Μεσίνα vs Ομπράντοβιτς: Η μεγαλύτερη προπονητική κόντρα στην EuroLeague επιστρέφει

Μεσίνα vs Ομπράντοβιτς: Η μεγαλύτερη προπονητική κόντρα στην EuroLeague επιστρέφει
Από το Παρτίζαν - Κνορ Μπολόνια του 1991-'92 στο αποψινό (25/10, 21:45) Αρμάνι Μιλάνο - Φενέρμπαχτσε στο Mediolanum Forum... Η EuroLeague Greece γράφει για τη μεγαλύτερη προπονητική κόντρα στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης, αυτή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Έτορε Μεσίνα.

Ο Έτορε Μεσίνα δεν έχει απωθημένα. Είναι ένας κομψός άνθρωπος, γεμάτος χιούμορ που δεν άφησε το μεσογειακό ταμπεραμέντο του να υπερισχύσει στη σχέση του απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Αρχής γενομένης από το 1997 κι εκείνον τον τελικό του Ευρωμπάσκετ με τη Γιουγκοσλαβία, ο «Έκτορας» βλέπει τα ροζ φύλλα αγώνων να τελειώνουν συνήθως σε -ιτς. Σαν να ενεργοποιήθηκε μια κατάρα όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον Ομπράντοβιτς σε παιχνίδι που κρίνει τίτλο.

Διότι τότε, ακόμα και αν δεν συμβεί, βλέπει τη σύζυγό του, Λάουρα, να του υπενθυμίζει ότι «ο Ζέλικο είναι καλύτερος προπονητής από σένα»! Ο Έτορε Μεσίνα μπορεί να έχει αποκαλύψει την εξής ατάκα στο πλαίσιο του αυτοσαρκασμού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πονάει βλέποντας ένα γνώριμο χέρι να του αρπάζει τις κούπες.

Το είδε στην Μπολόνια το 2002, στο θαύμα του Παναθηναϊκού απέναντι στην παρέα του Μανού Τζινόμπιλι, όταν παραδέχτηκε ότι «ο Ομπράντοβιτς μοιάζει με κόμπρα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χτυπήσει». Ήταν μια αλησμόνητη βραδιά εκείνη της 5ης Μαΐου 2002, ένα ταξίδι στα άστρα για τον Παναθηναϊκό που κατέκτησε την Euroleague μπροστά στο κοινό της Κίντερ. Οι πράσινοι είχαν στο ρόστερ τους τον Μποντιρόγκα, τον Κουτλουάι και τον Μουλαομέροβιτς όμως, αν εξαιρέσει τον μεγάλο Ντέγιαν, ο Μεσίνα έπαθε τη ζημιά από τον Πέπε Σάντσεθ και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο!

Το είδε στην Αθήνα το 2007, παρά των… θρυλικών προεκτάσεων ματς του Θοδωρή Παπαλουκά. Πέντε χρόνια και μια μέρα μετά την «κηδεία» που του έκανε ο Ομπράντοβιτς στην Ιταλία, ο Μεσίνα έχασε την ευκαιρία να κερδίσει τον άνθρωπο που σκηνοθέτησε την άλωση της Μπολόνια! Στον τελικό της Euroleague στην Αθήνα, το 2007, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατόν να χάσει τον τίτλο από την ΤΣΣΚΑ του «Έκτορα» που ήθελε προσωπική ρεβάνς για το προηγούμενο κάζο όμως δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να κερδίσει τον αυτουργό του εγκλήματος με θύμα τον ίδιο.

Το είδε στο Βερολίνο το 2009 με την ΤΣΣΚΑ να χάνει τον τίτλο, σε εκείνη τη θαυμάσια χειραψία μετά το χαμένο σουτ του Σισκάουσκας όταν ο Ομπράντοβιτς, σκασμένος από τη διαιτησία του Αρτεάγκα, έσπευσε να τον χαιρετήσει φωνάζοντάς του και ο Ιταλός απόρησε!

Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας φάνηκε να δυσανασχετεί όμως ο Ζοτς τον πήρε αγκαλιά ώστε να αποφευχθεί η παρεξήγηση και εν συνεχεία ξεκαθάρισε πως «θεωρώ τον Μεσίνα ως τον κορυφαίο προπονητή στην Ευρώπη! Έχει κάνει σπουδαία δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και του έδωσα συγχαρητήρια».

Έχοντας κατακτήσει συνολικά 13 τρόπαια EuroLeague και ό,τι κινείται στα εγχώριες διοργανώσεις, οι δυο τους αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Άλλοι το λένε κορεσμό. Ο Μεσίνα δίνει διαφορετική ερμηνεία: «Είναι ευλογία να κερδίζεις τα πάντα κάθε χρόνο. Όλα όσα λέγονται για έλλειψη κινήτρου είναι ανοησίες»!

Πάντως ο ίδιος ο Ιταλός τεχνικός δίνει τις σωστές διαστάσεις στη σχέση του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Εκτιμώ τον Ομπράντοβιτς. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό προπονητή και, κυρίως, σπουδαίο άνθρωπο που έχει υψηλές αξίες στη ζωή του. Έχουμε παίξει αρκετές φορές, υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σεβασμός» παραδέχεται σε παλαιότερη συνέντευξή του ο φιλέλληνας Μεσίνα, ο οποίος δεν δείχνει να αγχώνεται για την αναπόφευκτη σύγκριση με τον Ζοτς: «Ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό το ζήτημα. Με τον Ομπράντοβιτς είμαστε φίλοι, με πήρε μάλιστα τηλέφωνο μετά τον τελικό της EuroLeague με τη Μακάμπι (σ.σ. 2008) για να μου δώσει συγχαρητήρια! Έχω πολύ καλή σχέση μαζί του και δεν με απασχολεί η σύγκριση».

Τη χρονιά που ο «Έκτορας» επέστρεψε στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ μετά το πέρασμά του από το τεχνικό επιτελείο των Λέικερς, ο Ομπράντοβιτς αποσυρόταν από τα κοινά, καθάριζε το μυαλό του και πλέον μετράει έξι χρόνια στην άκρη του πάγκου της Φενέρμπαχτσε, πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 κι έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στον Ολυμπιακό.

Η κόντρα τους σε επίπεδο EuroLeague θα αναβιώσει ξανά απόψε έπειτα από τη συμφωνία της Αρμάνι Μιλάνο με τον Έτορε Μεσίνα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο όταν βρίσκει απέναντί του τον Ζοτς!

Πάντως, όπως και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, έτσι και εδώ (πρέπει να) υπάρχουν μερικά επεισόδια ακόμα για να διαπιστωθεί πού, οριστικά, θα γείρει η ζυγαριά.

Η Euroleague Greece παρουσιάζει στον παρακάτω πίνακα τις αναμετρήσεις Ομπράντοβιτς - Μεσίνα σε όλες τις διοργανώσεις. Από το Κύπελλο Πρωταθλητριών 1991-'92 και τις μονομαχίες τους στην ιταλική Serie A στα τέλη των '90s ως τις τιτανομαχίες της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό

Ομπράντοβιτς vs Μεσίνα (14-10)
- με (*) οι αγώνες όπου κρίθηκαν τίτλοι
- με έντονα γράμματα, οι νίκες του Ομπράντοβιτς