H επιστροφή του Μίροτιτς στην Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την Ρέαλ

Αντωνία Σπανού
H επιστροφή του Μίροτιτς στην Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει την Ρέαλ
Ο Νίκολα Μίροτιτς αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, η πρώτη του μεγάλη αγάπη δεν γινόταν να το ξεπεράσει και πλέον ένα «προδότης» επιστρέφει στην Μαδρίτη.

Οι μεγάλες αγάπες σε σημαδεύουν στην ζωή σου και δεν τις ξεχνάς ποτέ. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και όταν σε «πληγώνουν», αφού τα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και γίνονται πιο έντονα από ποτέ.

Ο Νίκολα Μίροτιτς φόρεσε τα λευκά, ανδρώθηκε στην Μαδρίτη, έμεινε εκεί 5 χρόνια, πήρε πολλά από τα στοιχεία που έχει ως παίκτης και αποχώρησε για το ΝΒΑ. Ξαφνικά πήρε την απόφαση να επιστρέψει και τα... όνειρα του είχαν αλλάξει τα χρώματα τους και από το λευκό – χρυσό είχαν φόντο πλέον... μπλαουγκράνα.

Ο πιτσιρικάς που είχαν αγαπήσει στην Μαδρίτη και την Ρεάλ, ο παίκτης που θεωρούσαν δικό τους παιδί, πήρε την απόφαση να πάει στην μισητή αντίπαλο και αυτό είναι κάτι που οι οπαδοί δεν συγχωρούν. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει με τους μαδριλένους. Βλέπουν το... αστέρι τους να λάμπει με άλλο σήμα στην καρδιά και άλλα χρώματα και δεν έχουν καμία διάθεση να το ξεπεράσουν.

Οι δηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, το ίδιο και όσα έχουν γίνει μέχρι τον Νοέμβριο, που ο Μίροτιτς θα πάρει τις ειρωνικές του δηλώσεις και την νέα του ομάδα και θα παίξει απέναντι σε εκείνους που κάποτε τον αγάπησαν και τώρα τον... μισούν.

Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος και οι αντιδράσεις σε όλους είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Η Euroleague Greece γυρνά το χρόνο πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα και φτάνει μέχρι το σήμερα και την 8η αγωνιστική της Euroleague, που είναι σίγουρα ξεχωριστή για τους Ισπανούς.

ΕΓΙΝΕ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΣΤΗΝ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ»

Ο Μίροτις μεγάλωσε στο Μαυροβούνιο και σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε στην Μαδρίτη και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ για την Ρεάλ. Εκεί έμαθε όσα ξέρει, ενώ δεν άργησε να ξεχωρίσει στα παιδικά τμήματα, πριν το 2008 βρεθεί στην αντρική ομάδα για να αρχίσει να μαζεύει εμπειρίες. Γρήγορα έδειξε τα στοιχεία που έχει, ξεχώρισε και το 2010 έκανε την πρώτη του και μοναδική συμμετοχή στην Euroleague και μάλιστα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όταν και αγωνίστηκε για 2 λεπτά, χωρίς να σκοράρει. Την επόμενη σεζόν ο Λάσο ξεκίνησε την δική του πορεία του στην Ρεάλ Μαδρίτης και ουσιαστικά ήταν εκείνος που έδωσε την πρώτη ευκαιρία στον Νίκολα Μίροτιτς και τον σύστησε στο ευρύ κοινό.

Οι οπαδοί ήθελαν να δουν το δικό τους παιδί να λάμπει, εκείνος τον πίστεψε και ο παίκτης άρχισε να παίρνει συμμετοχές. Η δεύτερη χρονιά του ήταν καλύτερη, έπαιξε 20 παιχνίδια και σε αυτά είχε 6.6 πόντους και 3.25 ριμπάουντ ανά παιχνίδια. Κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος και αυτό δεν άλλαζε. Η πορεία του ήταν ανοδική, έγινε διψήφιος και μέσα στο παρκέ άρχισε να δείχνει τι είναι ικανός να κάνει. Αποκορύφωμα ήταν η τελευταία του σεζόν (2013/14), που ήταν και η τελευταία του στην Ευρώπη, με τον Μίροτιτς πλέον να είναι ολοκληρωμένος, ηγέτης για την Ρεάλ και με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του και κυρίως εκείνα του ΝΒΑ.

Ο απολογισμός για εκείνον στην πρώτη του θητεία στην Ισπανία είναι εξαιρετικός. Κατέκτησε δύο κύπελλα (2012, 2014), μια φορά ήταν MVP της διοργάνωσης (2014), πήρε δύο Supercup (2012, 2013), μια φορά βγήκε MVP (2013) όλης της λίγκας, δύο φορές ήταν μέλος της δεύτερης ομάδας της Euroleague (2013, 2014), 2 φορές ήταν στην καλύτερη ομάδα της ACB (2013, 2014), ενώ δύο φορές έχει βγει Rising Star της Euroleague (2011, 2012) και κατάφερε να γράψει ιστορία με την «Βασίλισσα».

Στην Μαδρίτη άνοιξε ο δρόμος του για το βήμα παραπάνω και το όνειρο του ΝΒΑ έγινε πραγματικότητα. Οι Μπουλς πλήρωσαν την ρήτρα των 3 εκατομμυρίων δολαρίων που υπήρχε στο συμβόλαιο του. Ο Μίροτιτς αποχαιρέτησε την Μαδρίτη και κανείς δεν είχε φανταστεί ότι επιστροφή του σε αυτήν θα ήταν με τον τρόπο που θα γίνει τώρα.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟ... ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ

Μετά από 6 σεζόν στο ΝΒΑ και μια πολύ γεμάτη καριέρα ο Νίκολα Μίροτιτς, όπως παραδέχτηκε, ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στην Ευρώπη και η... βόμβα ήταν γεγονός. Στις 6 Ιουλίου ο Ισπανός ανακοινώθηκε από την Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είδε το... παιδί της να την προδίδει. Τα λεφτά ήταν πολλά, η απόφαση συνειδητοποιημένη και οι δηλώσεις... μαχαιριά στην καρδιά κάθε μαδριλένου.

Ο Νίκολα δεν ήταν ο πρώτος, άλλοι 13 είχαν κάνει το δρομολόγιο μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, αλλά το μέγεθος του ονόματος του ταρακούνησε όλη την Ευρώπη. Από τότε τα επεισόδια είναι αρκετά με βασικό χαρακτηριστικό το ότι ο Μίροτιτς έχει επιστρέψει για να είναι ο κορυφαίος παντού. Έχει ξεκινήσει με φόρα την σεζόν και μέσα στο παρκέ είναι ανίκητος. Οι καλές εμφανίσεις διαδέχονται η μία την άλλη και φαίνεται πιο δυνατός από ποτέ.

Για το supercopa είχε την πρώτη επαφή με τους οπαδούς που κάποτε τον λάτρευαν, φυσικά τον αποδοκίμασαν και εκείνος επέλεξε να απαντήσει ειρωνικά.

«Ένιωσα καλά που επέστρεψα στη Μαδρίτη. Ήθελα να σκέφτομαι μόνο το ματς. Ήξερα τι θα μου συμβεί. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είχα τη... στήριξη των φίλων της Ρεάλ. Είμαι χαρούμενος που νίκησα και βοήθησα την ομάδα. Όπου κι αν πηγαίνω, έχω κίνητρο. Δεν με επηρέασαν. Ας γίνει ότι θέλει στον τελικό, θα βάλω τα δυνατά μου για να νικήσουμε».

Όλα όσα γίνονται στην Ισπανία κινούνται μεταξύ τρομερών εμφανίσεων του Μίροτιτς μέσα στο παρκέ και δηλώσεων εκτός αυτού. Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα έχει ξεκινήσει εξωπραγματικά την σεζόν. Μέσα στον Οκτώβριο σμπαράλιασε το ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ασίστ που είχε, ενώ έγινε και κορυφαίος σκόρερ της 10ετίας στις 4 πρώτες αγωνιστικές της ACB.

Κάπου εκεί βγήκε η αποκάλυψη ότι ο παίκτης είχε ρωτήσει τον Πέρεθ αν ήθελε να ματσάρει την πρόταση που του είχε κάνει η Μπαρτσελόνα, εκείνος δεν το έκανε και κάπως έτσι κατάληξε στην Μπάρτσα να κάνει πράγματα και θαύματα. Άλλο δημοσίευμα από τους πάντα σε εγρήγορση Ισπανούς ήθελε τον παίκτη να μην θέλει τον προπονητή του, με τον Μίροτιτς να σχολιάζει ότι όλο αυτό γίνεται γιατί πολλοί δεν έχουν χωνέψει ότι είναι στην Βαρκελώνη, ενώ το πιο κοντινό επεισόδιο στο... συγκεκριμένο σήριαλ με τις δύο ισπανικές ομάδες είναι εκείνο που πρόσθεσε ο Λάσο.

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, λίγο πριν την μεγάλη «μάχη» είπε και εκείνος την δική του άποψη και αυτή όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε: «Είναι ένας σπουδαίος παίκτης, το γνωρίζετε όλοι, το γνωρίζω κι εγώ. Όμως με απασχολούν άλλα πράγματα στη ζωή μου από τη μεταγραφή του Μίροτιτς στην Μπαρτσελόνα. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες... Η Μπαρτσελόνα διαθέτει κι άλλους σπουδαίους παίκτες στην επίθεση όπως ο Ντιλέινι, ο Χίγκινς, ο Ντέιβις, ο Αμπρίνες και ο Κούριτς. Είναι μια προικισμένη και ταλαντούχα ομάδα».

Kάπως έτσι ο Νίκολα Μίροτιτς παρουσίασε τον εαυτό του για την Μπαρτσελόνα και τα υπόλοιπα αναμένονται μέσα στο παρκέ...

«Είσαι μεγάλος στην Ευρώπη, εξελίσσεσαι και περνάς τον Ατλαντικό. Παλεύεις με γίγαντες και γίνεσαι μεγάλος στο ΝΒΑ. Και τότε σταματάς και ρωτάς τον εαυτό σου αν έχεις πετύχει όλα όσα ήθελες να πετύχεις στον κόσμο του μπάσκετ. Όχι ακόμα. Από σήμερα είμαι νέος παίκτης της Μπαρτσελόνα».