ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Αναντολού Εφές 80-82: Και τώρα ποιος την... πιάνει! (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Αναντολού Εφές 80-82: Και τώρα ποιος την... πιάνει! (vid)
Η Αναντολού Εφές έκανε τεράστιο βήμα για την κατάκτηση της 1ης θέσης στην κανονική διάρκεια της Euroleague καθώς επικράτησε της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα με 82-80 εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Ο.. νόμος του Λάρκιν επικράτησε και στη Μόσχα όπου αντικειμενικά η Εφές ήταν καλύτερη της ΤΣΣΚΑ και στο κρίσιμο σημείο βρήκε τους ηγέτες που χρειαζόταν. Ειδικά τον Σέιν Λάρκιν ο οποίος για μια ακόμη φορά ήταν ο πρωταγωνιστής για τους Τούρκους οι οποίοι έφτασαν τις 20 νίκες σε 23 αγώνες.

Ο Σέιν Λάρκιν ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο δεκάλεπτο με 11πόντους, δύο ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα, εν ολίγοις, ήταν ο λόγος που η Εφές είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Με 5/6 τρίποντα, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν προηγήθηκε με 9-14 στα μισά της περιόδου αλλά και 13-22 μετά τη συμπλήρωση οκτώ λεπτών. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπορεί να είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ, αλλά με πέντε λάθη και 1/7 τρίποντα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει την Εφές (16-25, 10’).

Οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν τον έλεγχο του αγώνα αλλά και τη διαφορά στα ίδια επίπεδα (19-30) έπειτα από περίπου τρία λεπτά στη δεύτερη περίοδο. Ντάνιελ Χάκετ και Ρον Μπέικερ κράτησαν την ΤΣΣΚΑ για να ακολουθήσουν δύο πράγματα. Το ρεσιτάλ λαθών της Εφές η οποία έκανε επτά στη δεύτερη περίοδο, αλλά και η έκρηξη του Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός σημείωσε εννιά πόντους σε 78 δευτερόλεπτα και οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 37-41 στο τέλος του ημιχρόνου.

Η αγωνιστική ανάκαμψη του Βασίλιε Μίτσιτς καλλιέργησε και πάλι ευνοϊκές συνθήκες για την Εφές στις αρχές της 3ης περιόδου (41-49) αλλά οι διαδοχικοί πόντοι του Μάικ Τζέιμς σε συνδυασμό με τις λύσεις που πρόσφερε ο Γιόχαν Βόιτμαν κράτησαν την ΤΣΣΚΑ (47-50). Οι λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (57-58) με κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών λεπτών τις κακές επιλογές και των δύο ομάδων στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος αυτού η ΤΣΣΚΑ είχε 6/27 τρίποντα και η Εφές 12 λάθη.

Οι γηπεδούχοι προσπέρασαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι (59-58) με καλάθι του Μπόλομποϊ. Σ’ εκείνο το σημείο, ο Εργκίν Αταμάν είδε την «ενεργοποίηση» του Ροντρίγκ Μπομπουά (62-67) αλλά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απάντησε βασιζόμενη στον επιθετικό πλουραλισμός της και ισορρόπησε την κατάσταση (69-69) λίγο πριν τα μισά της περιόδου. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μπήκε στο τελευταίο τρίλεπτο με +2 (74-72).

Ο Μπομπουά έβαλε ένα από τα μεγαλύτερα σουτ του αγώνα, 72’’ πριν το φινάλε και μάλιστα στο τέλος της επίθεσης της Εφές δίνοντας στην ομάδα του αέρα τεσσάρων πόντων (75-79). Αλλά ο Κουρμπάνοφ απάντησε με το ίδιο νόμισμα (78-79, 39’). Εκεί ο Λάρκιν επιβεβαίωσε την προσωπικότητά του καθώς μ’ ένα προσωπικό καλάθι (78-81) διατήρησε την ομάδα του σε θέση ισχύος. Η επιλογή του Μάικ Τζέιμς να επιχειρήσει off balance τρίποντο και μάλιστα πάνω στην άμυνα του Μπάλμπαϊ αποδείχθηκε κακή καθώς η Εφές απέκτησε την κατοχή 31’’ πριν το τέλος και με προβάδισμα τριών πόντων. Ο Σίνγκλετον δεν κατάφερε να «σκοτώσει» την ΤΣΣΚΑ. 3’8’’ πριν το τέλος ο Χάκετ ευστόχησε στη μία βολή, άθελά του έκανε το ίδιο και με τη δεύτερη, για να γραφτεί ο επίλογος δια χειρός Λάρκιν.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η προσωπικότητα του Σέιν Λάρκιν έπαιξε και πάλι τον ρόλο της, κυρίως όμως ότι η Εφές ευστόχησε και στις δύο κρίσιμες επιθέσεις του αγώνα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Σέιν Λάρκιν πέτυχε τους περισσότερους πόντους του στο πρώτο δεκάλεπτο, στη συνέχεια μοίρασε το παιχνίδι, έβαλε όμως κι ένα από τα κρισιμότερα καλάθια στον αγώνα. Ο Βασίλιε Μίτσιτς έκανε εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο αλλά η αγωνιστική άνοδος του Μπομπουά έδωσε τη νίκη στην Εφές.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τίμπορ Πλάις μπορεί να υστέρησε στο ριμπάουντ αλλά έδωσε λύσεις στην ομάδα του.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Νταρούν Χίλιαρντ από ΤΣΣΚΑ και οι Αλεκ Πίτερς και Κρούνοσλαβ Σιμόν ήταν εκτός παιχνιδιού.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Μπομπουά στη λήξη της επίθεσης της Εφές που διαμόρφωσε το (75-79.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΤΣΣΚΑ σούταρε με κάκιστο ποσοστό στο μακρινό σουτ (10/37) και η δε Εφές είχε τρομακτική δυσκολία στο αμυντικό ριμπάουντ

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κλέψιμο και το εντυπωσιακό κάρφωμα του Μάικ Τζέιμς στη δεύτερη περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-25, 37-41, 57-58, 80-82.