Αναντολού Εφές - Ρεάλ Μαδρίτης 76-60: Η έκρηξη και η κατάρρευση (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αναντολού Εφές - Ρεάλ Μαδρίτης 76-60: Η έκρηξη και η κατάρρευση (vid)
Η Αναντολού Εφές επιβλήθηκε της κακής Ρεάλ Μαδρίτης στην Κωνσταντινούπολη με 76-60. Αρνητικό ρεκόρ ευστοχίας στα δίποντα έκανε η «Βασίλισσα» στην ιστορία της στη διοργάνωση και συνολικά είχε 19/60 σουτ!

Η Ρεάλ Μαδρίτης μάλλον πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της στην ιστορία της στην Euroleague. Σίγουρα έκανε αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο ευστοχίας σε προσπάθειες δύο πόντων. Μέχρι σήμερα, ήταν το 29% σε αγώνα απέναντι στη Σαρλερουά στις 17/11/2010. Πλέον είναι το 23.3% της Κωνσταντινούπολης καθώς είχε 7/30 προσπάθειες!

Το πρώτο ημίχρονο μάλλον διεκδίκησε τον τίτλο του πιο αλλοπρόσαλλου αγώνα της Euroleague διότι έγιναν πολλά ασυνήθιστα πράγματα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Ρεάλ είχε 0/8 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο ή το ότι έμεινε δίχως καλάθι εντός παιδειάς γι’ ακριβώς δέκα αγωνιστικά λεπτά. Και να φανταστεί κανείς ότι η ομάδα του Πάμπλο Λάσο ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι (0-9, 3’), αλλά συνέχισε με… επτά λάθη και απελπιστική αστοχία. Η Αναντολού Εφές βρήκε δύο μακρινά σουτ και αντέδρασε με επιμέρους σκορ 15-2 μέχρι το τέλος της περιόδου (15-11).

Άρχισε εντυπωσιακά και τη δεύτερη περίοδο (22-13, 13’), αλλά με επίδοση 2/15 μακρινά σουτ στο πρώτο μέρος, ήταν αδύνατο να κρατήσει τη διαφορά. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε ένα τρίποντο (με ταμπλό) του Τζέισι Κάρολ, στηρίχθηκε στους Κάρολ-Ντεκ και παρότι δεν απέφυγε τα λάθη (σ. σ. είχε 6 στο δεκάλεπτο) ροκάνισε τη διαφορά (25-23, 17’). Η απόλυτη ανατροπή για τη «Βασίλισσα» έγινε στο τελευταίο δευτερόλεπτο του πρώτου μέρους έπειτα από coast to coast του Ντεκ και ανάποδο λέι απ του Αργεντίνου (29-31ημ.). Στο πρώτο μέρος οι Λάρκιν (2/8)-Μίτσιτς (2/9) είχαν συνολικά 4/17 σουτ, ενώ για τη Ρεάλ οι Ντεκ, Μίκι και Γιουλ ήταν οι τρεις που ευστόχησαν σε προσπάθεια δύο πόντων!

Η Αναντολού Εφές άρχισε με 3/3 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο και με επιμέρους σκορ 15-5 προηγήθηκε με 44-36 λίγο πριν τη συμπλήρωση πέντε λεπτών. Η Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει μέσα από την ευστοχία της στο μακρινό σουτ και με κύριους εκφραστές τους Σέρχιο Γιουλ, Γκάμπριελ Ντεκ. Εκεί ο Κρούνοσλαβ Σιμόν έβαλε οκτώ πόντους, ο Ντάνστον ακολούθησε με ακόμη τέσσερις και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 56-50 υπέρ της τούρκικης ομάδας.

Ο Σίμον έκανε τη διαφορά και στα πρώτα δευτερόλεπτα της τελευταίας περιόδου και η Εφές πάτησε σε διψήφια διαφορά (61-50). Ο Κροάτης δεν επίτρεψε στη Ρεάλ να βρει δρόμο επιστροφής στο παιχνίδι (67-55, 35’) και η Εφές έδωσε διαστάσεις θριάμβου (74-55) περίπου τρία λεπτά πριν το φινάλε. Η ισπανική ομάδα κατέρρευσε και παραδόθηκε στο τραγικό ποσοστό ευστοχίας του στα σουτ δύο πόντων.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Εφές είχε τρομερή προσήλωση στην άμυνα, έβγαλε τη μισή Ρεάλ εκτός παιχνιδιού και στο κρίσιμο σημείο έβαλε όλα τα σουτ. Η «Βασίλισσα» έκανε απογοητευτικό παιχνίδι, από τα χειρότερα στην ιστορία της στη διοργάνωση.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Κρούνοσλαβ Σιμόν και Μπράιαντ Ντάνστον έκαναν τρομερό παιχνίδι, ειδικά ο πρώτος στο δεύτερο ημίχρονο. Οι δυο τους τελείωσαν τον αγώνα με 32 πόντους 15 ριμπάουντ, επτά ασίστ και τρία κλεψίματα.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς δεν έχασε την ψυχολογία του παρότι το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό γι’ αυτόν. Στο δεύτερο ήταν από τους παίκτες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη νίκη της Εφές.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: «Ρεπό» είχαν οι Πλάις, Πίτερς. Ταβάρες, Τέιλορ (0/8 σουτ), Κοζέρ (0/3 σουτ), Λαπροβίτολα ήταν… άφαντοι, ενώ ο Ράντολφ μετά τα δύο τρίποντα που έβαλε σερί δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Αναντολού Εφές είχε 6/9 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές είχε πρόβλημα στην επιθετική λειτουργία της στο πρώτο μέρος, η Ρεάλ με 16 λάθη και ποσοστό 24% στα δίποντα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει το παραμικρό.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Καμπάσο δεν κατάλαβε από πού… του ήρθε στο πρώτο δεκάλεπτο καθώς σε προσπάθεια να αφήσει την μπάλα στο καλάθια, το χέρι του Ντάνστον πρόσφερε ένα εντυπωσιακό κόψιμο από πίσω.

Τα δεκάλεπτα: 15-11, 29-31, 56-50, 76-60