπίτι για λίγο;

Ναι, επειδή θυμάμαι από την πρώτη ημέρα πως ήταν σαν σπίτι για εμένα. Όχι μόνο ο οργανισμός των Θάντερ, αλλά και ο κόσμος με αγκάλιασε. Επειδή δεν είχα σπίτι.

 

NBA Τελευταία Νέα