Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Πράσινη» κυριαρχία στους αριθμούς!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Πράσινη» κυριαρχία στους αριθμούς!
Μία μέρα έμεινε για το τζάμπολ του μεγάλου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (6/12, 21:30) και η EuroLeague Greece «ψαχούλεψε» την στατιστική απεικόνιση των «αιωνίων» η οποία δίνει σαφέστατο προβάδισμα στην ομάδα του «τριφυλλιού».

Ρίχνεις μια ματιά στην κατάταξη της EuroLeague μετά τις 11 πρώτες αγωνιστικές και βλέπεις: Παναθηναϊκός 7-4 ρεκόρ και εντός οκτάδας, Ολυμπιακός 5-6 ρεκόρ και εκτός οκτάδας.

Στη συνέχεια ψάχνεις τις στατιστικές κατηγορίες. Ο Παναθηναϊκός υπερέχει στις 12 από τις 15 ενώ στις πέντε από αυτές είναι και η καλύτερη ομάδα ολόκληρης της διοργάνωσης. Πώς, λοιπόν, να μην έχει τον πρώτο λόγο ενόψει του μεγάλου αγώνα την ερχόμενη Παρασκευή στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων;

Απλούστατα, όταν μιλάμε για ντέρμπι «αιωνίων» όλα αυτά πάνε περίπατο, αφού πάντα το προβάδισμα πάει στην ομάδα που είναι καλύτερα προετοιμασμένη, πιο συγκεντρωμένη, πιο παθιασμένη ή ακόμα καλύτερα, παέι στην ομάδα που θα βρεθεί στην μέρα της. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια βάση και ότι δεν ξεκινούν με κάποια δεδομένα.

Η EuroLeague Greece παρουσιάζει τις 15 βασικές στατιστικές κατηγορίες όπου ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος του Ολυμπιακού στις... 12 από αυτές! Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα στοιχείο που αυτομάτως δίνει τον πρώτο λόγο στους «πράσινους» οι οποίοι σημειωτέον θα παίξουν στην έδρα τους και θα έχουν εκ των πραγμάτων το μεγάλο προβάδισμα.

Ένα προβάδισμα που αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο με τη γλώσσα των αριθμών! Ας τα πάρυμε ένα-ένα και με τη σειρά!

PIR: Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της EuroLeague στους βαθμούς αξιολόγησης (1.128β.) έχοντας +12 από την δεύτερη Αναντολού Εφές (1.116β.). Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο σημαντική, ίσως, στατιστική κατηγορία αφού δείχνει τη συνολική εικόνα της ομάδας στο παρκέ. Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός είναι στην 11η θέση με 921 βαθμούς, δηλαδή 207 πίσω από τον πρωτοπόρο, Παναθηναϊκό.

Επίθεση: Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο σκοράρει περισσότερους πόντους από τον Ολυμπιακό, αλλά έχει την καλύτερη επίθεση σ' ολόκληρη την EuroLeague. Οι «πράσινοι» σκοράρουν 88,45 πόντους κατά μέσο όρο και βρίσκονται στην 1η θέση, ενώ οι Πειραιώτες έχουν 77,9 πηόντους και βρίσκονται στην 10η θέση της αντίστοιχης λίστας!

Άμυνα: Ο Ολυμπιακός έχει παθητικό 78,9 πόντων και έχει την 9η καλύτερη της διοργάνωσης, ενώ ο Παναθηναϊκός δέχεται κατά μέσο όρο 82,4 πόντους και βρίσκεται στην 14η θέση! Εδώ θα έχει ενδιαφέρον από την πλευρά των «ερυθρόλευκων» για το πώς και πόσο θα καταφέρουν να περιορίσουν τους (σχεδόν) 89 πόντους του «τριφυλλιού».

Ριμπάουντ: Η δεύτερη από τις τρεις στατιστικές κατηγορίες που ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα μαζεύουν 0,64 περισσότερα ριμπάουντ (35,09) από τον Παναθηναϊκό (34,45) και βρίσκονται στην 6η θέση της φετινής λίστας ενώ οι «πράσινοι» ακολουθούν κατά πόδας μία θέση πιο κάτω.

Αμυντικά Ριμπάουντ: Μπορεί στο σύνολο των ριμπάουντ ο Ολυμπιακός να είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό, αλλά οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν να... λένε για τα αμυντικά ριμπάουντ. Και αυτό διότι μαζεύουν 25,27 σε κάθε ματς με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην 6η θέση της λίστας, ενώ οι Πειραιώτες ακολουθούν στην 9η θέση με 24,36 αμυντικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Επιθετικά Ριμπάουντ: Εδώ είναι η τεράστια υπεροχή του Ολυμπιακού σε σχέση με τον «αιώνιο» αντίπαλό του καθώς έχει 10,73 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο και μοιράζεται την 7η θέση με τη Βαλένθια. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκό είναι πολύ χαμηλά στη συγκεκριμένη λίστα και πιο συγκεκριμένα στην 15η θέση με 9,18 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ασίστ: Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει τον καλύτερο πασέρ της EuroLeague με 9,1 τελικές πάσες σε κάθε ματς, είναι λογικό και επόμενο να βρίσκεται και πολύ ψηλά στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία και δη στην 2η θέση με 19,09 ασίστ. Ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης στην δημιουργία με μόλις 14,18 ασίστ κατά μέσο όρο και τον Σπανούλη να... οδηγεί την κούρσα της ομάδας του (3,9ασ.)

Κλεψίματα: Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 4άδα της διοργάνωσης όσον αφορά τα περισσότερα κλεψίματα με 7,18 σε κάθε ματς ενώ ο Ολυμπιακός μόλις στην 14η θέση με 1,36 κλεψίματα λιγότερα (5,82). Τόμας (16κλ.) και Καλάθης (14κλ.) είναι οι καλύτεροι «κλέφτες» των «πρασίνων» ενώ από τους Πειραιώτες ξεχωρίζει ο Παπανικολάου, ο οποίος είναι ο μοναδικός με «διψήφιο» αριθμό κλεψιμάτων σε 11 ματς (13κλ.).

Τάπες: Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει τον παίκτη και τη... χάρη ωστόσο βρίσκεται πολύ χαμηλά στη συγκεκριμένη κατηγορία και δη στην 15η θέση. Συγκεκριμένα έχει 2 μπλοκ κατά μέσο όρο σε κάθε ματς, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να μετράει 9 τάπες στο σύνολο. Ο Παναθηναϊκός έχει 2,91 τάπες σε κάθε παιχνίδι, με πρώτο τον Παπαπέτρου (7μπλ.) και να τον ακολουθούν οριακά οι Τζόνσον (6μπλ.), Ουάιλι (6μπλ.), Παπαγιάννης (6μπλ.)

Λάθη: Αν ψάχνετε ομάδα που να κάνει τα λιγότερα λάθη, αυτή δεν είναι άλλη από τον Παναθηναϊκό! Οι «πράσινοι» υποπίπτουν σε 10,18 λάθη σε κάθε ματς και είναι η ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο στην EuroLeague, ενώ πολύ καλός στη συγκεκριμένη κατηγορία με 12 λάθη σε κάθε ματς είναι και ο Ολυμπιακός.

Βολές: Η «γραμμή της φιλανθρωπίας» δεν είναι το δυνατό σημείο για κανέναν από τους δύο «αιώνιους». Ο μεν Παναθηναϊκός είναι 11ος στη σχετική λίστα με 74,41% ενω ο δε Ολυμπιακός βρίσκεται στην 13η θέση της λίστας με 73,06%. Η Αναντολού Εφές είναι με... διαφορά η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα.

Δίποντα: Μια χαρά τα πάνε και οι δύο ομάδες όσον αφορά το ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα. Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της EuroLeague με 56,09% ενώ στην 7η θέση ακολουθεί ο Ολυμπιακός με ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα που φτάνει στο 53,38% με 221 εύστοχα ύστερα από 414 προσπάθειες.

Τρίποντα: Πώς... αλλάζουν οι καιροί. Μέχρι πέρυσι ο Παναθηναϊκός ήταν η δεύτερη χειρότερη της διοργάνωσης και ύστερα από 11 ματς απολαμβάνει την 7η θέση με 38,68% έχοντας 94/243 τρίποντα. Πολύ πιο χαμηλά βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 33,07% και 85/257 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα.

True Shooting: Πρόκειται για την κατηγορία στην οποία φαίνεται ουσιαστικά η ικανότητα μιας ομάδας ή κάποιου παίκτη να σκοράρει αναλογικά με τις προσπάθειες που παίρνει. Ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης όσον αφορά το True Shooting με 51,43% ποσοστό ευστοχίας, ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται μόλις στην 12η θέση με 47,14%.

Assist-Turnover Ratio: Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατηγορία που βασίζεται σε μια διαίρεση, Αυτή των ασίστ με τα λάθη ώστε να φανεί η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας στη δημιουργία, κυρίως το παιχνιδιου. Και εδώ ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της EuroLeague με 1,875 (210 ασίστ, 112 λάθη) σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που είναι μόλις... 15ος (156 ασίστ 132 λάθη).