Final 8 Κύπελλο Ελλάδας Μπάσκετ: Πετυχημένη διοργάνωση, μπορεί και ακόμη καλύτερη

γηπεδο

bet365

Το Gazzetta σχολιάζει τη διοργάνωση του Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας από την ΕΟΚ, την επιτυχημένη συνταγή του Ηρακλείου και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Το Final 8 ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να κατακτά για τρίτη διαδοχική σεζόν το Κύπελλο Ελλάδας. Η διοργάνωση σε πολύ μεγάλο βαθμό πέτυχε τους στόχους της, αλλά σίγουρα υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης. Η ΕΟΚ κινείται προς της σωστή κατεύθυνση και με σαφή διάθεση να εξελίξει (προς το καλύτερο) ακόμη περισσότερο έναν θεσμό ο οποίος βρισκόταν σε πλήρη παρακμή.

Το Gazzetta κάνει το δικό του απολογισμό των πέντε ημερών στο Ηράκλειο της Κρήτης με επιχειρήματα και αρκετή «τροφή» για σκέψη.

Παροχές επιπέδου Euroleague σε 8 ομάδες

Μία συχνή απορία του κόσμου είναι η εξής: «για ποιο λόγο γίνεται το Κύπελλο συνέχεια στο Ηράκλειο»; Η απάντηση είναι κάπως σύνθετη και θα προσπαθήσουμε να την απλοποιήσουμε. Αρχικά το γήπεδο είναι επιπέδου Euroleague ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει. Οκτώ αποδυτήρια για ομάδες, τρία αποδυτήρια για διαιτητές, δύο βοηθητικά γήπεδα για προπόνηση, υπερσύγχρονο γυμναστήριο και κάμερες ασφαλείας προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της εποχής. Κυλικεία, καθαρές τουαλέτες, θέρμανση. Τα πάντα.

Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα που να μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο για περίπου 280 κλίνες. Τόσα ήταν τα δωμάτια που φιλοξένησαν δέκα ομάδες (8 ανδρών και 2 γυναικών), διαιτητές, κομισάριους και προσκεκλημένους. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα και συγκεντρωμένα τόσα πολλά ξενοδοχεία σε πολλές πόλεις.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως στις ομάδες δεν λείπει το παραμικρό. Μονόκλινα δωμάτια, γεύματα την ώρα που τα θέλουν οι προπονητές και με το μενού που θέλουν οι γυμναστές. Κινητοποίηση της Αστυνομίας για να συνοδεύσει τα πούλμαν στο γήπεδο και πίσω στο ξενοδοχείο. Νοσοκομείο σύγχρονο. Γκος και Βιλντόζα χρειάστηκαν μαγνητική και την έκαναν σε ένα δεκάλεπτο. Ό,τι ζητάνε οι ομάδες, οι διοργανωτές το παρέχουν. Μέχρι και πούλμαν για τους εκπροσώπους του Τύπου υπήρχε με πολλαπλά καθημερινά δρομολόγια, κάτι που συναντάμε μόνο στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Κι όλα αυτά γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι έχουν στο βιογραφικό τους πάρα πολλές σημαντικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουν εμπειρία, μεράκι και γνωρίζουν τον τρόπο που γίνεται η δουλειά.

Κυπελλο

5.500 φίλαθλοι και δεν υπήρξε αίσθηση φόβου

Στον τελικό του Final 8 βρέθηκαν περίπου 5.500 άνθρωποι. Ολοι τους ελεγμένοι από την Αστυνομία η οποία αφού τσέκαρε το «παρελθόν» έδινε άδεια για αγορά εισιτηρίου. Αυτό συμβαίνει παντού, ωστόσο στο Ηράκλειο η συνύπαρξη Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών δίπλα δίπλα με την Αστυνομία να έχει περιορισμένο ρόλο μοιάζει με θαύμα.

Οι συγκρίσεις με το ισπανικό Final 8 διότι αναφερόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν σε καμία πόλη της Ελλάδας οπαδοί 8 ομάδων και να κουνάνε τα κασκόλ και να πίνουν μπύρες παρέα. Μακάρι να γινόταν, αλλά δεν γίνεται.

Στον τελικό δεν αισθάνθηκε κανείς απειλή ή φόβο πως κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν επεισόδια και επαναλαμβάνουμε φίλαθλοι των δύο ομάδων κάθονταν δίπλα δίπλα. Η διαφορά με πέρυσι ήταν πως απλά μερικοί «οργανωμένοι» οπαδοί του Παναθηναϊκού δημιούργησαν ένα πυρήνα σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς να παρεκτραπούν (πέραν ορισμένων συνθημάτων).

Ελεγχος παντού και πάντα

Το συγκεκριμένο γήπεδο διαθέτει μόνο μία είσοδο για να μπεις στον περιβάλλοντα χώρο και να πας στη θύρα που αναγράφει το εισιτήριο. Μέχρι αυτή τη μοναδική πύλη περνούσες από δύο ελέγχους με ταυτοποίηση του ονόματος και προσεκτική ματιά στην ταυτότητα ή το διαβατήριο. Δεν το έδειχνες και το έβαζες στην τσέπη. Στο έπαιρναν και το τσέκαραν. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι πήγαν να μπουν με άλλο όνομα, γύρισαν πίσω. Ο τελευταίος έλεγχος στη θύρα επίσης εξονυχιστικός και επανάληψη της διαδικασίας ταυτοποίησης.

Το σύστημα διεξαγωγής και η ομάδα της χαμηλής κατηγορίας

Ο Πανιώνιος δύο φορές έχει εκπροσωπήσει τις χαμηλότερες κατηγορίες κατακτώντας το Unicef Trophy. Πέρυσι μπορεί να δυσκόλεψε την ΑΕΚ, αλλά φέτος δεν παρουσιάστηκε ανταγωνιστικός. Η διαφορά ποιότητας είναι τεράστια. Δεν προσελκύει κόσμο το συγκεκριμένο ματς και η ομάδα της Basket League περνά ξεκούραστα στον ημιτελικό έχοντας πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο της στους «4».

Θα πρέπει να συμμετέχουν οκτώ ομάδες του ΕΣΑΚΕ και να γίνεται το Unicef Trophy ως ξεχωριστή διοργάνωση για τις ομάδες των άλλων κατηγοριών. Το σύστημα διεξαγωγής δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει και να γίνεται κλήρωση «όλοι με όλους». Ωραίο, αλλά στο ενδεχόμενο προημιτελικού μεταξύ των δύο μεγάλων τότε ο τελικός δεν θα έφερνε σε καμία περίπτωση 5.500 ανθρώπους στην εξέδρα.

Αντιθέτως εξαιρετικά έξυπνη η ιδέα να διεξαχθεί ο τελικός των Γυναικών το ίδιο διάστημα. Εμπειρίες που βοηθούν τις πρωταγωνίστριες να αναδειχθούν περισσότερο και να πάρει το μπάσακευ Γυναικών το μερίδιο που του αναλογεί σε θέμα προβολής.

γυναίκες

Το θέμα με τα διακριτικά

Η ΕΟΚ ακολουθώντας την οδηγία της Αστυνομίας ανέφερε στην ανακοίνωσή της για απαγόρευση διακριτικών. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα. Επεισόδια μπορούν να κάνουν και όσοι φοράνε μαύρα, γκρι ή λευκά. Δεν γίνεται τα παιδάκια που έχουν πρότυπα τον Σλούκα, τον Γουόκαπ, τον Τολιόπουλο κλπ να μην μπορούν να φοράνε τη φανέλα του και μετά να τον περιμένουν να τους την υπογράψει.

Την πρώτη μέρα στον προημιτελικό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ το γήπεδο ήταν κατάμεστο με εξαίρεση τις θέσεις των επισήμων οι οποίοι ενώ ζητάνε δέκα δέκα τις προσκλήσεις, δεν εμφανίζονται στις θέσεις τους. Στα υπόλοιπα δε γέμισε με εξαίρεση τον τελικό που ήταν φίσκα. Η χειρότερη εικόνα ήταν στο Προμηθέας – Πανιώνιος, αλλά δικαιολογημένα λόγω εμπορικότητας και κακοκαιρίας τη συγκεκριμένη βραδιά.

Η ΕΟΚ βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, την βελτίωση του προϊόντος, την ανάδειξη του θεσμού όσο γίνεται περισσότερο. Κάνουν λάθη, αλλά αμέσως μπαίνουν σε μία διαδικασία διόρθωσης. Νέες ιδέες, φρέσκες ιδέες. Σίγουρα όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως υπάρχει πλάνο, όραμα και βήματα προς την υλοποίησή τους.

@Photo credits: eurokinissi
 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα