Πάντερ: Από την απογείωση του Champions League στην προσγείωση της Euroleague

Αντωνία Σπανού
Πάντερ: Από την απογείωση του Champions League στην προσγείωση της Euroleague
O Κέβιν Πάντερ έχει προσγειωθεί απότομα στην Euroleague και φαίνεται ότι δυσκολεύεται ιδιαίτερα να εμφανίσει τον Πάντερ που μας είχε... συστηθεί.

Πολλοί το λένε, λίγοι είναι εκείνοι που συνειδητοποιούν την ουσία. Η Euroleague είναι δύσκολη, είναι ανταγωνιστική και όσοι αποφασίζουν να αγωνιστούν σε αυτήν οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι.

Ο Κέβιν Πάντερ βρέθηκε το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, αλλά δεν ήταν καθόλου άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε καταφέρει να κάνει το όνομα του πασίγνωστο, αφού φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ και μάλιστα ήταν σημαντικότατος συντελεστής στο να φτάσει ο Δικέφαλος μέχρι την κατάκτηση του Champions League.

Όχι μόνο αυτό αφού την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε με την φανέλα της Βίρτους Μπολόνια και μάλιστα έγραψε ιστορία.

Έκανε το back to back στις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού τροπαίου και μάλιστα την περσινή σεζόν αναδείχτηκε και MVP του Final 4, αφού στον τελικό ήταν εξαιρετικός με 26 πόντους με 5/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 27:25'' και κατάφερε και πάλι να τραβήξει όλα τα βλέμματα, αφού έγινε και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 706 πόντους.

Η ιστορία του στην Ελλάδα αρχίζει από πιο παλιά, αλλά τα τελευταία χρόνια τον μάθαμε διαφορετικά. Η ΑΕΚ τον έκανε δικό της τον Φεβρουάριο του 2018 και αυτή η κίνηση άλλαξε την μοίρα και των δύο πλευρών σε μια ονειρεμένη χρονιά, αφού ο παίκτης ήταν κομβικός για τα όσα κατάφερε να πετύχει η ελληνική ομάδα.

Ο Πάντερ πλέον αποτελεί... μύθο του Champions League και η αποθέωση που έχει γνωρίσει είναι μοναδική. Πρώτα με την ΑΕΚ που ήταν κομβικός για την κατάκτηση της πολυπόθητης κούπας και έπειτα με την Βίρτους που και πάλι έγραψε ιστορία. Από το Λαύριο, στην Αντβέρπ, στην Ρόζα Ράντομ, στην ΑΕΚ και στην Βίρτους με το μονοπάτι να μοιάζει ιδανικό.

Κάπου εκεί ήρθε η ώρα να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του και εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός, που τον έκανε δικό του, για να τον βοηθήσει στην Euroleague. «Είναι η πρώτη χρονιά που θα παίξω στην Euroleague και είμαι ενθουσιασμένος. Είμαι έτοιμος για σκληρή δουλειά και δεν θα σκέφτομαι τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Θα μείνω συγκεντρωμένος σε έναν και μόνο στόχο: να κάνω το καλύτερο που μπορώ για την ομάδα μου».

Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα... προβλήματα. Ο Κέβιν Πάντερ δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που γνωρίσαμε τις περασμένες σεζόν και η Euroleague Greece κοιτάει την απογοητευτική πορεία του στα... μεγάλα σαλόνια.

ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα καλά στην Euroleague και ο Πάντερ έχει κάνει μόλις δύο καλά παιχνίδια στα 12 που έχει αγωνιστεί, έχοντας και μερικά πολύ άσχημα. Ο χρόνος του πέφτει όσο περνάει ο καιρός, ενώ έχασε και την θέση του στην 12άδα, αφού στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ έμεινε εκτός αποστολής.

Στο πρώτο ματς της σεζόν ξεκίνησε με 31 λεπτά συμμετοχής και 11 πόντους, που μαζί με 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ, δεν ήταν κακή συγκομιδή για εκείνον. Κόντρα στην Βαλένθια και την δεύτερη αγωνιστική ήταν και πάλι καλός, έχοντας το καλύτερο του παιχνίδι στα «ερυθρόλευκα, με 11 πόντους και πάλι, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 14 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για εκείνον, με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, που μέσα στο παρκέ ίσως να ήταν εκείνο που έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά. Τραγικό παιχνίδι και ρεκόρ σε προσπάθειες έκανε κόντρα στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπου σούταρε δίχως... αύριο και τέλειωσε το παιχνίδι με 21 προσπάθειες σε δίποντα και τρίποντα και ευστόχησε μόλις σε 5, έχοντας 2/12 σουτ τριών πόντων. Κόντρα σε Ζαλγκίρις και Άλμπα ο χρόνος του μειώθηκε αξιοπρόσεχτα και ήταν και κακός όσο αγωνίστηκε.

Πριν βρεθεί εκτός αποστολής για το ντέρμπι «αιωνίων» έπαιξε μόλις 5 λεπτά κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε και σε αυτά είχε 4 πόντους, δύο άστοχα τρίποντα και 1 ριμπάουντ. Από εκεί επέστρεψε, εξαιτίας της απουσίας του Βασίλη Σπανούλη, ως βασικός κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όλα πήγαν λάθος και εκεί.

Η αξιολόγηση του ήταν και πάλι αρνητική και είχε 3 πόντους, με 1/4 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Ο μέσος όρος στον χρόνο του δεν έχει μειωθεί τόσο πολύ, αφού έχει 18:22, αλλά σε αυτά τα λεπτά έχει 6.8 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, σχεδόν 1 ασίστ και 2.6 βαθμούς στην αξιολόγηση. Η καρτέλα του της διοργάνωσης δείχνει την πτωτική του πορεία και σίγουρα υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό και κυρίως συνδέονται με την ψυχολογία του Αμερικανού

ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Ο Κέβιν Πάντερ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Άπαντες γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει καλά μέσα στο παρκέ και αυτό είναι να σκοράρει. Έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι ένας γεννημένος «killer» και γι' αυτό και τον απέκτησε το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Η Euroleague δεν είναι Champions League και ένα πράγμα που ισχύει για όλους τους παίκτες είναι ότι όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβουν ότι πρέπει να προσπαθήσουν με διαφορετικό τρόπο, αν θέλουν να ανήκουν μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη, με συνέπεια, ώστε να κάνουν την διαφορά.

Για τον «ερυθρόλευκο» γκαρντ φαίνεται πως έχει κλονιστεί η ψυχολογία του και αυτό βγαίνει μέσα στο παρκέ. Χρειάζεται να νιώσει χρήσιμος και να βρει ρυθμό, αφού σουτάρει για να βρει και δυσκολεύεται αν χαθούν οι πρώτες προσπάθειες του. Έχει δείξει τι είναι ικανός να κάνει μέσα στο παρκέ, έχει «δολοφονικό» σουτ, αλλά στον Ολυμπιακό δεν έχει καταφέρει να κάνει το παιχνίδι που θα του δώσει την ψυχολογία για την συνέχεια και θα δώσει και στον προπονητή του την δυνατότητα να του δώσει παραπάνω χρόνο στο παρκέ.

Το ότι βρέθηκε εκτός 12άδας φάνηκε να τον επηρεάζει ακόμα περισσότερο και στον Ολυμπιακό σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να... χάσουν έναν παίκτη, που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος στην συνέχεια της σεζόν και να κάνει το βήμα παραπάνω και ο ίδιος στην καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις σε μια ομάδα πρωταθλητισμού είναι τεράστιες και ο Πάντερ οφείλει να βρει τον καλό του εαυτό και να τον εμφανίσει στο παρκέ, για να δώσει λύσεις και στον προπονητή του. Δεν έχει ξεχάσει το μπάσκετ που ξέρει, αλλά και ο ίδιος και η ομάδα του πρέπει να βρουν λύσεις, για να βγει ο καλύτερος του εαυτός, μέσα στο παρκέ.

Ο χρόνος στην Euroleague και κάθε παιχνίδι σημαντικό οπότε τα περιθώρια είναι στενά για όλους και άπαντες κρίνονται στο παρκέ.