Η EuroLeague παίρνει μέτρα για τις καθυστερημένες οφειλές και την οικονομική ασυνέπεια

Gazzetta team
Η EuroLeague παίρνει μέτρα για τις καθυστερημένες οφειλές και την οικονομική ασυνέπεια
Η συνέπεια, η σταθερότητα και το οικονομικό πλάνο της EuroLeague βρίσκονται στο επίκεντρο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που προωθεί μια σειρά από μέτρα και αυστηρότερες ποινές για την εύρυθμη λειτουργία στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Οι μέτοχοι της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ομάδων (ECA) συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο κι εκτελεστικό διευθυντή της EuroLeague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου θέτοντας επί τάπητος μια σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν την παρουσία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν παρουσιάστηκαν τα νέα κριτήρια για τη συμμετοχή των ομάδων στην EuroLeague ενώ οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να παρέχουν στους συλλόγους, ανεξάρτητα από ποιο εθνικό πρωτάθλημα προέρχονται, ίσες και σαφείς ευκαιρίες πρόσβασης στον ανταγωνισμό.

Αναφέρεται, δε η έγκριση νέων κανονισμών για το Financial Stability Fair Play (χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ομάδων), συμπεριλαμβανομένων: αυξημένοι μηχανισμοί διαφάνειας, βελτιωμένα κριτήρια προϋπολογισμών των συλλόγων, περαιτέρω προοδευτική μείωση της μέγιστης επιτρεπόμενης συμμετοχής των μετόχων, φτάνοντας το 40% κατά την περίοδο 2022-23 και αναθεώρηση κυρώσεων.

Κάθε ομάδα, λοιπόν έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει όσα χρήματα επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της ωστόσο θα πληρώσει πρόστιμο εφόσον ξεπεράσει το 40% του προϋπολογισμού της, το οποίο θα μοιράζεται στις ομάδες που φάνηκαν συνεπείς ως προς τη συγκεκριμένη υποχρέωση και δεν ξεπέρασαν το όριο τους. Πρόκειται, ουσιαστικά για μια υλική ανταμοιβή προς τα κλαμπς που συμμορφώνονται με τις σχετικές υποδείξεις της διοργανώτριας αρχής απέναντι τις ομάδες που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνέπεια προς τους παίκτες και τους προπονητές, το συμβούλιο επίλυσης των διαφορών της EuroLeague καλείται να διευθετήσει πιο γρήγορα το ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Εφόσον, λοιπόν υπάρχει καθυστέρηση 30 ημερών, αρχίζει περίοδος επιτήρησης κι εφόσον οι ομάδες δεν διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους έπειτα από 60 ημέρες, αρχίζει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague. Αν μάλιστα, τα κλαμπ παρουσιάζουν παλαιότερες οφειλές, τότε δεν θα μπορούν να δηλώσουν οποιαδήποτε νέα μεταγραφική κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2019-20.