Ο Ράντολφ της επταετίας και η πορεία του μέσα από τους αριθμούς

Ο Ράντολφ της επταετίας και η πορεία του μέσα από τους αριθμούς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Ράντολφ της επταετίας και η πορεία του μέσα από τους αριθμούς
Ο Άντονι Ράντολφ διανύει την πιο παραγωγική χρονιά του με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσει τον τίτλο του «μακροβιότερου» Αμερικανού στην ιστορία της Βασίλισσας και η Euroleague Greece γράφει για τα κατορθώματά του…

Στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την υπογραφή νέου τριετούς συμβολαίου με τον Άντονι Ράντολφ το οποίο θα τον κρατήσει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έως το καλοκαίρι του 2023. Όταν ο Αμερικανός ετοίμασε τις βαλίτσες του για τη Μαδρίτη δεν ήταν… παιδαρέλι, διένυε το 27ο έτος της ηλικίας του κι εφόσον ολοκληρώσει το νέο συμβόλαιο θα συμπληρώσει επταετία. Κοινώς, θα μπει στη λίστα των μακροβιότερων Αμερικανών της Ρεάλ καθώς στην πρώτη θέση – της ίδιας λίστας – βρίσκεται ο Ουίζ Σζέρμπιακ ο οποίος υπηρέτησε το στέμμα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και για επτά συναπτά έτη (1973-80). Ο Λούις Μπούλοκ το έκανε σε δυσκολότερη εποχή (2004-2010), όταν δηλαδή οι ομάδες σπανίως έδιναν άδεια παραμονής στους ξένους, ομοίως και ο Τζο Αρλαόυκας ο οποίος στη δική του πενταετία (1993-98) δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες στην ιστορία της Ρεάλ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε στρώσει… κόκκινο χαλί στον Ράντολφ το καλοκαίρι του 2014 όταν τον έπεισε να αφήσει το ΝΒΑ και να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Αμερικανός δεν χρειάστηκε πολλά παιχνίδια για να αποδείξει την ικανότητά του, το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία που οφείλει να έχει κάθε σύγχρονος ψηλός, ενώ η πλαστικότητά του ήταν το βασικό εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή καθότι μπορεί να «υπηρετήσει» τρεις θέσεις. Το καλοκαίρι του 2016 μετακόμισε στη Μαδρίτη και είναι αλήθεια ότι σύννεφα σ’ αυτή τη συνεργασία δημιουργήθηκαν από τον πρώτο χρόνο. Κάποιοι μίλησαν για πειθαρχικά παραπτώματα, άλλοι για επιθυμία επιστροφής στο ΝΒΑ από την πλευρά του παίκτη, κανείς δεν επιβεβαιώθηκε καθώς ο Ράντολντ ήδη διανύει τον 4ο χρόνο και ετοιμάζεται για μια ακόμη τριετία.

Η εξέλιξη στο μακρινό σουτ

Η φετινή σεζόν είναι ίσως η καλύτερη για τον έμπειρο Αμερικάνο διότι επιβεβαιώνει την εξέλιξη του παιχνιδιού του αλλά και την προσαρμογή του στο πλέον σύγχρονο μοτίβο μπάσκετ. Σε επίπεδο σκοραρίσματος προσφέρει 13 πόντους ανά αγώνα (σ. σ. ο υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά), αξία έχει όμως και η ακρίβεια. Όταν ο Ράντολφ ήρθε στην Ευρώπη, το μακρινό σουτ, δεν ήταν στα αντιπροσωπευτικά στοιχεία του. Σούταρε με 25.3% στην πρώτη σεζόν του (2015-16) στην Euroleague. Την επόμενη χρονιά βελτίωσε το ποσοστό του, δίχως όμως να πάρει περισσότερα σουτ για να φτάσουμε στην τελευταία διετία. Πέρυσι σούταρε με 41.4%, φέτος το εκτόξευσε στο 50% και είναι από τους πιο εύστοχους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, είχε αναφερθεί στο βαθμό επίδρασης του Ιγκόρ Κοκόσκοφ (σ. σ. προπονητής του στην εθνική Σλοβενίας) στον εμπλουτισμό του παιχνιδιού του και είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκε πιο πληθωρικός μετά από εκείνη τη συνεργασία.

Αντιθέτως, πλέον είναι λιγότερο δημιουργικός για τους συμπαίκτες του καθώς οι μόλις έξι τελικές πάσες που έχει έπειτα από 16 αγώνες στη διοργάνωση δεν είναι αντιπροσωπευτικές του παιχνιδιού του. Τούτο βέβαια έχει να κάνει με την αγωνιστική λογική της Ρεάλ Μαδρίτης καθώς οι βασικές απαιτήσεις του Πάμπλο Λάσο σχετίζονται με την εκτέλεση και την ικανότητά του να μαρκάρει κάθε παίκτη. Πέρυσι, σε σύνολο 33 αγώνων, ο Ράντολφ είχε 17 κλεψίματα. Φέτος, (σχεδόν) τα έχει φτάσει έχοντας τα μισά παιχνίδια καθώς ήδη μετρά 15 κλεψίματα.