Κολόμ: «Ο Καλάθης είναι ποιητής της πάσας»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Κολόμ: «Ο Καλάθης είναι ποιητής της πάσας»!
Ο Κίνο Κολόμ εξηγεί στην EuroLeague Greece τι άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες και η Βαλένθια διεκδικεί πλέον τη συμμετοχή της στα playoffs και παραδέχτηκε ότι ο Νικ Καλάθης βλέπει την πάσα πριν την δει κάποιος άλλος.

Οι πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague εξελίχτηκαν σε «εγκαταλείψτε κάθε ελπίδα, εσείς που εντός εισέρχεστε...» για τη Βαλένθια που μέτρησε πέντε συνεχόμενες ήττες, έχοντας το χειρότερο ρεκόρ μεταξύ των 18 ομάδων της διοργάνωσης. Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό (31/1, 22:00) κι έχοντας διανύσει τα 2/3 της regular season, οι Ίβηρες φιγουράρουν στην 7η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 10-11 ενώ είναι η ομάδα με τα περισσότερα εναπομείναντα εντός έδρας παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου!

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εθνική Ισπανίας, Κίνο Κολόμ εξήγησε στην EuroLeague Greece το πώς άλλαξε η εικόνα της Βαλένθια, κάνοντας ειδική αναφορά στο ματσάρισμα με τον Νικ Καλάθη.

Η Βαλένθια άρχισε τη σεζόν με πέντε συνεχόμενες ήττες κι εν συνεχεία μέτρησε 10 νίκες σε 15 αγώνες. Τι άλλαξε σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς;
«Κάποιοι παίκτες άργησαν να μπουν στην προετοιμασία λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, γενικώς θέλαμε χρόνο για να προσαρμοστούμε στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της Βαλένθια και της διοργάνωσης. Φαίνεται, λοιπόν πως μάς πήρε λίγο παραπάνω... Επίσης, είχαμε δύσκολο πρόγραμμα, παίξαμε στην έδρα μας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Εφές, τις φιναλίστ της περσινής EuroLeague. Ήταν πραγματικά δύσκολο, ξεκινήσαμε χάλια όμως νιώθαμε καλύτερα με τον καιρό, αρχίσαμε να "ανεβαίνουμε" στην ACB και πλέον νιώθουμε πραγματικά καλά και άνετα. Πάμε να παλέψουμε για τα playoffs»!

Ποια είναι η... πραγματική Βαλένθια; Αυτή που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες ή εκείνη που προκρίθηκε στο Copa del Rey την ύστατη ώρα;
«Νομίζω ότι η πραγματική Βαλένθια θα φανεί στο τέλος της σεζόν! Γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα, προπόνηση με προπόνηση, παιχνίδι με παιχνίδι κι ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι... Για την ακρίβεια, είμαστε κοντά στο σημείο που θέλαμε να βρεθούμε στις αρχές της σεζόν, χαιρόμαστε γι' αυτό όμως έχουμε πράγματα να βελτιώσουμε».

Ο Κίνο Κολόμ στην EuroLeague
6.8 αγώνες
4 ασίστ
1.4 ριμπάουντ
0.6 κλεψίματα
1.6 λάθη
8.4 ranking
σε 17:27 συμμετοχής

Πότε αρχίσατε να πιστεύετε ότι η Βαλένθια μπορεί να πετύχει κάτι πραγματικά σπουδαίο και να διεκδικήσει τη συμμετοχή στα προημιτελικά;
«Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε στα πρώτα παιχνίδια, ήμασταν πραγματικά στεναχωρημένοι με τις μαζεμένες ήττες όμως το σημείο "κλειδί" ήταν οι τρεις συνεχόμενες νίκες στο γήπεδό μας (σ.σ. με Μπάγερν , Ζενίτ, Χίμκι μεταξύ 8ης - 10ης αγωνιστικής) ενώ μεσολάβησε ακόμα μια νίκη στη Liga Endesa με τη Σαραγόσα. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν καθοριστικά για τη ψυχολογία μας, εκεί άλλαξαν όλα! Ακολούθως αρχίσαμε να κερδίζουμε μακριά από την έδρα μας. Εκείνο το σερί ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε για να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους αγώνες».

Απομένουν 13 παιχνίδια για το τέλος της regular season. Τι πρέπει να κάνει η Βαλένθια για να παραμείνει σε τροχιά playoffs;
«Έχουμε οκτώ παιχνίδια στο γήπεδο μας όμως ξέρουμε καλά ότι πολλές ομάδες θα παλέψουν για τις τελευταίες θέσεις. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τις θέσεις 5-6 όμως όλα είναι ανοιχτά για τις υπόλοιπες. Θέλουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια στο Fonteta και να "κλέψουμε" κάποιες νίκες μακριά από τη Βαλένθια που θα μας δώσουν... ζωή».

Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό είναι, ενδεχομένως το επόμενο μεγάλο τεστ για εσάς ώστε να αποδείξετε ότι μπορείτε να μπείτε στην οκτάδα;
«Ο Παναθηναϊκός είναι μια έμπειρη ομάδα με τεράστια εμπειρία, έχει έναν από τους καλύτερους πασέρ σε μια σούπερ top διοργάνωση όπως είναι η EuroLeague, διαθέτει καλούς σουτέρ, παίκτες με ταλέντο και έναν σπουδαίο κόουτς. Γενικώς, έχει τα πάντα! Επομένως ναι, είναι μια καλή ευκαιρία να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Δεν τον κατονόμασες, όμως αναφέρθηκε εμμέσως στον Νικ Καλάθη...
«Ο Καλάθης είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην EuroLeague, ένας ποιητής της πάσας! Βλέπει την πάσα πριν την δει κάποιος άλλος. Αν τον περιορίσουμε, θα έχουμε τις πιθανότητες μας».