Βασίλιε Μίτσιτς: Βρήκε την υγειά του και «ριζώνει» στη Σάρλοτ (vids)

Βασίλιε Μίτσιτς: Βρήκε την υγειά του και «ριζώνει» στη Σάρλοτ (vids)

Γιώργος Κούβαρης

bet365

Μετά την μετακόμισή του στη Σάρλοτ, ο Βασίλιε Μίτσιτς βρήκε χρόνο συμμετοχής πραγματοποιώντας τη μία εξαιρετική εμφάνιση μετά την άλλη και δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής του από το ΝΒΑ.

Στην Euroleague αποτελούσε ένα από τα πιο «hot» ονόματα της διοργάνωσης. Και όχι άδικα. Ήταν ο MVP στην κανονική περίοδο της σεζόν 2020-2021 και «back to back» πολυτιμότερος παίκτης στα Final Four της Κολωνίας (2021) και του Βελιγραδίου (2022).

Αν και πέρυσι δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στην Euroleague, ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν πιο έτοιμος από ποτέ για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και την μετακόμισή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στη... σκιά του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ

Όπως και έγινε. Τον περασμένο Ιούλιο «εξαργύρωσε» τις εξαιρετικές του χρονιές στην Euroleague, καθώς οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο έναντι 23.5 εκατομμυρίων δολαρίων έχοντας να λάβει από 7.723.000 δολάρια τις δύο πρώτες χρονιές και άλλα 8.109.00 για τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του. Παρόλα αυτά το ξεκίνημα της χρονιάς δεν ήταν εκείνο που θα περίμενε και ενδεχομένως να είχε ονειρευτεί.

Η Οκλαχόμα λειτουργούσε ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με πρώτο και καλύτερο τον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Ο Καναδός σούπερ σταρ βρισκόταν περισσότερα από 35 λεπτά στο παρκέ μειώνοντας στο ελάχιστο και τις πιθανότητες να βρει ο Μίτσιτς χώρο και χρόνο μέσα στο rotation των Θάντερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε δει το «DNP» 22 φορές δίπλα από το όνομά του ενώ στα 30 ματς που αγωνίστηκε δεν είχε περισσότερα από 12 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Ο Σέρβος γκαρντ δεν «χωρούσε» στο πλάνο του Μαρκ Ντάιγκενο, ενώ και ο ίδιος ο Μίτσιτς έψαχνε τρόπο για να απαγκιστρωθεί από μια κατάσταση που του δημιουργούσε προβλήματα.

Στις 8 Φεβρουαρίου και λίγο πριν εκπνεύσει το trade deadline του ΝΒΑ ήρθε η... λύτρωση για τον 30χρονο «Βάσα», ο οποίος έγινε trade στους Σάρλοτ Χόρνετς και άφησε πίσω του την δύσκολη περίοδο που είχε περάσει στην Οκλαχόμα Σίτι. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η ανοδική του πορεία στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη...

Η εκτόξευση στους Χόρνετς

Μερικές φορές, αν όχι τις περισσότερες, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συγκυρίες και οι καταστάσεις προκειμένου ένας «rookie» να βρει χώρο και χρόνο συμμετοχής. Ειδικά όταν δεν αποτελεί «αμερικάνικο προϊόν» και έρχεται από έναν τελείως διαφορετικό, μπασκετικό, κόσμο. Ο Βασίλιε Μίτσιτς έψαχνε αυτήν την ευκαιρία. Την ευκαιρία την οποία δεν βρήκε ποτέ στην Οκλαχόμα, αλλά του παρουσιάστηκε ως... μάνα εξ ουρανού στη Σάρλοτ.

Ο τραυματισμός του Λαμέλο Μπολ και η αποχώρηση του Τέρι Ροζίερ, ουσιαστικά του είχε ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να βρει τον ρόλο που έψαχνε από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο ΝΒΑ. Κάτι που φάνηκε από το πρώτο του, κιόλας, παιχνίδι ως παίκτης των Χόρνετς. Στις 10/2, δύο ημέρες μετά το trade και όντως σ' ένα νέο και τελείως διαφορετικό περιβάλλον ήταν από τους πρωταγωνιστές της νίκης απέναντι στους Γκρίζλις με 115-106 έχοντας κάνει... career high με 18 πόντους και 6 ασίστ σε 26 λεπτά.

Ουσιαστικά δεν χρειάστηκε ούτε χρόνο προσαρμογής, ούτε τίποτα. Μόνο χρόνο συμμετοχής και εμπιστοσύνη από τον προπονητή. Έστω και... συγκυριακά, ο «Βάσα» άρχισε παιχνίδι με το παιχνίδι να γίνεται μέλος του πρώτου rotation και οι περισσότερες μπάλες να περνούν από τα χέρια του. Τρεις εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του και ενώ ερχόταν πάντα από τον πάγκο, «έγραψε» και το πρώτο του ματς ως starter στους Χόρνετς με 12 πόντους, 6 ασίστ και 2 ριμπάουντ απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς.

Αυτό ήταν. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τον Μίτσιτς, ο οποίος δεν... ξαναβγήκε από την πεντάδα της Σάρλοτ. Και πώς να έβγαινε όταν είχε σταθερά πάνω από 30 λεπτά συμμετοχής στα 10 τελευταία παιχνίδια της ομάδας του. Μπορεί να έχει χαθεί το κίνητρο και να μην υπάρχει κάποιος στόχος στους Χόρνετς έως και το τέλος της regular season, αλλά δεν παύει ο Σέρβος γκαρντ να δείχνει τις ικανότητές και το αν αξίζει ή όχι να βρίσκεται στο ΝΒΑ. Ουσιαστικά δεν ήταν ο παίκτης που βοηθούσε σημαντικά τις «Σφήκες» αλλά ο... πρωταγωνιστής.

Σε αυτά τα 10 τελευταία ματς ήταν πάντα «διψήφιος» στο σκοράρισμα έχοντας κατά μέσο όρο 16 πόντους, 5.3 ασίστ, 1.8 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα, σουτάροντας με 59% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα και 90% στις βολές ανά 31:04 λεπτά συμμετοχής. Αριθμοί που τον καθιστούν ως βασικότατο μέλος των Σάρλοτ Χόρνετς..

Τι μπορεί να γίνει στο μέλλον...

Το μεγάλο ερωτηματικό που υπήρχε στην Οκλαχόμα είχε να κάνει με το μέλλον του Βασίλιε Μίτσιτς στο ΝΒΑ. Μέχρι και πριν από το trade, οι πιθανότητες της αποχώρησης ίσως να είχαν βάση. Αν και όταν μιλάμε για κλειστά συμβόλαια στο ΝΒΑ όπως αυτό που έχει ο Σέρβος, είναι σχεδόν απίθανο να μην τηρηθεί έως και το τέλος. Δείγμα και των όσων συνέβησαν πριν από έναν μήνα καθώς η ομάδα που δεν τον υπολόγιζε όπως ήταν οι Θάντερ, τον έκανε trade στην ομάδα από τη Βόρεια Καρολίνα.

Από εκεί και πέρα «δεσμεύεται» με το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη έως και το τέλος της σεζόν 2025-26 έχοντας να λάβει 23.5 εκατομμύρια δολάρια στο σύνολο. Και να 'ταν μόνο αυτό; Παράλληλα άρχισε να αποτελεί βασικό μέλος των Σάρλοτ Χόρνετς, όπερ και σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχει απομακρυνθεί τελείως η περίπτωση της επιστροφής του στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Πριν από έναν μήνα ίσως να υπήρχε κάποιο «παραθυράκι». Με τα τωρινά δεδομένο θεωρείται απίθανο. Βέβαια στο ΝΒΑ τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη και πολλά μπορούν να συμβούν ώστε να φέρουν τα πάνω-κάτω. Κάτι που θα φανεί στο εγγύς μέλλον...

Ο ΒΑΣΙΛΙΕ ΜΙΤΣΙΤΣ ΣΤΟ ΝΒΑ
ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑΣΤΗ ΣΑΡΛΟΤ
30ΑΓΩΝΕΣ17
12:00'ΧΡ. ΣΥΜ.26:40'
3.3ΠΟΝΤΟΙ12.3
56%ΔΙΠΟΝΤΑ55%
24%ΤΡΙΠΟΝΤΑ30%
73%ΒΟΛΕΣ86%
0.8ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ2.1
2.5ΑΣΙΣΤ5.5
0.3ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ0.7
1ΛΑΘΗ2.4
@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα